PREOBRAŽENJSKI SUSRETI

„PREOBRAŽENJSKI SUSRETI PESNIKA“: Manifestacija pod nazivom „Preobraženjski susreti pesnika“ – odnosno Duhovna poezija u manastiru Bradača, organizuje se već četiri godine u porti manastira Bradača, 19. avgusta na dan velikog duhovnog praznika Preobraženja Gospoda Boga i spasa našega Isusa hrista, a po blagoslovu Vladike Braničevskog g. Ignjatija.  Pesnici sa područja Braničevskog okruga, predstavljaju se duhovnom poezijom, a Kulturno-umetničko društvo iz Kule prikladnim kulturno – umetničkim programom. Veliki doprinos za samo pokretanje i sad već tradicionalno održavnje ove manifestacije dao je otac Aleksandar, starešina manastira Bradača.

Biblioteka  ne zaboravlja godišnjice rođenja  i smrti onih koji su mnogo učinili da Malo Crniće postane prepoznatljivo na sceni kulture. Tako je  u saradnji sa Centrom za kulturu  i Skupštinom opštine Malo Crniće aprila meseca 2003. godine u Crljencu , obeležila destogodišnjicu smrti našeg pesničkog velikana Srboljuba Mitića.

Ovoj manifestaciji pod nazivom „Sećanje na Srbu“, prisustvovali su i njegovi prijatelji iz Beograda, književnici Adam Puslojić, Radomir, Andrić, Lujo Danojlić, Mićo Cvijetić. Centar za kulturu je posthumno izado knjigu Srboljuba Mitića „Div – Stigu“, o kojoj su govorili književnici Radomir Andrić, Adam Puslojić iz Beograda i Raša Perić iz Petrovca na Mlavi, dok su stihove čitali Verica Milošević, glumica iz Petrovca na Mlavi i Dragan Jović, pesnik iz Crljenca.

Obeležena je i petnaestogodišnjica njegove smrti 28.jula prošle godine.  Raša Perić je uredio 100- ti jubilarni broj Časopisa za književnost, umetnost i kulturu „Stig“ i priredio „Spomenicu  Srboljuba Mitća“, dok je Siniša Ristić, književnik iz Požarevca priredio Antologiju najlepših pesama Srboljuba Mitića „Stolpnik i ukun“.

Nije zaboravljen ni Milisav Pavlović, takođe pesnik iz Crljenca. U njegovu čast organizovana je manifestacija pod nazivom „Pesnik sela“. U prepunoj sali FEDRAS-a, o njegovom životu i delu, govorio je Ljubiša Obradović,istoričar iz Malog Crnića, koji sada živi u Požarevcu i Siniša Ristić, književnik iz Požarevca, koji je kao i za Srboljuba Mitića i za Milisava Pavlovića pisao feljtone objavljene na stranicama lista „Reč naroda“. Stihove Milisava Pavlovića govorili su Miroslav Mitrović, Dragan Jović  i Živojka Milić.

Začule su se i poznate  narodne pesme  „Znaš li draga onu šljivu ranku“ u izvođenju Slobodanke Milić iz Boževca i „Ništa lepše od naše seljanke“ u izvođenju Blažice Mitić iz Kule, za koje malo ko zna da ih je napisao naš Milisav Pavlović. U programu su prikladnim igrama učestvovali i igrački ansambli iz Crljenca, Velikog Crnića i Malog Crnića.

Bilo je to kako je zapisano na stranicama lista „Reč naroda“,  a što se čulo u publici „veče za pamćenje“.

U OŠ „Moša Pijade“ u Malom Crniću, organizovan je „Školski čas Milisava Pavlovića“, a povodom obeležavanja desetogodišnjice njegove smrti

Leave A Comment