Književne večeri

U cilju popularisanja knjige, Biblioteka je  organizator književnih večeri i promocije novih knjiga.

U saradnji sa Centrom za kulturu organizuje promocije knjiga u  nedelji Festivala dramskih amatera sela Srbije:

2000. god.

– „Nebo nad ognjištem“ autorke Zorke Knežević. O knjizi su govorili: Moma Dimić , književnik iz Beograda, Dobrica Erić, pesnik iz Beograda, Branko Lazić, profesor iz Petrovca.

– 2001. god.

– „Robovi snova“ – autor Ena Mirković iz Malog Crnića. O knjizi su govorili Ana Dudaš, Branko Lazić, Milisav Milenković, Čedomir Mirković i Moma Dimić.

–Monografija  FEDRAS-a koju su priredili tadašnji direktor Centra za kulturu Novica Stojimirović, jedan od osnivača FEDRASA , književnik Milisav Milenković i Svetomir – Bata Mirković, glavni i odgovorni urednik Časopisa Stig. O Monografiji su govorili: Milisav Milenković, Bogoljub Ivković, Živorad -Mića Nestorović, Radomir Andrić Momčilo Ćira Životić, Ljubiša Obradović, Novica Stojimirović i Ivana Nestorović.

–„Čarobnjaci scene“,  autor Momčilo Ćira Životić . O knjizi su govorili Dr.Aleksandar Pejović,književnik iz Beograda, Zoran T. Jovanović – pozorišni kritičar  i istoričar iz Beograda i glumac Narodnog pozorišta iz Beograda Boško Puletić. Odlomke iz knjige govorio je Lepomir Ivković, glumac narodnog pozorišta iz Beograda i autor Momčilo Ćira Životić.

–„Čekajući svitanja“ , autor Zorka Stojanović iz Malog Crnića. O knjizi su govorili Ana Dudaš i prof. Branko Lazić,dok su  iz knjige govorili glumci amaterskog pozorišta „Branislav Nušić“ iz Malog Crnića: Bojana Mitrović, Marija Stojiljković i Miroslav Mitrović.

2002. god.

–„PA-KO“, dr Pavla Kovačevića. Priloge su čitali: Nataša Nikolić, Marija Stojiljković i Miroslav Mitrović.

–Predstavljanje mladih članica iz grupe Stiških pesnika:

1. Slađana Negovanović iz Šapina

2. Jelena Jovanović iz Vrbnice

– „Provala oblaka“ Milisava Milenkovića. O knjizi su govorili: Čedomir             Mirković i Milomir Kragović, književnici iz Beograda. Stihove govrio Lepomir Ivković,

–predstavljanje  mladih članica iz grupe Stiških pesnika:

 

1. Ena Mirković  iz Malog Crnića

2. Katarina Milikev  iz Požarevca

2003. god.

Crkve i manastiri Homolja, Mlave i Stiga“, autora Radeta M. Obradovića iz Velikog Popovca. O knjizi su govorili: Dragan Jacanović, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu i Zlatija Radovanović, pesnik iz Batuše

–„Ponovno buđenje“, autora Gordane Životić Barbarez iz Požarevca. O knjizi su govorili Dragan Jacanović i Tatjana Živković iz Požarevca, dok je odlomke čitala sama autorka

–„Čigra beskućnika“, autora Bore Naumovića iz Makca. O knjizi je govorio prof. Branko Lazić iz Petrovca.

–„ Div Stigu“ Srboljuba Mitića. O knjizi govorili: Radomir Andrić, književnik iz Beograda, Slavoljub Obradović, prof. Iz Niša i Vladimir Ris, prof. iz Novog Sada.

–„Spalište“, Dragoslava Živadinovića. O knjizi govorio Čedomir Mirković i Milisav Milenković. Tekstove čitao Dragiša Živadinović.

–„AS-01 Aleksander“, Voje Marjanovića iz Kučeva. O knjizi govorio Čedomir Mirković i autor.

2004.god.

– Kaobiljske vatre“ Dragiše Živadinovića. O knjizi je govorila Mila Janković,    književnik iz Beograda i Slaviša Radovanović, književnik iz Požarevca. Odlomke čitao autor-

–„Niti duše“ autorke Gordane Životić Barbarez. O knjizi su govorile Tatjana Živković iz Požarevca i Zorka Stojanović iz Malog Crnića. Odlomke iz knjige čitala je  sama autorka.

–„Stršljenovi na Veliku Gospojinu u Zaovi“ i Drama „Proces“ Franca Kafke;  Književni portret Milisava Milenkovića.

O knjigama govorili: Miodrag Đukić, dramski pisac; Čedomir Mirković, književni kritičar, Milutin -Lujo Danojlić, pisac i Milomir Kragović, pesnik, Žika Ajdačić, sekretar KPZ Beograd. Stihove i odlomke govorio Lepomir Ivković, Milisav Milenković.

