„Шахиста“ Мирјане Марковић спреман за читаоце библиотеке „Србољуб Митић“.

 

Мирјана Марковић рођена је 1965. године у Осијеку. Дипломирала је на Филозофском Факултету у Новом Саду,  и стекла звање “мастер историчар”.

Тренутно је запослена у Градској управи за културу, спорт и омладину у Сремској Митровици. Режирала је многобројне позоришне представе и водила драмски студио “Арс” при центру за културу Сирмијумарт.  Режирила је неколико представа а објавила је више  књига  поезије: “Откривања душе” , “Паучина ужитка”., “Буди ми јутро” 2007., двојезичну књигу ромских песама штампану  на српском и ромском језику “Велике ватре – Баре јага“,  чије је штампање подржало Министарство културе Републике Србије; “Ноћ бојим у плаво” , двојезичну књигу песама на српском и јапанском језику “Инфициран љубављу, књигу поезије “Вајар”,  “Чоколада и вино”, “Моћне жене љубављу зборе”, чије је тискање подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и романе, “Интригантно шкакљиво”  , “Клик”  и “Шахиста”.

Роман Шахиста је роман – трилер у коме наводи читаоца да се упозна са свакодневицом Србије у једном временском периоду, вешто описујући догађаје у којима доминира, наравно главни јунак Глигорије. Рецензенти Ратислав Дурман, књижевник, сценариста, редитељ, продуцент и новинар, као и др Валентина Чизмар, сврставају овај роман у политичке трилере са елементима узбудљивости, реализма драматике, провакативности и наравно увек акутелном темом политике. Ауторка осветљава другу, тамну страну српске политике и вртлог у који човек често као личност упада. Глигорију, главном лику се управо то десило, али он прилагођава себи стварност, а не себе стварности. За њега је живот партија шаха, и шансе за нови почетак се увек отварају….За јачање моћи потребна је и јако добра тактика, како шахиста за померање фигура, тако и политичара за манипулацију људи…. И у игри и у стварном животу увек се долази до мат позиције.

Реченице и описи су конкретни, кратки али језгровити и пуни слутње – шта и како даље, док се  блуд, неморал, прљаве игре, преваре шире свуда и уништавају оно једино што остаје  увек чисто – детињство…

 

 

З.С.