ДАН БИБЛИОТЕКЕ „СРБОЉУБ МИТИЋ“ У ОСАМ НИЈАНСКИ ПЛАВЕ

 

Библиотека „Србољуб Митић“ у Малом Црнићу свечано прославила свој 52. рођендан, односно 139 година трајања љубави према књизи и писаној речи. Библиотека се родила давне 1879. године, тада под именом „Дружбена читаоница“. Трајала је у континуитету, мењала назив, а од 1993. године носи назив писца овог краја Србољуба Митића. Ове године проширен је простор Библиотеке за 80 м2, Библиотека је добила читаоницу за децу и одрасле, која је уједно и сала за промоције, а мештани малоцрнићке Општине место за разноврсне програме и садржаје.
Симболично пресецање траке на улазу у нову Читаоницу, обавили су домаћини: председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић и директорка Библиотеке, Данијела Божичковић Радуловић, у присуству великог броја гостију, представника општине Мало Црниће, одборника, чланова Општинског већа, свештених лица, директора Јавних предузећа и установа, школа; књижевника, професора ученика, пензионера…
На самом почетку присутнима се обратио председник Општине, Малиша Антонијевић:
„…Иако смо ми са архитектонског становишта у скромном здању вечерас, окружени смо једном другом величином која превазилази све ограде, границе и зидове, која је у целом свету немерљива а то су величина и моћ књиге.
Књиге јесу моћне јер су у њима садржане све мудрости света, целокупна историја човечанства, свака фантазија, идеја, визија, маштарија, борба и невоља, али и љубав, срећа, сан недосањан и украдени уздах. Књиге су ризнице знања, идеја и искустава. Књиге су препуне мудрости, научиће вас да сваки јунак има своје страхове, да су анти-хероји често најхрабрији, да се добре ствари догађају након тешких одлука, да су људски карактери попут лука и имају много слојева, од којих нису сви добри, али ни лоши. Књига даје могућност да свако донесе свој закључак о нечему, да свако доживи причу на свој начин и креира свој свет. Као што стара египатска изрека каже: Књига је вреднија од свих споменика украшених сликама, рељефом и дуборезом, јер она сама гради споменике у срцу оног ко је чита.
У данашњем модерном добу, ери технике и технологије, медија и виртуелног, многи су се удаљили од прашњавих корица са тамо неких полица.
Криза читања је веома присутна у савременом свету и прети да угрози темељне вредности савременог друштва. Нечитање је повратак у незнање, у мрак и неслободу.
Писана реч проналази начина да опстане у тој ери, кроз електронске и аудио књиге, али не смемо запоставити традицију књиге меког и тврдог повеза.
Руководство општине Мало Црниће поносно је на нашу библиотеку „Србољуб Митић“ на челу са директорком Данијелом као и запосленима
који храбро истрајавају са идејом књиге у модерној ери. Уз велику помоћ и подршку локалне самоуправе библиотека унапређује своје капацитете, број наслова и издавачку делатност.
Не тако давно, отворили смо кабинет за информатичко описмењавање и издвајамо значајна средства за рад и унапређење ове установе. Вечерас смо поново сведоци озбиљне намере локалне самоуправе и директорке да наша библиотека напредује и постане центар окупљања првенствено младих људи, али и људи свих генерација. Летња позорница која је дуго година била попут рушевине претворена је у један прелепи, модерни амбијент где књиге и читање добијају једно ново значење, које одише топлином и повезаношћу. И на овоме нећемо стати јер већ планирамо радове на санацији грејања. Надам се да ће нови дивно опремљени простор угостити многе писце и песнике, али и оне који то тек намеравају постати или који хрле да открију сваки нови наслов који стигне на ове полице. Традиција је богата и треба је поштовати, али исто тако традицију треба очувати и надограђивати, како би била пренета на нове нараштаје, што ми управо и чинимо. Поново смо показали да је општина Мало Црниће место где писана реч има велики значај. Останимо верни нашим коренима. Читајмо. Чувајмо душу наше куће; и цитирајући Цицерона, председник је свој говор завршио речима „Волимо библиотеку и Направити библиотеку у кући значи подарити јој душу“.
