ИНСПИРАЦИЈА У ЗАВИЧАЈУ – РАДЕ ПРВУЛОВИЋ, вајар и сликар из Батуше (општина Мало Црниће)

 

Раде Првуловић, вајар и сликар рођен 1952. године у Батуши, општина Мало Црниће.  На просторима Стига, деценијама узназад рађали су се глумци, писци свих жанрова у књижевности, сликарству… Сунце и светлуцаве звезде над овом плодном родном равницом, можда утичу на оно што се дешава у испољавању осећања и говора  Стижана. Раде Првуловић то чини кроз вајарство и сликарство.

 

Завршио је вајарски одсек у класи Николе Коке Јанковића, на факултету ликовних уметности у Београду и постдипломске студије – цртеж код драгана Лубарде. Члан УЛУС-а је од 1983. године. Излагао је групно и самостално. Добиник је неколико престижних награда за културу.  Од  1990. до 2011. године живео је у Вићенци у Италији. Радио је и излагао.  Изложбе његових радова, биле су добро посећене у Вићенци, Милану, Болоњи и Риму.  У Паризу и Лондону на изложбама више аутора, записано је и име Радета Првуловића. Добитник је награде з скулптуру у Милану.

 

 

 

 

Скулпутре и цртежи Радета Првуловића су излагани и у Пожаревцу, Петровцу на Млави, Жагубици,  Малом Црнићу и другум местима кад је Браничевски округ у питању.

 

„…Инспирисан пољопривредним земљиштем и ликовима његовог руралног окружења уметник из свог атељеа ствара дела визуелно усидрених у личном искуству кроз сопствени лексикон магије. Првуловићеви цртежи и скулптуре су неразвојиви делови исте целине, посвећени свему до чега му је стало на земљи. Патина и текстура у настајању, као нацртана линија и мрља представљају цикличне димензије смрти и његовог рађања. Испитујући егзистенцијалну проблематику, мотиви пролазности, а са њима и читав живи свет заузимају централно место у његовом стваралачком опусу.“, записала је Марина Радосављевић, историчарка уметности.

 

 

Фотографије нису власништво Завичајног музеја „Хомоље“.