ДАН ДУХОВНОСТИ У ЦРКВИ „СВ. НИКОЛА“ У ВЕЛИКОМ ЦРНИЋУ

У оквиру културног лета општине Мало Црниће, у порти Цркве „Свети Никола“ у Великом Црнићу, на иницијативу свештеника Ненада Војиновића и Црквеног одбора уз подршку локалне самоуправе Мало Црниће, организована је духовна свечаност којој су присуствовали: отац Ненад Војиновић, представнице Кола Српских сестара из Пожаревца, на челу са председницом Јасмином Живковић,  Малиша Антонијевић, председник општине Мало Црниће; Горанка Стевић, председница Скупштине општине; помоћник председника Општине, Топлица Ђорђевић; заменик начелника Општинске управе, Драган Митић; директорка библиотеке „Србољуб Митић“ Мало Црниће, Данијела Божичковић Радуловић; чланови МЗ Велико Црниће; грађани насеља Велико Црниће и други гости.
Присутне је поздравила Вишња Огњановић и подсетила присутне на почетак изградње Цркве „Св.Никола у Великом Црнићу:

„Божјом промисли брачни пар Весна Несторовић  Огњановић и  њен супруг Синиша Огњановић  договорили су се да поклоне  Браничевској епархији, а црквеној општини  Салаковачко – Трњанској – део породичног плаца површине 25 ари. Тетка Надежда Несторовић, која је радила у паризу више од 33 године, за време свог живота је била упозната са овом идејом, и одлучила да финансијски помогне и подржи  почетак изградње Цркве Св.Никола у Великом Црнићу. Сви радови на храму су захваљујући благослову његовог преосвештенства господина Игњатија и грађана Великог Црнића, који су ову идеју о изградњи Цркве здушно прихватили и од почетка финансијски помагали. Уз благослов Епископа Пожаревалко-Браничевског, проф. др Игњатија, лета господњег  03.08. 2008. године,  а по  пројекту  архитекте Александра Јанковића из Пожаревца, освештено је место за почетак радова. Након четири године, 30.09.2012. године, на дан Светих мученица Вере, Наде и мајке Софије,  Епископ др.проф. Игњатије  са свештенством и грађанством у олтару Цркве је положио мошти Св. мученика кнеза Лазара и освештао нашу Цркву. У току су радови на фрескопирању  које  ће уз божји благослов  одобрење и благослов преосвећеног владике Игњатија привести крају господин Слободан Јанићијевић из Јагодине ….“ рекла је Вишња Огњановић.

Присутнма се обратио и председник малоцрнићке општине господин Малиша Антонијевић: „…Познато је да  је културно лето у општини Мало Црниће богато манифестацијама разноврсног садржаја и да су заступљени сви аспекти културе, традиције и стваралаштва. Многи гости који су били на нашим анифестацијама изражавају своју захвалност и дивљење што су увек тако срдачно и топло примљени у једној тако малој и скромној општини попут наше, а често не буду тако удостојени у већим и много развијенијим општинама. Мени је част да се наша Општина изборила за тај престижни углед у култури и уметности. Али, тога не би било да се за то нисмо изборили заједно. Вечерас смо овде са велим разлогом. Црква је  заједница, ослонац и велики штит  нашој култури и традицији. Човек је створен и предодређен за заједницу, која се огледа кроз породицу, родбину, пријатеље и од успха појединаца зависи успех заједнице у целини. И у нашој Општини се негује јединство, пријатељство, уважавање и подстицање нових идеја. У част заједништва и културе, вечерас ћемо се приближити једној посебној врсти поезије – духовној поезији. Желим топлу добродошлицу  гостима и учесницима. Отворимо срца и раширимо руке заједништва, и дозволимо духовности да нас испуни и учини мудријим и бољим људима“, рекао је председник Малиша Антонијевић.

Потом су представници локалне самоуправе и грађани са свештеником Ненадом Војиновићем погледали унрашњост Цркве.
Пригодним речима, скупу се обратио и свештеник Ненад Војиновић.

Беседу о значају Цркве, коју је припремио Драган Т. Јовић, говорила је Николија Стојковић.

У оквиру културно уметничког програма изведен је рецитал духовне поезије, коју су говорили Драган Т. Јовић, Јелена Манојловић и Зорка Стојановић. Етно –песме певале су : Јована и Анђела Наумовић, Николија Стојковић а песму „Маријо славна“ чули смо у интерпретацији дуета предивних девојчица Наумовић – Станковић. У програму је учествовао и фолклорни ансамбл КУД-а „Ђура Јакшић“ из Великог Села. На крају се Драган Јовић, захвалио свим присутнима и прочитао имена грађана који су помогли организацију ове свечаности.