143 трајања Библиотеке „Србољуб Митић“ Мало Црниће

Сто четрдесет трећи рођендан Библиотеке  „Србољуб Митић“   и исто толико трајања ове Установе, која афирмише читање, чување књиге као  један од услова образовања,   стицања знања о „ситницама које живот значе“, развијање љубави према писаној речи и културе уопште, прослављен је  у просторијама Библиотеке, у присуству бројних званица, 11 апрла, на дан када је рођен наш познати „умни песник“ и „уклети песник“ Србољуб Митић из Црљенца, по коме Библиотека у Малом Црнићу носи име.

Прослави су присуствовали председник: Општине, Малиша Антонијевић; председница СО-е, Горанка Беба Стевић; заменица председнице Скупштине општине, Данијела Станковић, директори свих јавних установа и предузећа, библиотекари и директори библиотека из  суседних општина, представници Цркве, Удружења Рома, читаоци и бројни гости….

Стиховима Србољуба Митића кроз програм публику је водила Данијела Божичковић Радуловић и Драгана Костић, а у програму су учествовали Елена Марковић, ученица другог разреда Основне школе, Василије Арсић солиста на хармоници, ученик Музичке школе „Стеван Мокрањац“ у класи професора Срећка Васића.

Присутнима се обратио председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић:

„….Председник Општине Малиша Антонијевић је нагласио да је ова установа не само простор за креативно провођење слободног времена и прибављање информација, већ и значајан посредник у преношењу знања.

-Данас прослављамо двоструки јубилеј, Дан Библиотеке и датум оснивања прве читаонице. Без обзира на све оно што нас је свих протеклих година пратило, улагање у културу смо ставили заједно са свим осталим приоритетима. Када сте у једној малој, неразвијеној општини све вам је приоритет. Питање је само кога имате за сарадника и шта мислите да је у датом тренутку најбоље за све грађане општине. Неће нам ништа значити нити добри путеви, неће нам ништа значити ни домови културе, уколико у њима немамо никог. Полазни основ јесте установа културе – наша Библиотека „Србољуб Митић“. Имамо директорку која је племенита, добра и талентована. Битно је поменути директорку и двоје запослених, и све вас који редовно посећујете овај простор, јер заслужујете пуну пажњу и речи похвале. Драго ми је да нас овде врло радо посећују и гости из суседних општина. Оваква једна установа културе је заиста много битна и она се није наметнула само као обавеза, већ пре свега као потреба. И мењали су се и системи и друштвена уређења и све ове звезде око нас свакако нису симбол нити државног уређења, нити политичке странке. Мени је најдража Мирослава Мике Антића плава звезда, а свако од вас нека воли ону боју у коју највише верује. Улагање у Библиотеку биће приоритет и у наредном периоду, јер темељ наше будућности јесу деца, закључио је Антонијевић….“, река је председник Општине, Малиша Антонијевић.

 

Проглашени су и најактивнији читаоци у 2021. години. У конкуренцији деце нижег школског узраста награђена је Жељана Петровић, ученица другог разреда ОШ „Милисав Николић“ Божевац. У категорији ученика од петог  до осмог разреда највише књига је прочитала Светлана Илић, ученица осмог разреда ОШ „Моша Пијаде“ у Малом Црнићу. У категорији одраслих најактивнији су били Снежана Жиловић из Великог Црнића и Гордана Поповић из Врбнице, као и пензионерка Персида Стојадиновић из Великог Црнића. Признања су им уручили Малиша Антонијевић и Горанка Стевић.

 

 

 

Појединцима и установама уручене су захвалнице за успешну сарадњу и допринос у развоју библиотекарства. Добитници су: председник Општине Малиша Антонијевић, председница Скупштине општине Горанка Стевић, Предшколска установа „14. октобар“ , Туристичка организација,  Центар за културу општине Мало Црниће, Новица Стојимировић, Драган Петровић, НИПД „Реч народа“, РТВ „Бисер“, РТВ „Браничево“, Драгиша Живадиновић, Дуња Савић, Татјана Живковић, Библиотека у Великом Градишту, Библиотека у Кучеву, Удружење Рома Браничевског округа.