МЛАДИ ТАЛЕНТИ


Александра Обрадовић, ученица 8. разреда из Великог Села, својом другом књигом „На раскршћу“, потврдила је свој улазак у књижевне воде. Као и увек библиотека „Србољуб Митић“, Мало Црниће, негује и усмерава младе таленте на пољу писане речи. У својој издавачкој делатности, по други пут је сврстала и појавила књигу Александре Обрадовић у едицији „Дечији књижевни кутак“.
Књига „На раскршћу“, састоји се из две приче: „Ћудљива Млава“ и „Скривена бол“. Други део књиге чини поезија у одвојеном циклусу „Како да те зовем“. Александра је још увек дете, али веома зрело износи своја размишљања, како у прози, тако и у поезији. Једноставно, али брижљиво бираним речима, Александра, веома храбро износи болна осећања из детињства, и осећања према оцу, која су у великој мери надвисила осећања према мајци.
„…Александра пева о љубави, пријатељима, цвећу, али и даље је прате сенке туге. У прози, Александра се није бавила лирским описима. Писала је онако, како су речи надолазиле. У поезији се већ осећа нежна лирика. Савладала је технику да са мало речи доста тога каже. Препознатљиве су у овим песмама метафоре, компарације и друге стилске фигуре, али упркос томе, још увек у њима преовладава она искреност, која краси дечија срца. Свесна да ће се наћи на животној раскрсници, када ће морати да изабере пут, којим ће даље, јер њен улазак у свет одраслих, за сада представља радозналост, праћена притајеним страхом сажетом у питању „Како ће се снаћи“? Отуда и назив књиге „На раскршћу“, записала је у својим импресијама Зорка Стојановић.
„…Александра расте, сазрева, смеје се и плаче. Ослушкује дамаре своје Душе и пева о ономе што је оставило траг на њој. Није то само лепота лирског и књижевног казивања ове девојчице, лепота је у храбрости суочавања свега што је мучи, и пркосно стајање на ивици емоција и разума. Млада ауторка се храбро хвата у коштац са љубављу и недостатком исте. Пишући о томе успева да превазиђе бол и стане испред проблема, са осмехом на лицу, љубављу у срцу, и вером у будућност…..“ каже Данијела Божичковић Радуловић, директорка библиотеке „Србољуб Митић“ Мало Црниће и уредница књиге „На раскршћу“, Данијела Божичковић Радуловић.