Др Ена Мирковић у родном Малом Црнићу, представила своју прву књигу – монографију „Благоје Нешковић“

У организацији библиотеке „Србољуб Митић“, у Малом Црнићу, читалачкој публици је представљена монографија „Благоје Нешковић“, ауторке др Ене Мирковић, која је одлучила да свој првенац представи у родном месту.
Велику подршку др. Ени Мирковић, пружили су првенствено њени родитељи, рођаци, учитељи, наставници , директори матичних школа са територије општине Мало Црниће, представници локалне самоуправе, председник Општине Малиша Антонијевић; председница Скупштине општине Горанка Стевић и заменик начелника Општинске управе Драган Митић, као и сви они који су пратили њене прве кораке у детињству и пут којим је др. Ена Мирковић храбро, верујући у себе корачала и стигла до самог врха у свом образовању.
У организацији библиотеке „Србољуб Митић“ у Малом Црнићу, др Ена Мирковић, представила своју прву књигу – свој првенац – монографију „Благоје Нешковић“. Читалачку публику и госте, најпре је поздравила директорка библиотеке, Данијела Божичковић Радуловић, а потом је веома надахнуто говорио председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић:
„…Задовољство и част ми је што ми се указала прилика да вас поздравим на једном оваквом скупу, каквог до сада није било у Малом Црнићу. Поздравићу, опростите, најпре родитеље др Ене Мирковић, који су подржали њену жељу и помогли да постигне ово што је постигла у овако младим годинама. Лично мени, као председнику Општине је велика част и срећан сам, што је Ена успела да постане добар историчар, а наравно понос не изостаје, јер она потиче са наших простора. Ми смо ту да јој помогнемо, колико можемо. Године 2017. ми смо Ени Мирковић дали признање, највредније које имамо – „Плакету 14. октобар“.  Препознали смо њену велику жељу, таленат, вредност онога што ради. Зато смо данас ту да и сами научимо нешто ново – јер Ена Мирковић иако је млада, у области историје постиже изузетне резултате. Честитам Ени, на издатој монографији и постигнутом успеху до сада, уз жељу да је срећа прати и даље на путу бављења историјским истраживањима. Мишљења сам да то баш треба да раде млади људи, као што је Ена Мирковић и њене колеге, који су присутни…“, рекао је Малиша Антонијевић.
„…Медицина кали посебне људе, који ношени посебним искуствима, често узимају учешће у јавном животу. Стога је врло битно писати о њему јер лекари заиста представљају значајну карику у развоју српског друштва током 19. и 20. века. Пример како би то требало радити је монографија, која је данас пред нама. У питању је књига која је проистекла из докторске дисертације колегинице Ене Мирковић, брањене на Историјском одељењу Филозофског факултета у Београду 2018. године. Истакао бих пре свега рад у Историјском архиву Београда, Архиву Југославије и Архиву Србије, где је прикупљено на хиљаде документата и 14 архивских фондова и збирки. Ту су и 32 одреднице архивске грађе, 35 одредница мемоаристике, те чак 95 монографија и чланака, које су коришћене током писања монографије. Књига има 1066 фуснота, што јасно одређује њен научни карактер. Књига посвећена Ениним родитељима. Рецензије потписују академик проф. Др Мира Радојковић, виши научни сарадник ИСИ др Драгомир Бонџић и виши научни сарадник ИСК др Иван Бецић…“, рекао је др Милутин Живковић.


„…Не могу а да се не отргнем од размишљања да је било изузетно храбро од ментора колегинице Мирковић да јој на почетку каријере одреде као тему човека, који је живео и стварао у три потпуно различита историјска контекста. Овакав подухват захтевао је овладање литературом која тумачи кључне процесе и појаве у Краљевини Југославији током Другог светског рата и послератним годинама и упознавање основа марксистичко-лењинистичке теорије и историје револуционарног покрета. Други корак је био освајање архивског материјала, који је увек у случају биографија разуђен, а у овом случају за одређене периоде оскудна и у добром делу идеолошки контаминиран. Несумњиво да је колегиница Мирковић успела да савлада све наведене препреке и да као резултат пружи стручној и нестручној јавности прву свеобухватну биографију Благоја Нешковића….“ истакао је ма Раде Ристановић.
О монографији је говорио и др Петар Ристановић:
„….Ена је започела пионирски посао, сада имамо изузетну значајну биографију Нешковића а у изради су политичке биографије Ранковића и Крцуна. За разлику од осталих побројаних функционера, Нешковић је са политичке сцене сишао доста рано. Већ након великог лома у Југославији, који је произвела резолуција Информбироа, његова звезда је почела да тамни. Али, његов значај је и поред тога далекосежан. Други разлог за разумевање Нешковићеве политичке биографије, значајно за разумевање политике у потоњим деценијама је значај, који су догађаји из времена рата касније имали. Све до средине осамдесетих кључне улоге у југословенском и српском друштву, политици су имали кадрови из рата. Ратна другарства, али и ратне сурењивости су опстајале годинама касније….“ рекао је др Ристановић, који је у наставку излагања говорио и о проблематичним односима Благоја Нешковића са Момом Марковићем, и другим политичарима.

 

 


На крају се присутнима обратила и др Ена Мирковић, која се захвалила представницима локалне самоуправе на финансијској и моралној подршци. Говорила је и о свом раду на изради монографије „Благоје Нешковић“, о проблемима на које је наилазила током рада, приватном досијеу Благоја Нешковића, тадашњим проблемима у политичком и приватном животу, али и неспоразумима због чега је уклоњен са политичке сцене.
„….Многи кажу да ће историја судити свима. Историја не суди. Историја се бави чињеницама и само их интерпретира. Оно што дефинитивно суди свима нама јесте наша прошлост, и ако се не желимо бавити нашом прошлошћу и не желимо да сазнамо објективну истину сопствене прошлости, онда сам сасвим сигурна, да ће се прошлост бавити нама, хтели ми то или не. Ово је мој први корак у откривању нерасветљене теме за историчаре. Теме, која је јако битна за нашу историју и за наш народ. Наравно, настављам даље…Задовољство ми је што је прва промоција, моје прве књиге баш овде, у Малом Црнићу, јер одавде сам кренула. Ту су моји корени. Још једном, хвала свима који сте данас са мном и верујте, није ми било лако говорити после искусних колега, којима такође захваљујем и пред вама – домаћом публиком….“, рекла је др Ена Мирковић.
Модератор програма била је Данијела Божичковић Радуловић.

З.С.