Књижевне вечери

У циљу популарисања књиге, Библиотека је  организатор књижевних вечери и промоције нових књига.

У сарадњи са Центром за културу организује промоције књига у  недељи Фестивала драмских аматера села Србије:

2000. год.

– „Небо над огњиштем“ ауторке Зорке Кнежевић. О књизи су говорили: Мома Димић , књижевник из Београда, Добрица Ерић, песник из Београда, Бранко Лазић, професор из Петровца.

– 2001. год.

– „Робови снова“ – аутор Ена Мирковић из Малог Црнића. О књизи су говорили Ана Дудаш, Бранко Лазић, Милисав Миленковић, Чедомир Мирковић и Мома Димић.

–Монографија  ФЕДРАС-а коју су приредили тадашњи директор Центра за културу Новица Стојимировић, један од оснивача ФЕДРАСА , књижевник Милисав Миленковић и Светомир – Бата Мирковић, главни и одговорни уредник Часописа Стиг. О Монографији су говорили: Милисав Миленковић, Богољуб Ивковић, Живорад -Мића Несторовић, Радомир Андрић Момчило Ћира Животић, Љубиша Обрадовић, Новица Стојимировић и Ивана Несторовић.

–„Чаробњаци сцене“,  аутор Момчило Ћира Животић . О књизи су говорили Др.Александар Пејовић,књижевник из Београда, Зоран Т. Јовановић – позоришни критичар  и историчар из Београда и глумац Народног позоришта из Београда Бошко Пулетић. Одломке из књиге говорио је Лепомир Ивковић, глумац народног позоришта из Београда и аутор Момчило Ћира Животић.

–„Чекајући свитања“ , аутор Зорка Стојановић из Малог Црнића. О књизи су говорили Ана Дудаш и проф. Бранко Лазић,док су  из књиге говорили глумци аматерског позоришта „Бранислав Нушић“ из Малог Црнића: Бојана Митровић, Марија Стојиљковић и Мирослав Митровић.

2002. год.

–„ПА-КО“, др Павла Ковачевића. Прилоге су читали: Наташа Николић, Марија Стојиљковић и Мирослав Митровић.

–Представљање младих чланица из групе Стишких песника:

1. Слађана Неговановић из Шапина

2. Јелена Јовановић из Врбнице

– „Провала облака“ Милисава Миленковића. О књизи су говорили: Чедомир             Мирковић и Миломир Краговић, књижевници из Београда. Стихове говрио Лепомир Ивковић,

–представљање  младих чланица из групе Стишких песника:

 

1. Ена Мирковић  из Малог Црнића

2. Катарина Миликев  из Пожаревца

2003. год.

Цркве и манастири Хомоља, Млаве и Стига“, аутора Радета М. Обрадовића из Великог Поповца. О књизи су говорили: Драган Јацановић, виши кустос Народног музеја у Пожаревцу и Златија Радовановић, песник из Батуше

–„Поновно буђење“, аутора Гордане Животић Барбарез из Пожаревца. О књизи су говорили Драган Јацановић и Татјана Живковић из Пожаревца, док је одломке читала сама ауторка

–„Чигра бескућника“, аутора Боре Наумовића из Макца. О књизи је говорио проф. Бранко Лазић из Петровца.

–„ Див Стигу“ Србољуба Митића. О књизи говорили: Радомир Андрић, књижевник из Београда, Славољуб Обрадовић, проф. Из Ниша и Владимир Рис, проф. из Новог Сада.

–„Спалиште“, Драгослава Живадиновића. О књизи говорио Чедомир Мирковић и Милисав Миленковић. Текстове читао Драгиша Живадиновић.

–„АС-01 Александер“, Воје Марјановића из Кучева. О књизи говорио Чедомир Мирковић и аутор.

2004.год.

– Каобиљске ватре“ Драгише Живадиновића. О књизи је говорила Мила Јанковић,    књижевник из Београда и Славиша Радовановић, књижевник из Пожаревца. Одломке читао аутор-

–„Нити душе“ ауторке Гордане Животић Барбарез. О књизи су говориле Татјана Живковић из Пожаревца и Зорка Стојановић из Малог Црнића. Одломке из књиге читала је  сама ауторка.

–„Стршљенови на Велику Госпојину у Заови“ и Драма „Процес“ Франца Кафке;  Књижевни портрет Милисава Миленковића.

О књигама говорили: Миодраг Ђукић, драмски писац; Чедомир Мирковић, књижевни критичар, Милутин -Лујо Данојлић, писац и Миломир Краговић, песник, Жика Ајдачић, секретар КПЗ Београд. Стихове и одломке говорио Лепомир Ивковић, Милисав Миленковић.

