ПРЕОБРАЖЕЊСКИ СУСРЕТИ

„ПРЕОБРАЖЕЊСКИ СУСРЕТИ ПЕСНИКА“: Манифестација под називом „Преображењски сусрети песника“ – односно Духовна поезија у манастиру Брадача, организује се већ четири године у порти манастира Брадача, 19. августа на дан великог духовног празника Преображења Господа Бога и спаса нашега Исуса христа, а по благослову Владике Браничевског г. Игњатија.  Песници са подручја Браничевског округа, представљају се духовном поезијом, а Културно-уметничко друштво из Куле прикладним културно – уметничким програмом. Велики допринос за само покретање и сад већ традиционално одржавње ове манифестације дао је отац Александар, старешина манастира Брадача.

Библиотека  не заборавља годишњице рођења  и смрти оних који су много учинили да Мало Црниће постане препознатљиво на сцени културе. Тако је  у сарадњи са Центром за културу  и Скупштином општине Мало Црниће априла месеца 2003. године у Црљенцу , обележила дестогодишњицу смрти нашег песничког великана Србољуба Митића.

Овој манифестацији под називом „Сећање на Србу“, присуствовали су и његови пријатељи из Београда, књижевници Адам Пуслојић, Радомир, Андрић, Лујо Данојлић, Мићо Цвијетић. Центар за културу је постхумно изадо књигу Србољуба Митића „Див – Стигу“, о којој су говорили књижевници Радомир Андрић, Адам Пуслојић из Београда и Раша Перић из Петровца на Млави, док су стихове читали Верица Милошевић, глумица из Петровца на Млави и Драган Јовић, песник из Црљенца.

Обележена је и петнаестогодишњица његове смрти 28.јула прошле године.  Раша Перић је уредио 100- ти јубиларни број Часописа за књижевност, уметност и културу „Стиг“ и приредио „Споменицу  Србољуба Митћа“, док је Синиша Ристић, књижевник из Пожаревца приредио Антологију најлепших песама Србољуба Митића „Столпник и укун“.

Није заборављен ни Милисав Павловић, такође песник из Црљенца. У његову част организована је манифестација под називом „Песник села“. У препуној сали ФЕДРАС-а, о његовом животу и делу, говорио је Љубиша Обрадовић,историчар из Малог Црнића, који сада живи у Пожаревцу и Синиша Ристић, књижевник из Пожаревца, који је као и за Србољуба Митића и за Милисава Павловића писао фељтоне објављене на страницама листа „Реч народа“. Стихове Милисава Павловића говорили су Мирослав Митровић, Драган Јовић  и Живојка Милић.

Зачуле су се и познате  народне песме  „Знаш ли драга ону шљиву ранку“ у извођењу Слободанке Милић из Божевца и „Ништа лепше од наше сељанке“ у извођењу Блажице Митић из Куле, за које мало ко зна да их је написао наш Милисав Павловић. У програму су прикладним играма учествовали и играчки ансамбли из Црљенца, Великог Црнића и Малог Црнића.

Било је то како је записано на страницама листа „Реч народа“,  а што се чуло у публици „вече за памћење“.

У ОШ „Моша Пијаде“ у Малом Црнићу, организован је „Школски час Милисава Павловића“, а поводом обележавања десетогодишњице његове смрти

Leave A Comment