–„Srpska pravoslavna crkva Sveti Ignjatije Bogonosac Malo Crniće“autora Ane Dudaš i Slobodana Stanića. O knjizi su govorili Veliša Joksimović i Dragan Jacanović.

–„Homoljsko zvono“ – Gornjak u srpskom pesništvu, priređivač Raša Perić iz Petrovca na Mlavi. O knjizi su govorili Čedomir Mirković, Milutin Lujo Danojlić i Radomir Andrić. Stihove  Je čitala Verica Milošević, glumica iz Petrovca.

 

Monografija „Dva veka škole u Smoljincu“, koju je priredio Miodrag M. Lazić.  O knjizi su govorili Veliša Joksimović, književnik iz Požarevca i Slobodan Najdanović, direktor OŠ u Smoljincu i autor.

2005. god.

–„Iščašeno vreme“, autora prof. Slavoljuba Obradovića iz Niša. O knjizi govorili: Ana Dudaš, književnica iz Malog Crnića i Dragan Jacanović, književnik iz Požarevca. Stihove čitali: Dragan Jović i Miroslav Mitrović.

–SUSRET ČLANOVA  UDRUŽENJA KNJIŽEVNIKA SRBIJE PODRUŽNICE ZA BRANIČEVSKI OKRUG I PISACA IZ BRATSKOG GRADA MINSK IZ BELORUSIJE

–„Jedan deo života“ autora Dragana T. Jovića, književnika iz Crljenca. O knjizi govorili Ana Dudaš i  Dragan jacanović,  a stihove su čitali Miroslav Mitrović i Ana Stojadinović.

–„Snovidlje“ autora Dragiše Živadinovića. O knjizi su govorili: Stanojko Spasić, kritičar iz Požarevca, Ana Dudaš, književnica iz Malog Crnića i Zlatija Radovanović, književnica iz Batuše.

–„Otvaranje cveta“ Danijele Stojićević iz Malog Gradišta. O knjizi je govorila Ana Dudaš.

–„Glumica“ autora Verice Milošević iz Petrovca na Mlavi. O knjizi su govorili: dr.Zoran T. Jovanović, pozorišni kritičar, Boško Puletić , Glumac Narodnog pozorišta Beograd, Milisav Milenković, književnik. Tekstove  govirio Lepomir Ivković, glumacNarodnog pozorišta Beograd i autor.

–„Čarobnjaci scene plus“, autora Momčila Ćire Životića. O knjizi su govorili dr. Zoran T.Jovanović, pozorišni kritičar, Boško Puletić, glumac Narodnog pozorišta Beograd, Milisav Milenković, književnik. Odlomke čitao Lepomir Ivković, glumac Narodnog pozorišta Beograd  i autor.

–Promocija Časopisa za književnost umetnost i kulturu „Stig (35. godina trajanja)

–„Prvi dani Prvog srpskog ustanka“ i „Crkve Braničeva i pomoravlja, autora dr. Mlađana Cunjaka iz Smedereva. O ovim knjigama utiske su govrili prof.dr.Drago Sanda, Mr. Zlatko Matić, Mr. Miodrag Manojlović i autor.

 

2006. god.

–„Česnica“ – (hleb u srpskom pesništvu)

–„Zdravica“- (vino u srpskom pesništvu) autora Raše perića, književnika iz Petrovca na mlavi. O knjigama je govorio veliša Joksimović, dok je stihove čitala Verica Milošević, glumica iz Petrovca na Mlavi.

–„Krilato vreme“ – Proza za decu grupe autoraaa: Ana Dudaš, Veliša Joksimović, dragan Jacanović, Jovan Petrović, Bogoljub Jović- Boga Mali…. O knjizi su govorile: prof. Slavica Jovanović iz požarevca i Zlatija Radovanović, pesnikinja iz Batuše.

–„Plavi cvijet“ Davida Zorića. O knjizi su govorili: Veliša Joksimović, Ana Dudaš i Zorka Stojanović.

–„Zavičaj“ autora Petra Pavlovića iz Salakovca. O knjizi su govorili: Zlatija Radovanović, Dragan Jović i Radmila Zorić.

–„Izvor“ autora Branka Jovanovića. O knjizi su govorili Lujo Danojlić, književni kritičar iz Beograda i Novo Tomić, urednik lista „Novosti“.

(ovoj promociji prisustvovala je supruga pok. Čedomira Mirkovića – Zorka Mirković, koja je poklonila biblioteci „Srboljub Mitić“ 10 knjiga Čedomira Mirkovića).

–Promocija 96. broja Časopisa za književnost, umetnost i kulturu „Stig“.

 

2007. god.

–„Ukop idola“ – Radeta Obradovića iz Velikog Popovca. O knjizi govorili: Dragan Jacanović iz Požarevca i Zorka Stojanović iz Malog Crnića. Stihove govorili Dragan Jović i Zorka Stojanović.

