„РОМИ-Народ Сунца кроз таму векова“

Библиотека „Србољуб Митић“ Мало Црниће, планира да се у 2018. години  посвети пројекту под називом „РОМИ-Народ Сунца кроз таму векова“,  који ће се реализовати током целе године, у једночасовној емисији сваког првог понедељка у месецу. Тема серијала планираних емисија јесте едукација деце и одраслих,  како Ромске националне мањине, тако и припадника других националности о историји, обичајима, традицији и животу Рома, од њиховог настанка до данашњих дана. Емисија ће бити двојезична и то на ромском и српском језику. Циљ пројекта је  очување историје , традиције , културе и националног  идентитета Рома, упознавање са историјом културом и традицијом ромског народ, .смањивање етничке дистанце између Срба и Рома, која је у последње време у нарастању (како говоре сва истраживања). Ова емисија ће бити један од начина да се та нетолеранција смањи.

Ромска и српска јавност биће путем ове емисије далеко више упознати са проблемима Рома, тако да ће их далеко боље и разумети.

Серијал емисија је  рапоређен на 12 целина;

 1. Порекло и историја Рома
 2. Симболи и обележја Рома ( име Роми, химна, застава, историја Светског организовања Рома,)
 3. Ромске народне песме – Romane themutne gila
 4. Ромске народне приче – Roman themutne paramisia
 5. Ромске народне загонетке, бајалице, успаванке, изреке…
 6. Обичаји и веровања Рома – посебан акценат на Романи Крис
 7. Улога и права Ромкиња
 8. Права детета :Hakaja e čhavorenge
 9. Од Цигана до Рома (делови предавања др Драгољуба Ацковића)
 10. Традиционална јела Рома и ромска народна ношња
 11. Ромско савремено књижевно стваралаштво – интерпретација текстова поезије и прозе,
 12. Емисија уживо „Питања и одговори“ (телефонско укључење слушалаца). На питања одговарају др Драгољуб Ацковић  новинарка Уна Бериша

На почетку сваке емисије биће емитоване најновије вести у трајању од 5 минута на ромском и српском језику, а које се односе на ромску тематику. Пре свега из региона, а онда и шире.

У току сваке емисије биће емитовано најмање три музичке нумере.

По завршетку емисија Библиотека „Србољуб Митић“  ће издати Каталог са сажетком свих емитованих емисија. У пројекту учествују:  Данијела Божичковић Радуловић; др Драгољуб Ацковић, Уна Бериша, Катарина Мутатовић.