ЗАВРШЕН 47. ФЕДРАС У МАЛОМ ЦРНИЋУ

Завршен је 47. Фестивал драмских аматера села Србије  – ФЕДРАС у Малом Црнићу.  После проглашења победника и уручења награда, љубитељима позоришне уметности,  глумцима- аматерима и публици, обратио се председник Општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић, који је симболично речено, означио крај овогодишњег Фестивала и дао знак за спуштање заставе ФЕДРАС-а, која се на јарболу вијорила 8 дана.

„Драги пријатељи, поштоваоци драмског аматеризма, драга публико ФЕДРАС-а, за нама је осам фестивалских дана, препуна улога, глумаца, ансамбла и аплауза.
Програм овогодишњег Фестивала је био веома богат, јер поред представа, као главних догађаја Фестивала, дане су испуњавале и бројне пратеће манифестације у организацији Центра за културу општине Мало Црниће и Библиотеке „Србољуб Митић“.
Фестивал драмских аматера села Србије је културолошко обележје овога краја, наша дугогодишња традиција, и из године у године Фестивал броји све више учесника, што нас домаћине радује, али и поставља тежак задатак. Центар за културу општине Мало Црниће је успешно организовао још један фестивал у низу на коме нам могу позавидети и много развијенији центри од нашег. Хвала и свим пријатељима фестивала који су несебично помогли у организацији, јер без њих, Фестивал би бо далеко скромнији.
Хвала верној публици, која је из вечери у вече бодрила глумце и награђивала их аплаузима. Вама, глумцима, хвала што сте се током Фестивала представљали у најбољем светлу, и што сте чинили сваку улогу посебном, уносећи у њу онај најбољи део вас, како би сте нам што боље дочарали ликове и приче, које приказујете.    Задатак жирија публике није био лак. Требало је проценити шта то публика истински награђује својим аплаузима, али су они у томе успевали. Велику захвалност дугујемо уметничком жирију, јер је свакако било захтевно испратити велики број представа, али уметнички жири је стручно и непристрасно одлучивао о победницима Фестивала, за које се надам да ће поносно носити титулу победника 47. ФЕДРАС-а. Честитам овогодишњем победницима, уз поруку да наставе да негују драмски аматеризам и шире федрасовски дух. Вечерас, овде, у срцу Стишке равнице, затварамо још један ФЕДРАС  а позорница ће на кратко остати пуста, али само тек толико да би се припремила за наредни ФЕДРАС, како би великодушно, дочекала све вас поново.
Када се спусте завесе, и светла погасе, и сва глума на сцени престане, немојте мислити да се тиме ФЕДРАС поново завршава. Он живи кроз наша срца и лепе утиске, које носимо са фестивала, а који ће нам мамити осмехе и будити ишчекивање, како бисмо жељно дочекали онај наредни 48. ФЕДРАС.
Сви ми имамо задатак, да омогућимо да ФЕДРАС живи и расте. То можемо само заједно. Каже се у овом крају да су љубави и пријатељства отпочета и склопљена током ФЕДРАС-а трајна, баш као и он. Зато носите само најлепше успомене са ФЕДРАС-а и из општине Мало Црниће.
Хвала свима и довиђења до наредног октобра“, рекао је председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић у свом обраћању на завршној вечери Фестивала драмских аматера села Србије, чиме је означио крај ФЕДРАС-а 2018. и почетак припрема за ФЕДРАС 2019. годину.