–„Српска православна црква Свети Игњатије Богоносац Мало Црниће“аутора Ане Дудаш и Слободана Станића. О књизи су говорили Велиша Јоксимовић и Драган Јацановић.

–„Хомољско звоно“ – Горњак у српском песништву, приређивач Раша Перић из Петровца на Млави. О књизи су говорили Чедомир Мирковић, Милутин Лујо Данојлић и Радомир Андрић. Стихове  Је читала Верица Милошевић, глумица из Петровца.

 

Монографија „Два века школе у Смољинцу“, коју је приредио Миодраг М. Лазић.  О књизи су говорили Велиша Јоксимовић, књижевник из Пожаревца и Слободан Најдановић, директор ОШ у Смољинцу и аутор.

2005. год.

–„Ишчашено време“, аутора проф. Славољуба Обрадовића из Ниша. О књизи говорили: Ана Дудаш, књижевница из Малог Црнића и Драган Јацановић, књижевник из Пожаревца. Стихове читали: Драган Јовић и Мирослав Митровић.

–СУСРЕТ ЧЛАНОВА  УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ ПОДРУЖНИЦЕ ЗА БРАНИЧЕВСКИ ОКРУГ И ПИСАЦА ИЗ БРАТСКОГ ГРАДА МИНСК ИЗ БЕЛОРУСИЈЕ

–„Један део живота“ аутора Драгана Т. Јовића, књижевника из Црљенца. О књизи говорили Ана Дудаш и  Драган јацановић,  а стихове су читали Мирослав Митровић и Ана Стојадиновић.

–„Сновидље“ аутора Драгише Живадиновића. О књизи су говорили: Станојко Спасић, критичар из Пожаревца, Ана Дудаш, књижевница из Малог Црнића и Златија Радовановић, књижевница из Батуше.

–„Отварање цвета“ Данијеле Стојићевић из Малог Градишта. О књизи је говорила Ана Дудаш.

–„Глумица“ аутора Верице Милошевић из Петровца на Млави. О књизи су говорили: др.Зоран Т. Јовановић, позоришни критичар, Бошко Пулетић , Глумац Народног позоришта Београд, Милисав Миленковић, књижевник. Текстове  говирио Лепомир Ивковић, глумацНародног позоришта Београд и аутор.

–„Чаробњаци сцене плус“, аутора Момчила Ћире Животића. О књизи су говорили др. Зоран Т.Јовановић, позоришни критичар, Бошко Пулетић, глумац Народног позоришта Београд, Милисав Миленковић, књижевник. Одломке читао Лепомир Ивковић, глумац Народног позоришта Београд  и аутор.

–Промоција Часописа за књижевност уметност и културу „Стиг (35. година трајања)

–„Први дани Првог српског устанка“ и „Цркве Браничева и поморавља, аутора др. Млађана Цуњака из Смедерева. О овим књигама утиске су говрили проф.др.Драго Санда, Мр. Златко Матић, Мр. Миодраг Манојловић и аутор.

 

2006. год.

–„Чесница“ – (хлеб у српском песништву)

–„Здравица“- (вино у српском песништву) аутора Раше перића, књижевника из Петровца на млави. О књигама је говорио велиша Јоксимовић, док је стихове читала Верица Милошевић, глумица из Петровца на Млави.

–„Крилато време“ – Проза за децу групе ауторааа: Ана Дудаш, Велиша Јоксимовић, драган Јацановић, Јован Петровић, Богољуб Јовић- Бога Мали…. О књизи су говориле: проф. Славица Јовановић из пожаревца и Златија Радовановић, песникиња из Батуше.

–„Плави цвијет“ Давида Зорића. О књизи су говорили: Велиша Јоксимовић, Ана Дудаш и Зорка Стојановић.

–„Завичај“ аутора Петра Павловића из Салаковца. О књизи су говорили: Златија Радовановић, Драган Јовић и Радмила Зорић.

–„Извор“ аутора Бранка Јовановића. О књизи су говорили Лујо Данојлић, књижевни критичар из Београда и Ново Томић, уредник листа „Новости“.

(овој промоцији присуствовала је супруга пок. Чедомира Мирковића – Зорка Мирковић, која је поклонила библиотеци „Србољуб Митић“ 10 књига Чедомира Мирковића).

–Промоција 96. броја Часописа за књижевност, уметност и културу „Стиг“.

 

2007. год.

–„Укоп идола“ – Радета Обрадовића из Великог Поповца. О књизи говорили: Драган Јацановић из Пожаревца и Зорка Стојановић из Малог Црнића. Стихове говорили Драган Јовић и Зорка Стојановић.

