У МАЛОМ ЦРНИЋУ ПРЕДСТАВЉЕНИ НОВИ БРОЈЕВИ ЧАСОПИСА „СТИГ“

Часопис за књижевност, уметност и културу „Стиг“  бр. 120 и 121. у издању Центра за културу општине Мало Црниће, представљен је  у  читаоници библиотеке „Србољуб Митић, симболично названој „Осам нијанси плаве“.

Занимљивим перформансом, почетак програма означиле су Данијела Божичковић Радуловић, директорка Библиотеке и Антилета Живковић.

Главни и одговорни уредник Часописа, Милисав Миленковић, говорио је о значају часописа „Стиг“, као трајној вредности писане речи, која се негује на простору малоцрнићке општине.

„Часопис „Стиг“ је већ закорачио у 49. годину трајања. Први број, светлост дана је угледао децембра 1970. године.  Захваљујући ентузијазму, великом труду и залагању чланова редакције, уз несебичну помоћ и подршку председника Општине, Малише Антонијевића; председнице СО-е, Горанке Стевић и заменика председника Општине, Горана Дачића,  часопис „Стиг“ сада излази четири пута годишње. Сваки број је симболично везан за годишња доба….“ рекао је Милисав Миленковић.

О текстовима објављеним у рубрикама: Поезија, Проза, Стишки књижевни круг, Путописи, Осврти, Прикази, Етно теме и Изданци, говориле су Антилета Живковић, Славица Јовановић и Данијела Б. Радуловић, чланице редакције часописа „Стиг“.   Квалитет и садржајност објављених текстова, доказују сами аутори: Драган Јовановић Данилов, Ђоко Стојчић, Милан Лукић, Весна Радовић, Миодраг Јакшић, Драгољуб Ацковић, Зорка Кнежевић, Оливер Стокић, Славољуб Стојадиновић, Раде М. Обрадовић, Славица Јовановић, Голуб Јашовић, Милисав Миленковић, Миливоје Павловић, Љубисав Грујић- Груја, Ена Мирковић и др. Посебно освежење су песници из Бугарске: Атанас Звездинов, Роза Бојанова, Дмитар Христов, Бојан Ангелов, Тања Попова, као и песникиње са Међународних сусрета песника у Београду: Кети Бузукова и Елена Буевич.

Објављене текстове читали су аутори: Зорка Стојановић, Слађана Стошић, Жељко Светомировић, Оливер Стокић, Драган Радосављевић и Катарина Мутатовић.

Присутнима се на крају обратила директорка Центра за културу, Бебица Миловановић:

„Центар за културу јесте издавач часописа „Стиг“, али без  подршке локалне самоуправе и доброг рада уредништва, као и заинтересованости писаца да своје радове објаве баш у нашем Часопису, тешко да би се радовали његовом четрдесетдеветогодишњем трајању. Као и прошле године, Министарство за културу и информисање је одобрило 150.000,00 динара  не само за штампање, него и за дигитализацију, тако да је већ неколико бројева у електронској форми постављено, на сајт Центра за културу…..“ рекла је Бебица Миловановић.