140. рођендан библиотеке „Србољуб Митић“ – Мало Црниће

 

Библиотека „Србољуб Митић“ у Малом Црнићу, прославила је свој 140. рођендан и на пригодан начин обележила сточетрдесетогодишње трајање љубави,  према књизи и писаној речи. Бројним гостима, међу којима су били: Малиша Антонијевић, председник општине Мало Црниће; Горанка Стевић, председница Скупштине општине; Александар Марковић, помоћник председника Општине; Драган Митић, заменик начелника Општинске управе; директори основних школа, јавних предузећа и установа, одборници СО, чланови Општинског већа, Управног одбора библиотеке,  завичајни писци и др.

Програм су започели вокални солисти Славко Чупић и Зоран Јовановић из Београда и Ивана Рудић – прва женска гитара Србије. Потом се присутнима обратила директорка библиотеке,  Данијела Божичковић Радуловић, која је поздравила присутне и саопштила резултате традиционалног конкурса „Див Стигу“ у области књижевног стваралаштва и ликовне културе. Добитници награда су:  Анђела Станисављевић , ОШ „Милисав Николић Божевац ; Маријана Миличевић, ОШ „Дража Марковић – Рођа“ , Смољинац; Анђела Стевановић, ОШ „Ђура Јакшић“,  Топоница ; Софија Првуловић, ОШ „Моша Пијаде “, Мало Црниће ;  ВГ. „Маслачак“, Мало Црниће;   ВГ„Змај“, , , Смољинац, ВГ „Црвенкапа“, Топионица; ВГ „Мики“ Црљенац; “Зека“, Мало Црниће; ВГ „Шапице“, Шапине; Ангелина Младеновић,  ОШ „Милисав Николић“ – Божевац;   Ивана Ивић, ОШ „Моша Пијаде“ –  Мало Црниће;  Софија Стојићевић, ОШ „Дража Марковић Рођа“ – Смољинац; Јована Тодоровић , ОШ „Моша Пијаде“ Мало Црниће; Анђела Перић ОШ „Дража М. Рођа“ – Смољинац;  Николај Пекић, ОШ „Моша Пијаде“ – Мало Црниће; Кристина Мићић, ОШ „Дража Марковић Рођа“ Смољинац; Марко Перић, ОШ „Ђура Јакшић“, Топоница;  Лорена Миљковић, ОШ „Дража Марковић Рођа“ –Смољинац; Миљана Стевановић, ОШ „Ђура Јакшић“ – Топоница. Награде су уручили: Председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић и председница Скупштине општине, Горанка Стевић. Мирослав Митровић, председник Управног одбора библиотеке „Србољуб Митић“, уручио је награде и признања корисницима библиотеке, коју су понели титулу „Читаоца године“: Перић Новак, Савић Матеја, Радојевић Снежана и Спасић Даница.

 

 

Присутнима се обратио и председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић:

„…Сваким даном из године у годину трудимо се да нам библиотека буде све лепша и лепша. Сви ми из руководства Општине, заједно са запосленима у овој установи дајемо максимом да ова кућа блиста и да у најбољем светлу покажемо величину и моћ књиге. Ширимо идеје, упијамо знања, јер само тако можемо допринети бољој сутрашњости, јер само образован човек може стварати бољу будућност и добар однос са људима. Оно што морамо усадити у ум наших најмлађих је навика читања. Управо је ова установа темељ тог циља. Сви се добро сећамо бајки својих бака, успаванки наших мајки, првих рецитација, али и првих наступа. Радити на себи и стално се усавршавати је нешто што нема краја. Нико од нас није савршен, али истовремено сви стремимо ка савршенству. Поклонити некоме књигу значи подарити му моћ, јер моћ је знање, а оно је овде свуда око нас. Треба отворити сваку књигу, јер су њима и идеје и визије, борбе и невоље, али и љубав коју морамо имати у себи и несебично је делити са другима. Као што велики Сервантес каже: „Нема књиге, а да се у њој нешто добро не нађе“. Сигуран сам да у овој кући, ништа није случајно, није случајан распоред намештаја, нити распоред седења, нити која слика ће висити на зиду. Из тога закључујем да ни овај дан за обележавање дана наше Установе није случајан. Данас се уједно сећамо и Сервантеса, али и Шекспира, а када смо већ код Шекспира, не могу а да не споменем и ону познату „ О, бити или не бити – питање је сад“. Познавајући запослене у библиотеци сигуран сам да ће бити, да ће трајати и да ће нам сваки долазак у библиотеку бити пријатнији од претходног, не само изгледом ове установе, већ и бројем садржаја, које ће уз осмех, љубазно понудити и да ће сваки читалац пожелети да се врати богатији, за једно књижевно дело, које је прочитао. Данас је Светски дан књиге и ауторских права, јер сам заиста поносан књижевни рад, наши писаца. Поштовани пријатељи, драги домаћини, желим вам срећан Дан библиотеке, 140 година постојања, много читалаца,  а  за боље услове ћемо се заједно потрудити“, рекао је председник Малиша Антонијевић.

