Најчитанија књига у фебруару

У фебруару најчитанија књига у библиотеци „Србољуб Митић био је роман „Седам сестара“ Лусинде Рајли, ауторке романа „Кућа орхидеја“ и „Светло у прозору“.
Серијал седам сестара заснован је на митологији Седам сестара Плејада, добро познатом сазвежђу поред Орионовог појаса. Од Маја до Грка и Абориџина звезде Седам сестара су забележене у записима и стиху. Морнари су их користили као светла водиље хиљадама година, па је чак и јапанска марка аутомобила субару добила име по шест сестара….Многа имена у серијалу су анаграми за ликове из легенди, са релевантним фразама кроз цео серијал, али није неопходно знати било шта од овога да би се уживало у књигама….каже у својој напомени у књизи, Лусинда Рајли.

„Маја д’Аплијез и њених пет сестара окупљају се у дому њиховог детињства Атлантиди – бајковитом, изолованом замку на обалама Женевског језера – након што су им јавили да је преминуо њихов вољени отац, тајанствени милијардер ког оне зову Тата Солт. Он је Мају и све њене сестре усвојио док су још биле бебе и сада је свакој од њих оставио у наследство мучан траг који води до њиховог правог порекла. Мају је њен траг одвео преко света, у Бразил, до трошне палате у Рио де Жанеиру. Стигавши тамо, почиње да саставља делиће своје животне приче…

Осамдесет година пре тога, у време бел епока у Рију, године 1927, отац Изабеле Бонифачо има амбицију да уда кћер у аристократске кругове. За то време архитекта Ејтор да Силва Коста пројектује скулптуру која ће се звати Христос Искупитељ, и ускоро ће отпутовати у Париз да нађе одговарајућег скулптора који ће употпунити његову визију. Страствена Изабела чезне да види свет па убеђује оца да јој дозволи да пође с архитектом и његовом породицом у Европу пре него што се уда. Тамо, у атељеу Пола Ландовског, у опојној, титравој атмосфери кафеа на Монпарнасу, Изабела упознаје амбициозног младог скулптора Лорана Брујиа и одмах схвата да јој живот после тога више неће бити исти. ….

Седам сестара је заносна епска бајка о љубави и губитку – прва у јединственом, чаробном серијалу од седам књига заснованих на легендама сазвежђа Седам сестара – и Лусинда Рајли нам овде потврђује свој изузетни приповедачки таленат.