Dr Ena Mirković u rodnom Malom Crniću, predstavila svoju prvu knjigu – monografiju „Blagoje Nešković“

U organizaciji biblioteke „Srboljub Mitić“, u Malom Crniću, čitalačkoj publici je predstavljena monografija „Blagoje Nešković“, autorke dr Ene Mirković, koja je odlučila da svoj prvenac predstavi u rodnom mestu.
Veliku podršku dr. Eni Mirković, pružili su prvenstveno njeni roditelji, rođaci, učitelji, nastavnici , direktori matičnih škola sa teritorije opštine Malo Crniće, predstavnici lokalne samouprave, predsednik Opštine Mališa Antonijević; predsednica Skupštine opštine Goranka Stević i zamenik načelnika Opštinske uprave Dragan Mitić, kao i svi oni koji su pratili njene prve korake u detinjstvu i put kojim je dr. Ena Mirković hrabro, verujući u sebe koračala i stigla do samog vrha u svom obrazovanju.
U organizaciji biblioteke „Srboljub Mitić“ u Malom Crniću, dr Ena Mirković, predstavila svoju prvu knjigu – svoj prvenac – monografiju „Blagoje Nešković“. Čitalačku publiku i goste, najpre je pozdravila direktorka biblioteke, Danijela Božičković Radulović, a potom je veoma nadahnuto govorio predsednik opštine Malo Crniće, Mališa Antonijević:
„…Zadovoljstvo i čast mi je što mi se ukazala prilika da vas pozdravim na jednom ovakvom skupu, kakvog do sada nije bilo u Malom Crniću. Pozdraviću, oprostite, najpre roditelje dr Ene Mirković, koji su podržali njenu želju i pomogli da postigne ovo što je postigla u ovako mladim godinama. Lično meni, kao predsedniku Opštine je velika čast i srećan sam, što je Ena uspela da postane dobar istoričar, a naravno ponos ne izostaje, jer ona potiče sa naših prostora. Mi smo tu da joj pomognemo, koliko možemo. Godine 2017. mi smo Eni Mirković dali priznanje, najvrednije koje imamo – „Plaketu 14. oktobar“.  Prepoznali smo njenu veliku želju, talenat, vrednost onoga što radi. Zato smo danas tu da i sami naučimo nešto novo – jer Ena Mirković iako je mlada, u oblasti istorije postiže izuzetne rezultate. Čestitam Eni, na izdatoj monografiji i postignutom uspehu do sada, uz želju da je sreća prati i dalje na putu bavljenja istorijskim istraživanjima. Mišljenja sam da to baš treba da rade mladi ljudi, kao što je Ena Mirković i njene kolege, koji su prisutni…“, rekao je Mališa Antonijević.
„…Medicina kali posebne ljude, koji nošeni posebnim iskustvima, često uzimaju učešće u javnom životu. Stoga je vrlo bitno pisati o njemu jer lekari zaista predstavljaju značajnu kariku u razvoju srpskog društva tokom 19. i 20. veka. Primer kako bi to trebalo raditi je monografija, koja je danas pred nama. U pitanju je knjiga koja je proistekla iz doktorske disertacije koleginice Ene Mirković, branjene na Istorijskom odeljenju Filozofskog fakulteta u Beogradu 2018. godine. Istakao bih pre svega rad u Istorijskom arhivu Beograda, Arhivu Jugoslavije i Arhivu Srbije, gde je prikupljeno na hiljade dokumentata i 14 arhivskih fondova i zbirki. Tu su i 32 odrednice arhivske građe, 35 odrednica memoaristike, te čak 95 monografija i članaka, koje su korišćene tokom pisanja monografije. Knjiga ima 1066 fusnota, što jasno određuje njen naučni karakter. Knjiga posvećena Eninim roditeljima. Recenzije potpisuju akademik prof. Dr Mira Radojković, viši naučni saradnik ISI dr Dragomir Bondžić i viši naučni saradnik ISK dr Ivan Becić…“, rekao je dr Milutin Živković.


„…Ne mogu a da se ne otrgnem od razmišljanja da je bilo izuzetno hrabro od mentora koleginice Mirković da joj na početku karijere odrede kao temu čoveka, koji je živeo i stvarao u tri potpuno različita istorijska konteksta. Ovakav poduhvat zahtevao je ovladanje literaturom koja tumači ključne procese i pojave u Kraljevini Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata i posleratnim godinama i upoznavanje osnova marksističko-lenjinističke teorije i istorije revolucionarnog pokreta. Drugi korak je bio osvajanje arhivskog materijala, koji je uvek u slučaju biografija razuđen, a u ovom slučaju za određene periode oskudna i u dobrom delu ideološki kontaminiran. Nesumnjivo da je koleginica Mirković uspela da savlada sve navedene prepreke i da kao rezultat pruži stručnoj i nestručnoj javnosti prvu sveobuhvatnu biografiju Blagoja Neškovića….“ istakao je ma Rade Ristanović.
O monografiji je govorio i dr Petar Ristanović:
„….Ena je započela pionirski posao, sada imamo izuzetnu značajnu biografiju Neškovića a u izradi su političke biografije Rankovića i Krcuna. Za razliku od ostalih pobrojanih funkcionera, Nešković je sa političke scene sišao dosta rano. Već nakon velikog loma u Jugoslaviji, koji je proizvela rezolucija Informbiroa, njegova zvezda je počela da tamni. Ali, njegov značaj je i pored toga dalekosežan. Drugi razlog za razumevanje Neškovićeve političke biografije, značajno za razumevanje politike u potonjim decenijama je značaj, koji su događaji iz vremena rata kasnije imali. Sve do sredine osamdesetih ključne uloge u jugoslovenskom i srpskom društvu, politici su imali kadrovi iz rata. Ratna drugarstva, ali i ratne surenjivosti su opstajale godinama kasnije….“ rekao je dr Ristanović, koji je u nastavku izlaganja govorio i o problematičnim odnosima Blagoja Neškovića sa Momom Markovićem, i drugim političarima.

 

 


Na kraju se prisutnima obratila i dr Ena Mirković, koja se zahvalila predstavnicima lokalne samouprave na finansijskoj i moralnoj podršci. Govorila je i o svom radu na izradi monografije „Blagoje Nešković“, o problemima na koje je nailazila tokom rada, privatnom dosijeu Blagoja Neškovića, tadašnjim problemima u političkom i privatnom životu, ali i nesporazumima zbog čega je uklonjen sa političke scene.
„….Mnogi kažu da će istorija suditi svima. Istorija ne sudi. Istorija se bavi činjenicama i samo ih interpretira. Ono što definitivno sudi svima nama jeste naša prošlost, i ako se ne želimo baviti našom prošlošću i ne želimo da saznamo objektivnu istinu sopstvene prošlosti, onda sam sasvim sigurna, da će se prošlost baviti nama, hteli mi to ili ne. Ovo je moj prvi korak u otkrivanju nerasvetljene teme za istoričare. Teme, koja je jako bitna za našu istoriju i za naš narod. Naravno, nastavljam dalje…Zadovoljstvo mi je što je prva promocija, moje prve knjige baš ovde, u Malom Crniću, jer odavde sam krenula. Tu su moji koreni. Još jednom, hvala svima koji ste danas sa mnom i verujte, nije mi bilo lako govoriti posle iskusnih kolega, kojima takođe zahvaljujem i pred vama – domaćom publikom….“, rekla je dr Ena Mirković.
Moderator programa bila je Danijela Božičković Radulović.

Z.S.