–„San i priča“ Dragoslava Živadinovića, književnika iz Kališta. O knjizi govorili Milisav Milenković, Dragiša Milošević i Zlatija Radovanović. Odlomke čitao Dragiša Živadinović.

–„Mostarske suze“ Milanke Golubović iz Požarevca. O knjizi govorili: Tatajana Živković iz Požarevca i Milisav Milenković iz Malog Crnića. Odlomke iz knjige čitali: Dragan Jović iz Crljenca  i Zorka Stojanović iz Malog Crnića.

–„Kroz prostor vreme“ autora Mladena Brankovića iz Požarevca. O knjizi govorio Milisav Milenković a stihove čitali: Dragan Jović i Zorka Stojanović.

–„Vilajet“ Srebranke Tomić iz Boževca. O knjizi su govorili Milisav Milenković i Slaviša Radovanović, dok su stihove čitale: Vesna Džino, Zorka Stojanović i Srebranka Tomić.

–„Srpska knjiga“ autra Raše Perića, književnika iz Petrovca na Mlavi. O knjizi su govorili: Radomir Mićunović, književnik iz Beograda i Danilo Radojković,prof. iz Petrovca. Stihove kazivala Verica Milošević, glumica.

2008.god.

–„Satkano od snova“ : zbornik radova članova Udruženja književnika Srbije podružnice za Braničevski okrug. O zborniku govorio Milisav Milenković i Dobroslav Tepavčević. Stihove čitali autori.

 

„Spomenica Srboljuba Mitića“, priređivač Raša Perić iz Petrovca. O knjizi govrili: Mićo Cvijetić i Radomir Andrić, književnici  iz Beograda i Raša Perić. Stihove čitali: Miroslav Mitrović iz Malog Crnića, Ana Stojadinović iz Batuše.

–Antologija najlepših pesama  Srboljuba Mitića „Stolpnik i ukun“koju je priredio Siniša Ristić, književnik iz Požarevca. Stihove čitali: Miroslav Mitrović iz Malog Crnića, Ana Stojadinović iz Batuše, Živojka Milić iz Crljenca i Ivan Jagodić, glumac iz Beograda. O knjizi govorili Mićo Ccvijetić i Radomir Andrić iz Beograda, Ilija Dimitrijević direktor lista „Reč naroda“ i Raša Perić, književnik iz Petrovca

–„Jaka krv“ Srboljuba Mitića. O knjizi govorio danilo Radojković, prof. Iz Petrovca, a odlomke iz knjige čitao Ivan Jagodić, glumac iz Beogra

Pored ovih  Biglioteka je organizator i drugih promocija:Veoma uspešna  je bila promocija knjiga „Sad propojte Visoki Dečani“ i „Gračanička dobroglasna zvona“ priređivača Ratka Popovića, organizovana 24 novembra 2004. godine. O ovim knjigama govorili su  književnici: Ratko Popović, Ana Dudaš, Dragoslav Živadinović, Raša Perić, Branko Lazić – Manas i Goran Đorđević.

– Promocija knjige (slikovnica) Ane Dudaš, „Ljubav na prvi dodir“ i „Palčić u ogledalu“ književnice iz Malog Crnića, organizovana je 31. maja 2007. godine. O Aninom stvaralštvu za decu, govorila je Slavica Jovanović, profesor književnosti iz Požarevca i Zlatija Radovanović, pesnikinja i nastavnik srpskok jezika iz Batuše. Tekstove su čitali učenici OŠ „Moša Pijade“ iz Malog Crnića.

–Promocija zbirke poezije „Glas Srca“ Milijane Dačić iz Boževca, organizovana 14. jula 2007.godine je u Boževcu, u dvorištu etno kuće autorke.  O knjizi je govorila Zorka Stojanović iz Malog Crnića, Miodrag Lazić, Tatjana Živković i Stanojko Spasić iz Požarevca. Stihove je čitao Dragan Jović, pesnik iz Crljenca i Ana Stojadinović, učenica požarevačke gimnazije, iz Batuše. U muzičkom delu, učestvoala je Milić Slobodanka iz Boževca, Anđela Naumović i ženska pevačka grupa KUD-a „Ivo Lola Ribar“ iz Velikog Crnića.

–„Kako srce kaže“ zbirka poezije mlade autorke Katarine Miletić iz Šapina, promovisana je u Malom Crniću 2008. godine. O knjizi je govorila Ana Dudaš i Radmila Zorić, dok su stihove čitale školske drugarice  Katarine Miletić iz Smoljinca i Malog Crnića.

 

Biblioteka „Srboljub Mitić“ ima izuzetnu saradnju sa svim  Školoma na području Opštine, ali ne treba  zanemariti saradnju sa Predškolskom ustanovom „14.oktobar“, koja se ogleda u međusobnim posetama, besplatnom učlanjenju predškolske dece  u Biblioteku, učešćem predškolaca na takmičenju recitatora prikladnim kulturno-umetničkim programima , a u cilju da  deca zavole knjigu, još u naranijem uzrast.

 

Leave A Comment