DIGITALIZACIJA KNJIGA ZAVIČAJNIH AUTORA OD POSEBNOG ZNAČAJA ZA LOKALNU ZAJEDNICU

Biblioteka „Srboljub Mitić“ realizovala je u potpunosti projekat DIGITALIZACIJA KNJIGA ZAVIČAJNIH AUTORA OD POSEBNOG ZNAČAJA ZA LOKALNU ZAJEDNICU MALO CRNIĆE, koji je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, po rešenju o dodeli sredstava u iznosu od 270.000,00 dinara, za finansiranje projekta iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva za 2019. godinu, br. 401-01-00182/2019-09 od 11.04.2019. godine i Ugovora potpisanog sa Ministarstvom kulture i informisanja RS br. 451-04-2922/2019-0d od 13. maja 2019. godine.
Realizacija projekta podrazumevala je nabavku opreme za dugoročno korišćenje u svim segmentima procesa digitalizacije – programa i softverskih rešenja, kao i jedinstvenih rešenja koji su u široj upotrebi u ustanovama kulture za potrebe sprovođenja procesa digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva a u cilju obrade, obezbeđivanja dostupnosti digitilizovane građe, upravljanja digitalnom građom i razvoj infrastrukture koji će omogućiti kontinuiran proces digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva.
Nabavljena je oprema: Kompjuter za arhiviranje digitalizovanog sadržaja, Skener, Program OCR. Zakupljen je prostor na internetu, radi dostupnosti digitalizovanog sadržaja. Oprema je instalirana, knjige zavičajnog i poznatog srpskog pisca Srboljuba Mitića, po kome biblioteka Malo Crniće i nosi ime su skenirane : Veliki ružan konj, Vojnički krajputaši, Ozarenje sizifa , Ljudske reči, Kamenovanje pevača, Čerga na utrini, Peti jahač, Orfički crteži, Rasip pustinjaka, Muke, Frula u Crnoj svili, Alin zjap, Seme, Jedanaest zapovesti, Stiliti, Novi ključevi, Lična karta, Div Stigu, Vilosnice, Jaka krv, Poslanice svecima od zdravlja. U Zavičajnom odeljenju Biblioteke „Srboljub Mitić, ima preko 1500 knjiga od posebnog značaja za lokalnu zajednicu.

 

Ovim projektom – digatilazicojim knjiga autora, selektivno ćemo raditi digitalne kolekcije po autorima.


U toku su unosi digitalnih zapisa u informacioni sistem.
Značaj projekta digitalitzacije knjiga zavičajnih autora, je najvredniji kada je o očuvanju kulturne baštine reč. U zavičajnom odeljenju se čuva kultura jedne sredine. To su specifična odeljenja bilo bi dobro da budu povezana u informacionu mrežu da komunikacijabude omogućena kroz zavičajni digatlni fond svima. Do izražaja mi došla misija biblioteka, digitalizacije njene građe, jer biblioteka je osnovni pokretač mnogih kulturnih delatnosti, u svojoj sredini, ali mora širiti – iznositi i pokaziti drugim krajevima. Efekat rada digitalne bibiliotke bi daleko bogatiji, celovitiji, i krajnji efekat bolji.
Nastojaćemo da obezbedimo održivost projekta. Realizacijom ovog projekta – nabavkom tehničke opreme i stvaranjem prve digitalne zbirke zavičajnog autora, pokazujemo da imamo sredstava i znanja za stvaranjem novih digitalnih zbirki. Svrha digitalizacije zavičajnih autora je njihovo očuvanje, deljenje, lakše korišćenje, fizička zaštita, stvaranje novih ssadržaja za promociju i predstavljanje na internet mreži i u digitalnoj biblioteci. Digitalizacija zavičajne građe je veoma važna za lokalnu zajednicu, za opštinu Malo Crniće, jer kao deo nje, predstavlja njenu srž, koren njene teritorije, koja se u današnjem vremenu predstavlja na nov i savremen način, čuvajući svoju kulturno-istorijsku prošlost i čini je dostupnom velikom broju korisnika savremenog društva.

Lokalna samouprava, na čelu sa predsednikom opštine, Mališom Antonijevićem, zdušno podržava sve projekte i prati rad Biblioteke u svim oblastima. Slobodno se možemo pohvaliti, da na teritoriji Braničevskog okruga, pa i šire, nema ovakvog razumevanja i upešne saradnje kad je opština Malo Crniće u pitanju a tu je i već utabana staza Biblioteka „Srboljub Mitić“ – Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije,  Internet klub – Ljig, Narodna biblioteka Srbije .