U MALOM CRNIĆU SVEČANO OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN ROMA

„Udruženje Romkinja Kham “ i biblioteka „Srboljub Mitić“- Malo Crniće, svečano i u veoma prijatnoj atmosferi proslavili su Međunarodni dan Roma, uz prigodan kulturno-umetnički program, a u prisustvu predsednika opštine Malo Crniće, Mališe Antonijevića i predsednice Skupštine opštine, Goranke Stević, direktorke Centra za kulturu i PU „14 oktobar“ Malo Crniće, kao i brojnih gostiju iz Požarevca, Kostolca i naselja sa teritorije opštine Malo Crniće.
Prisutne je najpre pozdravila predsednica Udruženja „Kham“ Malo Crniće, Katarina Mutatović, a zatim se prisutnima obratio Mališa Antonijević, predsednik opštine Malo Crniće:
„….Pre tri godine osnovano je Udruženje Romkinja „Kham“. Bilo je malo teško na početku, ali trud se isplatio. Zadovoljstvo je videti vas u ovom broju, okupljene na jednom mestu, gde smo svi jednaki. Predsednica Skupštine i ja smo danas posetili nekoliko porodica Roma. Videli smo da žive u zaista teškim uslovima i mi kao predstavnici lokalne samouprave, trudićemo se da pomognemo što više možemo, i to ne samo porodicima, koje smo posetili, već svima kojim je pomoć u bilo kom smislu potrebna. Uvek nam se možete obratiti i računati na nas. Granica između nacionalnih manjina ovde ne postoji …“, rekao je predsednik Antonijević.
Zorka Stojanović je govorila o Baji Saitoviću Lukinom, evocirala uspomene na dragog romskog pesnika, koji je uvek uz sebe imao i gitaru. Izgovorila je njegove stihove „Evo stigli smo“ na romskom AK avilam, dok je istu pesmu na Romskom jeziku pročitala Katarina Mutatović.
Direktorka biblioteke „Srboljub Mitić“, Danijela Božičković Radulović, je takođe pozdravila prisutne i zajedno sa Radicom Pavlović, govorila stihove iz zbirke poezije „Garavi sokak“ , Mike Antića.
Za muzički deo programa pobrinuli su se violinisti Marković Draško i Novakov Dragan iz Crljenca, vokalni solista- Katarina Mutatović, i plesna grupa devojaka iz Kostolca. U romskoj igri dominirao je Samjuel Bekteši, učenik 2. razreda OŠ „Jovan Cvijić“ Kostolca.