СВЕТОСАВСКО СТИШКО БЛАГОДАРЈЕ

У Малом Црнићу у организацији библиотеке „Србољуб Митић“ и УКС Браничевско-стишке књижевне заједнице, под покровитељством општине Мало Црниће је 25. јануара, уприличена свечана академија у част првог српског просветитеља, архиепископа, државника и књижевника Светог Саве, под називом „Стишко светосавко благодарје“, којој су присутвовали: председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић; заменик председника Општине Горан Дачић; председница Скупштине, Горанка Стевић; помоћник председника Општине, Александар Марковић, директори основних школа, јавних установа и предузећа и бројни други гости.
Почетак свечаности означен је Химном Светом Сави, у интерпретацији вокалне солисткиње Милене Николић. Присутнима се најпре обратила директорка библиотеке „Србољуб Митић“ Мало Црниће, Данијела Божичковић Радуловић, која је поздравила све присутне, уз подсећање да се у Србији Свети Сава, као школска Слава, први пут славио 1840 године, на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја у Крагујевцу. После паузе од 1945. године поново је започето обележавње 1990. године, и у Србији ово је 18. пут да се са великом љубављу обележава Савиндан. О значају обележавања овог значајног српског празника, говорио је и Милисав Миленковић, председник УКС Браничевско-стишке књижевне заједнице.
Учесницима програма и бројној публици обратио се председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић:
„….Свети Сава је наша српска, вечита прича, никада до краја неиспричана. Сви Срби о Светом Сави знају доста, али нико не зна све, јер његова биографија је у ствари биографија целог нашег народа. Свети Сава је оличење просветитељског духа, заједништва и скромности. По речима Владике Николаја, Свети сава је „најлепше српско дете“, које је даровано Богу, али и најлепши српски лик, кроји се Бог нама показује. За живота је учинио много за српски народ, али ни смрт га није спречила на том проветитељског путу, нити је његова мисија тиме била завршена. Током векова,
Савин печат се утиснуо на све што је историјско, свето, све што је српско. Зато не треба да чуди чињеница да су се Срби окретали Сави у најтежим тренуцима, а колико је велики његов значај за српски народ у тешким временима сведочи најбоље то што је Синан паша спалио његове мошти у очајничком покушају да Србе остави без моштију као симбпола вере и српства. Тим чином је само још више уздигао и просветио Светог Саву. На нама је задатак да Светосавље ширимо, а манифестације попут овог Благодарја, нам у томе помажу. Такође, Свети сава је и школска слава која нас увек подсећа на значај образовања и просвећености и да Светосављу учимо нашу децу његовој скромности и честитости, јер ћемо их тиме спремити за честит и успешан живот. Вечерашњом беседом и програмом, ближи смо Сави и Савином делу, али Светосавље морамо ширити сваког дана, тако што ћемо чувати наш језик, наше писмо, наше обичаје, нашу традицију, песму, нашег Светог Саву.“, рекао је председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић.
Веома надахнуто о Светом Сави говорила је млада и талентована Јована Дишић, професорица књижевности.
У културно-уметничком делу веома занимљивим драмским приказима о животу и раду Светог Саве, представили су се ученици нижих разреда ОШ „Моша Пијаде“ из Малог Црнића, и ученици виших разреда ОШ „Милисав Николић“ из Божевца. Награђене песме са конкурса „Видовдански цвет“ и „Ћирилица огледало српског лица“, говорила је ученица Татјана Миладиновић, док су се прелепим мелодијама на саксофону и виолини представили Бобан Димитријевић и Николај Пекић. Свим учесницима у програму – деци, уручени су прикладни светосавски пакетићи. Овогодишњи добитница Светосавског стишког благодарја је Јована Дишић, професорка књижевности, док су Светосавка признања уручена ОШ „Милисав Николић“ – Божевац и ОШ „Моша Пијаде“ – Мало Црниће.
У другом – лирском делу свечане академије наступили су песници: Зоран Стојићевић – Рикардо, Славица Пејовић, Војкан Ивковић, Драган Журжевић, Златан Пејкић, Живојка Милић, Ана Дудаш, Јован Д. Петровић, Раде М. Обрадовић, Светлана Перишић, Александра Обрадовић, Љубисав Грујић – Груја, Катарина Лазић, Сребранка Томић, Катарина Мутатовић, Верослава Малешевић, Сабах Ал Зубеиди, председник Ирачке дијаспоре у Београду и председник Књижевног клуба „Гилгамеш“ у Београду“