13. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ УКС БРАНИЧВСКО-СТИШКЕ КЊИЖЕВНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

У свечаној сали СО-е Мало Црниће, 27. новембра текуће године, одржана је редовна годишња седница скупштине Удружења књижевника Србије Браничевско-стишке књижевне заједнице, којој су поред писаца присуствовали и представници Центра за културу општине Мало Црниће: Бебица Миловановић, директор и Жељко Светомировић, глумац. Председник УКС БСКЗ је на самом почетку седнице, поздравио све присутне, и након једногласно усвојеног дневног реда, изразио задовољство због савесног и одговорног рада свих чланова ове књижевне заједнице.
„…Поносан сам на рад наше књижевне заједнице, која је високо котирана не само у Браничевском округу и Србији, него и ван њених граница. Број присутних на данашњој седници то доказује али и резултати кад су књижевне манифестације и издавачка делатност у питању. Присутни смо на књижевној и културној сцени, а то је за нас писце веома важно, као и за средину у којој делујемо. У општини Мало Црниће, годинама времену одолева часопис за књижевност уметност и културу „Стиг“ , Фестивал драмских аматера села Србије, а сада ево већ 12 година, успешно ради и окупља чланове Удружења књижевника Србије са територије Браничевског округа. Осим чланова УКС са нама је и велики број писаца који нису чланови УКС, тако да ће и у будућности, ова књижевна заједница, сигурно квалитетно деловати и остављати и даље писане трагове у српској књижевности….“, рекао је Милисав Миленковић.
Након излагања Зорке Стојановић о досадашњем раду и активностима за наредни период, једногласно је усвојен Извештај о раду у 2017. години, и Програм рада за 2018. годину. На седници је једногласно донета Одлуко о оснивању Књижевног клуба „Стиг“ у оквиру УКС Браничевско-стишке књижевне заједнице. Чланови КК „Стиг“ имаће иста права и обавезе као и чланови УКС, само неће учествовати у гласању на изборним скупштинама и седницама. Чланарина за чланове је 40% од износа који плаћају чланови УКС. За рад са КК „Стиг“, задужена је Зорка Стојановић.
Тајним гласањем изабрана је „КЊИГА ГОДИНЕ“ , која се по Правилнику о раду, бира сваке друге године. Ове године, највише гласова добила је збирка поезије „Можда тишина“ , аутора Јована Д. Петровића из Петровца на Млави, у издању библиотеке „Србољуб Митић“ Мало Црниће 2016. године. Повељу је аутору „Нај – књиге“ уручио Милисав Мленковић, председник УКС БСКЗ, а поклон књигом песника Јована Д. Петровића, даривала је Данијела Божиковић Радуловић, директорка малоцрниће библиотеке. На крају, свакако искрена захвалност свих песника Општини Мало Црниће на моралној и финансијској подршци, посебно председнику Општине, Малиши Антонијевићу и председници Скупштине општине, Горанки Беби Стевић.