„ПРОГЛАСИО БИХ ЧЕРГУ ЗА ЗАСТАВУ СЛОБОДЕ“ – у Малом Црнићу обележен Светски дан Рома

У организацији библиотеке “Србољуб Митић“ и Удружења Ромкиња „Кхам“, пригодно је обележен Светски дан Рома у Малом Црнићу, културно уметничким програмом под називом „Прогласио бих чергу за заставу слободе“ (по стиху песника Драгана Журжевића из Петке). Представници општине Мало Црниће, подржали су оснивање Удружења Ромкиња Малог Црнића „Кхам“, и Удружења Рома „Ђелем ђелем“ у Црљенцу.
Обележавању Светског дана Рома у Малом Црнићу, присуствовали су: Председник Општине, Малиша Антонијевић; заменик председника Општине, Горан Дачић и председница Скупштине општине, Горанка Беба Стевић.
Програм је отворила председница Удружења Ромкиња „Кхам“ – Мало Црниће, Катарина Мутатовић.
Присутнима се обратио и председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић: „Светски дан Рома је дан прославе ромске културе и подизање свести о проблемима са којима се Роми суочавају. Добро је што смо већ две године на овај дан заједно, и жеља ми је да га и у наредном периоду обележавамо разним дешавањима. Сасвим сам сигуран да ће тако и бити. Застава Рома се састоји од плаве и зелене боје које оличавају Небо и Земљу. На средини је точак – црвена чатра, која представља идентификацију Рома. Међутим, Роми су се настанили, живимо заједно и утабали смо пут којим се крећемо. Деца нам се образују у истим школама, упућени смо једни на друге. Желим да схватите да су припадници Ромске националне мањине равноправни чланови нашег друштва да ћете то препознати и прихватити пружену руку за бољитак живота у нашој заједници. Мора се више радити на решавању проблема запошљавања Рома у јавним службама, као и у одличивању – доношењу одлука, које се тичу њихове будућности, али не сме се заборавити стална едукација и пружање могућности самозапошљавања. Желео бих да још једном укажем на на то да се Роми суочавају са сиромаштвом у нашој Општини. Имају проблем са становањем, коришћењем здравствених услуга итд. Зато позивам све присутне, али и оне који нису сада овде, да заједно решавамо проблеме и све ово што се дешава, искоренимо из наше Општине. Сигуран сам да сте видели добру намеру да вам помогнемо, да заједно превазиђемо тешкоће у приступу, пребивалишту, при коришћењу здравствених услуга, социјалне заштите, прибављању личних докумената, држављанства, пребивалишта и искључењу осећаја усамљености и изолације. Честитам вам Светски дан Рома, а наш задатак је да дамо све од себе како би се Ромска национална мањина истински потпуно интегрисала у наше друштво…“, рекао је председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић.

„…Да би разумели човека, морате да га упознате. Да би разумели један народ, морате да упознате његову историју. О Ромима се нажалост мало зна. Још мање је записано. Најмање се људи кроз историју бавило овим народом. Човек. Људско биће. Ром. Припадник народа који има свој језик, законе, правила, обичаје, културу, традицију. Ромски систем вредности одговара прастарој Индијској философији и религији. Роми се са једне стране, нису уклапали у свет, а са друге, били су лако уклопљиви. Настанили су готово све земље света, прихватајући земљу у којој су као своју, а негујући своје законе и традицију…“ рекла је директорка малоцрнићке библиотеке, Данијела Божичковић Радуловић.

Присутни су уживали у химни дуета виолина-хармоника. У културно уметничком програму учествовала су деца која су говорила стихове из малоцрнићког вртића, док је на Ромском језику стихове говорила Катарина Мутатовић. Публика је имала прилике да чује дивне народне песме које се односе на ромску популацију у интерпретацији Слбодана Јанковића, Марије Стојићевић и Катарине Мутатовић. Програм је завршен ромским играма у извођењу дечијег фолклорног ансамбла из Црљенца.