Ова година је година јубилеја у Малом Црнићу, 140. година постојања библиотеке и 150 година од доласка чешке породице Бајлони у Србију. О чешкој породици Бајлони и о нити која чврсто везује њихов долазак у Мало Црниће и развијања културе и читалачке свести код мештана овог краја, говорила је Зорка Стојановић:
„…Ова породица није осећала потребу само да гомила богатство, већ стварали и добар углед. Део прихода млина инвестирали у изградњу цркве, школе, уличног осветљења, позоришта и читаонице. Читалиште у Малом Црнићу, познатије као „Дружбена читаоница“ основано је 14, јануара 1879. године. Према подацима из 1880. године, у првом полугодишту имала је 13 чланова, а до краја године 18. Годишња чланарина била је 12 динара. Читаоницу није помагала тадашња општина, али је велику помоћ примала од власника малоцрнићког млина Игњата Бајлонија и његових синова, који су осим претплате за новине: „Српске новине“, „Исток“, „Тежак“ и „Политику“, обезбеђивали просторије, потребан инвентар, па се претпоставља да је била веома добро опремљена. Писмени мештани Малог Црнића су поред наведених новина могли да прочитају и листове као што су: „Српска зора“, „Јавор“, „Хрватски вјесник“, „Застава“, „Српски лист“, „Видело“, „Невен“, „Господарски лист“, и др. Било је укупно 15 периодичних публикација, од тога 5 на страним језицима и то две на чешком и три на немачком језику. Осим поменуте периодике, ова читаоница је имала и 46 књига.
Не зна се тачно колико је дуго читаоница у Малом Црнићу радила, али оно што је урађено за време њеног постојања, вредно је пажње. Популарне су биле „читаоничке беседе“, организоване као врста забаве за мештане. Прилагођаване су укусу слушалаца, тако да је поред занимљивих беседа заступљена како народна, тако и уметничка музика…“, рекла је Зорка Стојановић.

„Хајде да не будемо лицемерни и лажно скромни. Можемо слободно да кажемо да смо успели. Од летње сцене направили смо читаоницу и салу за промоције. Од ходника – галерију. Од директорске канцеларије – одељење за децу, а то јесте успех.  Иза сваког успеха остају страх и несигурност – као и иза сваког неуспеха. Разлика је само у упорности, вољи и истрајности. Ако то постоји, резултати су неизбежни. Колико енергије уложиш, толико ће ти се вратити. Наше је да стално, увек изнова, изнова покушавамо. Јер, нисмо рођени да преспавамо живот. Данте Алигијери завршио је своју „Божанствену комедију“ речима: „Љубав која покреће сунце, и остале звезде“. Ми који се бавимо шерењем културе, и неговањем изговорене и записане речи, љубављу и страшћу чинимо све што је у интересу мештана наше Општине, првенствено најмлађих, јер, деца су наша будућност и будућност опстанка…“, рекла је директорка библиотеке „Србољуб Митић“, Данијела Божичковић Радуловић.

Радмила Зорић из Салаковца даривала Библиотеци „Србољуб Митић“ је текст Химне,  који је музички обрадила професорка Даница Пацикас. Химну је на самој прослави певао део хора ОШ „Моша Пијаде“ Мало Црниће.

У културно уметничком делу програма учествовала је и Лана Радојковић, ученица ОШ „Милисав Николић“ из Божевца, која је говорила стихове Мирослава Антића,  Марија Стојићевић, вокални солиста и Марија Ивић, глумица АП „Бранислав Нушић“ Мало Црниће.