„ЋИРИЛИЦА СЛОВО СРПСКОГ ЛИЦА 2017.“

Девета по реду манифестација „Ћирилица слово српског лица – 2017“ одржана је у Малом Црнићу, у организацији библиотеке „Србољуб Митић“ и Центра за културу, а под покровитељством општине Мало Црниће.
У име домаћина присутнима се најпре обратила директорка библиотеке „Србољуб Митић“ , Данијела Божичковић Радуловић, која је пожелела свим присутнима искрену добродошлицу у прелепи стипши крај, који је у Србији познат по бројним књижевним ствараоцима и културним манифестацијама, међу којима је од ове године и „Ћирилица слово српског лица“.“
Песмом „Моје писмо“ Светог Николаја Велимировића, програм је отворио Стефан Павловски, глумац ОАП „Бранислав Нушић“ из Малог Црнића.
„…Конкурс поезије и манифестација под светлим знаком ћирилице, реализација је давне идеје и покушај да се, у данашњем свету олаког поништавања, брисања и ревидирања историје, када, као већ уходана пракса моћних и осионих, као жртва савремених, софистицираних технологија, нестају читаве државе, народи и читаве културе, стане у заштиту свих својих светиња, историје, традиције и вредности од безобзирности јачег, са основним циљем, који је очување најдрагоценијег у свеко-ликом идентитету Српства, његовог људског лика и његовог крвотока – писма ћирилице, у којој је сакупљена и сачувана сва српска историја и српско трајање и памћење. Писмо ЋИРИЛИЦА је српско име и презиме, ћирилица је српска култура и историја, српска религија и традиција, писмо ћирилица је једини вид нашег опстанка под истим овим српским именом….“, рекао је Добривоје Петровић из Петровца на Млави, који је у наставку програма прочитао Завештање језика Стефана Немање.
Председник жирија Конкурса (у саставу: Данило Радојковић, Иван Петровић, Јован Д. Петровић, Зорка Стојановић и Тихана Симонић) Јован Д. Петровић, саопштио је одлуку жирија. У категорији „5 ОДАБРАНИХ“ – признања за посебно поетско остварење, добили су песници: Миодраг Милуновић из Смедеревске Паланке; Милијана Мика Голубовић из Ужица; Александар М. Арсенијевић из Београда; Тодор Бјелкић из Ирига и Смиљка Јовановић из Шапца. Признања је песницима уручила Зорка Стојановић, члан Жирија и писац.
Похвала СЛОВО ЋИРИЛИЦЕ, која се додељује у облику плакете, ове године припала је следећим песницима: Мирјани Ристић-Стевовић из Београда; Славку Вуковићу из Берансела, Беране, ЦГ; Славку Марковићу из Новог Пазара; Драгану Т. Јовићу из Црљенца; Милки Стефановић – Мими из Београда и Браниславу Вуковићу из Берансела, Беране, ЦГ. Уникатне плакете и Збирке песама писаца стишког краја, награђеним је уручила директорка библиотеке „Србољуб Митић“, и писац, Данијела Божичковић Радуловић.
Трећу награду Бронзано слово ћирилице, освојила је поетеса Биљана Мешић Јанковић, из Петке.

 

 

 

 

 

 

 

 

Друга награда – Сребрно слово ћирилице, освојио је песник проф. Милан Цимбаљевић, из Деспића, код Берана, Црна Гора. Прва награда Златно слово ћирилице, припала је песникињи Даринки Крунић Бјелици, из Обреновца. Најуспешнијим песницима, награде је уручио Јован Д. Петровић, председник Жирија и књижевник из Петровца на Млави.

Сусрет писаца у Малом Црнићу из различитих крајева Србије и ван њених граница оплеменила је својим дивним гласом Анђела Мишић.