ZAVRŠEN 47. FEDRAS U MALOM CRNIĆU

Završen je 47. Festival dramskih amatera sela Srbije  – FEDRAS u Malom Crniću.  Posle proglašenja pobednika i uručenja nagrada, ljubiteljima pozorišne umetnosti,  glumcima- amaterima i publici, obratio se predsednik Opštine Malo Crniće, Mališa Antonijević, koji je simbolično rečeno, označio kraj ovogodišnjeg Festivala i dao znak za spuštanje zastave FEDRAS-a, koja se na jarbolu vijorila 8 dana.

„Dragi prijatelji, poštovaoci dramskog amaterizma, draga publiko FEDRAS-a, za nama je osam festivalskih dana, prepuna uloga, glumaca, ansambla i aplauza.
Program ovogodišnjeg Festivala je bio veoma bogat, jer pored predstava, kao glavnih događaja Festivala, dane su ispunjavale i brojne prateće manifestacije u organizaciji Centra za kulturu opštine Malo Crniće i Biblioteke „Srboljub Mitić“.
Festival dramskih amatera sela Srbije je kulturološko obeležje ovoga kraja, naša dugogodišnja tradicija, i iz godine u godine Festival broji sve više učesnika, što nas domaćine raduje, ali i postavlja težak zadatak. Centar za kulturu opštine Malo Crniće je uspešno organizovao još jedan festival u nizu na kome nam mogu pozavideti i mnogo razvijeniji centri od našeg. Hvala i svim prijateljima festivala koji su nesebično pomogli u organizaciji, jer bez njih, Festival bi bo daleko skromniji.
Hvala vernoj publici, koja je iz večeri u veče bodrila glumce i nagrađivala ih aplauzima. Vama, glumcima, hvala što ste se tokom Festivala predstavljali u najboljem svetlu, i što ste činili svaku ulogu posebnom, unoseći u nju onaj najbolji deo vas, kako bi ste nam što bolje dočarali likove i priče, koje prikazujete.    Zadatak žirija publike nije bio lak. Trebalo je proceniti šta to publika istinski nagrađuje svojim aplauzima, ali su oni u tome uspevali. Veliku zahvalnost dugujemo umetničkom žiriju, jer je svakako bilo zahtevno ispratiti veliki broj predstava, ali umetnički žiri je stručno i nepristrasno odlučivao o pobednicima Festivala, za koje se nadam da će ponosno nositi titulu pobednika 47. FEDRAS-a. Čestitam ovogodišnjem pobednicima, uz poruku da nastave da neguju dramski amaterizam i šire fedrasovski duh. Večeras, ovde, u srcu Stiške ravnice, zatvaramo još jedan FEDRAS  a pozornica će na kratko ostati pusta, ali samo tek toliko da bi se pripremila za naredni FEDRAS, kako bi velikodušno, dočekala sve vas ponovo.
Kada se spuste zavese, i svetla pogase, i sva gluma na sceni prestane, nemojte misliti da se time FEDRAS ponovo završava. On živi kroz naša srca i lepe utiske, koje nosimo sa festivala, a koji će nam mamiti osmehe i buditi iščekivanje, kako bismo željno dočekali onaj naredni 48. FEDRAS.
Svi mi imamo zadatak, da omogućimo da FEDRAS živi i raste. To možemo samo zajedno. Kaže se u ovom kraju da su ljubavi i prijateljstva otpočeta i sklopljena tokom FEDRAS-a trajna, baš kao i on. Zato nosite samo najlepše uspomene sa FEDRAS-a i iz opštine Malo Crniće.
Hvala svima i doviđenja do narednog oktobra“, rekao je predsednik opštine Malo Crniće, Mališa Antonijević u svom obraćanju na završnoj večeri Festivala dramskih amatera sela Srbije, čime je označio kraj FEDRAS-a 2018. i početak priprema za FEDRAS 2019. godinu.