–„Сан и прича“ Драгослава Живадиновића, књижевника из Калишта. О књизи говорили Милисав Миленковић, Драгиша Милошевић и Златија Радовановић. Одломке читао Драгиша Живадиновић.

–„Мостарске сузе“ Миланке Голубовић из Пожаревца. О књизи говорили: Татајана Живковић из Пожаревца и Милисав Миленковић из Малог Црнића. Одломке из књиге читали: Драган Јовић из Црљенца  и Зорка Стојановић из Малог Црнића.

–„Кроз простор време“ аутора Младена Бранковића из Пожаревца. О књизи говорио Милисав Миленковић а стихове читали: Драган Јовић и Зорка Стојановић.

–„Вилајет“ Сребранке Томић из Божевца. О књизи су говорили Милисав Миленковић и Славиша Радовановић, док су стихове читале: Весна Џино, Зорка Стојановић и Сребранка Томић.

–„Српска књига“ аутра Раше Перића, књижевника из Петровца на Млави. О књизи су говорили: Радомир Мићуновић, књижевник из Београда и Данило Радојковић,проф. из Петровца. Стихове казивала Верица Милошевић, глумица.

2008.год.

–„Саткано од снова“ : зборник радова чланова Удружења књижевника Србије подружнице за Браничевски округ. О зборнику говорио Милисав Миленковић и Доброслав Тепавчевић. Стихове читали аутори.

 

„Споменица Србољуба Митића“, приређивач Раша Перић из Петровца. О књизи говрили: Мићо Цвијетић и Радомир Андрић, књижевници  из Београда и Раша Перић. Стихове читали: Мирослав Митровић из Малог Црнића, Ана Стојадиновић из Батуше.

–Антологија најлепших песама  Србољуба Митића „Столпник и укун“коју је приредио Синиша Ристић, књижевник из Пожаревца. Стихове читали: Мирослав Митровић из Малог Црнића, Ана Стојадиновић из Батуше, Живојка Милић из Црљенца и Иван Јагодић, глумац из Београда. О књизи говорили Мићо Ццвијетић и Радомир Андрић из Београда, Илија Димитријевић директор листа „Реч народа“ и Раша Перић, књижевник из Петровца

–„Јака крв“ Србољуба Митића. О књизи говорио данило Радојковић, проф. Из Петровца, а одломке из књиге читао Иван Јагодић, глумац из Београ

Поред ових  Биглиотека је организатор и других промоција:Веома успешна  је била промоција књига „Сад пропојте Високи Дечани“ и „Грачаничка доброгласна звона“ приређивача Ратка Поповића, организована 24 новембра 2004. године. О овим књигама говорили су  књижевници: Ратко Поповић, Ана Дудаш, Драгослав Живадиновић, Раша Перић, Бранко Лазић – Манас и Горан Ђорђевић.

– Промоција књиге (сликовница) Ане Дудаш, „Љубав на први додир“ и „Палчић у огледалу“ књижевнице из Малог Црнића, организована је 31. маја 2007. године. О Анином стваралштву за децу, говорила је Славица Јовановић, професор књижевности из Пожаревца и Златија Радовановић, песникиња и наставник српскок језика из Батуше. Текстове су читали ученици ОШ „Моша Пијаде“ из Малог Црнића.

–Промоција збирке поезије „Глас Срца“ Милијане Дачић из Божевца, организована 14. јула 2007.године је у Божевцу, у дворишту етно куће ауторке.  О књизи је говорила Зорка Стојановић из Малог Црнића, Миодраг Лазић, Татјана Живковић и Станојко Спасић из Пожаревца. Стихове је читао Драган Јовић, песник из Црљенца и Ана Стојадиновић, ученица пожаревачке гимназије, из Батуше. У музичком делу, учествоала је Милић Слободанка из Божевца, Анђела Наумовић и женска певачка група КУД-а „Иво Лола Рибар“ из Великог Црнића.

–„Како срце каже“ збирка поезије младе ауторке Катарине Милетић из Шапина, промовисана је у Малом Црнићу 2008. године. О књизи је говорила Ана Дудаш и Радмила Зорић, док су стихове читале школске другарице  Катарине Милетић из Смољинца и Малог Црнића.

 

Библиотека „Србољуб Митић“ има изузетну сарадњу са свим  Школома на подручју Општине, али не треба  занемарити сарадњу са Предшколском установом „14.октобар“, која се огледа у међусобним посетама, бесплатном учлањењу предшколске деце  у Библиотеку, учешћем предшколаца на такмичењу рецитатора прикладним културно-уметничким програмима , а у циљу да  деца заволе књигу, још у наранијем узраст.

 

Leave A Comment