Кратким филмом, присутни су упознати са активностима Библиотеке у претходних годину дана, као и изградњом читаонице..радиционално и ове године је расписан   ликовни и литерарни конкурс „ДИВ СТИГУ“ за ученике од 5. до 8. разреда Основних школа са територије општине Мало Црниће. Најуспешнији ове године у области књижевног стваралаштва (поезија) Анђела Марковић ученица 6. разреда ОШ „Дража Марковић Рођа“ из Смољинца; Софија Стојимировић ученица. 5. разреда ОШ „Моша Пијаде“ из Малог Црнића; Александра Обрадовић, ученица 8. разреда ОШ „Ђура Јакшић“ из Топонице и Јована Тодоровић, ученица. 5. разреда ОШ „Моша Пијаде“ Мало Црниће. У области прозе, најуспешнији су: Ангелина Младеновић, ученица. 7. Разреда, ОШ „Милисав Николић“ – Божевац; Ања Киселовски Костић ученица. 7. разреда, ОЖ „Милисав Николић“ Божевац“; Тамер Еслеем, ученик 6. разреда ОШ „Моша Пијаде“ Мало Црниће; Анђела Стевановић, ученица 6. разреда „Ђура Јакшић“ из Топонице. Најбољи у области ликовном стваралаштву су: Анђела Томић, ученица 8. разреда , ОШ „Милисав Николић“ Божевац; Кристина Мићић, ученица 6.разреда, ОШ „Дража Марковић Рођа- Смољинац“; Јулија Јевтић, ученица 7.разреда ОШ „Моша Пијаде“- Мало Црниће; Маја Арсић, ученица 6.разреда, ОШ „Ђура Јакшић“ – Топоница. Најкреативније Васпитне групе у оквиру ПУ „14 октобар“ ове године су: „Цветић“ из Великог Црнића; „ „Маслачак“ из Малог Црнића и „Бубамара“ из Кобиља. Најактивнији читаоци у 2017. години били су: Јована Ристић. ученица 2. разреда из Малог Црнића ; Николај Пекић ученик 6. разреда ОШ „Моша Пијаде“ – Мало Црниће ; Јелена Јовичић из Топонице и Надежда Живковић, пензионер из Малог Црнића.
Награде и признања, уручили су председник Општине, Малиша Антонијевић; заменик председника Општине, Горан Дачић и председница Скупштине општине Горанка Стевић.
Деца су наше највеће богатсво и ако умемо да их гледамо на прави начин, у очима сваког детета, осим жара, воље, љубави, и нада је будућност човечанства. Како та наша будућност гледа у прошлост, на мало духовит начин, показали су млади глумци драмске секције ОШ „Дража Марковић“ Рођа“. Прелепом музиком програм је оплеменио оркестар „Нови звучни талас“ , професора Музичке школе „Стеван Мокрањац“, Пожаревац.
„Ово је важан дан за све нас. Добили смо простор и место какво ова Општина и мештани заслужују. Рођендан је Библиотеке, а ми смо овој просторији дали име „Осам нијанси плаве“. Сјај и белину новога обукли смо у осам нијанси плаве боје. Откуд осмица у осмица у називу. То је симбол бесконачности, прогреса, бољитка, и напретка. Нијанси је пуно, као што је пуно и људских емоција, ипак ми смо се одлучили за осам, и њиме обојили овај простор. Дајемо му живот, и желимо да дуго траје, да надживи нас и остане верно идеји. Зашто смо направили све ово и назвали „Осам нијанси плаве?“ Због жеље да дуго траје. Да у њој стаса пуно квалитетних људи, који ће да воде разговоре о мостовима, Дунаву, Млави и Дрини, да у сумраку анализирају темперамент Црњанског, да наизуст говоре Миљковићеве речи, да зору дочекују са Његошевим погледом, и да се радују стазама којима је Ђура ишао., да воле Дучићеву и Шантићеву лирику, и да са Миком Антићем цртају хороскоп у облацима, да у измаглици изнад житних поља и сунцокрета изнад Бајлонијевог млина и сунчаних залазака над Стигом пронађу пронађу ту сјајну, плаву Звезду и окрену је себи, или да схвате да је она њима наклоњена. Зашто плава? Зато што се тако савршено уклопила. Боја планете. Боја Неба. Боја мира, песника, нежности, поверења и слободе. Можда и није требало све ово да говорим. Можда је било довољно да кажем БОЈА СРБИЈЕ, рекла је директорка Библиотеке, Данијела Божичковић Радуловић, и уручила захвалнице представницима локалне самоуправе, директоркама матичних школа и Предшколске установе. Добитници захвалница су ЈКП „Чистоћа“, Дом здравља у Малом Црнићу, Управни и Надзорни одбор Библиотеке, као и РТВ „Бисер“ и ТВ „Браничево“.