АНЕГДОТЕ ИЗ ЖИВОТА

 

 

Вече забаве смеха и дружења писаца, пријатеља библиотеке, љубитеља писане речи, организовано је у библиотеци „Србољуб Митић“ Мало Црниће, под називом „Анегдоте из мога живота“.
Модератори програма Љубисав Грујић Груја, афоистичар, хумориста, сатиричар, песник из Пожаревца и Данијела Божичковић Радуловић, књижевница и директорка Библиотеке, учинили су све да ово вече остане записано у срцу, на папиру у сећању.
Директорка Библиотеке „Србољуб Митић“, обратила се присутнима:
„Још је Гете говорио да ништа тако моћно, тако снажно не открива човекову нарав као смех.
Бебе почињу да се смеју у сну од првог дана рођења.
Смех није могуће контролисати. Када видите друге људе како се смеју, не можете се контролисати – насмејете се и ви, зар не? То се догађа зато што звук смеха активира део у нашем мозгу који припрема мишиће лица на мицање и немогуће је сузбити ту реакцију. Једна студија је показала како су Јапанци најмање забаван народ, а један од разлога је и тај што уопште немају националистичких вицева. Жене се мушкарцима смеју два пута чешће него мушкарци женама. Смех сагорева калорије. Смејте се што више јер ће само 10 минута смеха дневно сагорети 50 калорија. Истраживачи су открили да се услед повећања брзине откуцаја срца а самим тим и веће потрошње кисеоника током смејања подстиче губитак калорија. Смех је и облик вежбе. Најновија истраживања показују да само један минут смеха снабдева тело са 45 минута терапеутске опуштености. Смех је универзални симбол среће и сви ће га препознати. Смех побољшава имуни систем и помаже нам да прочистимо организам од старих, отпадних производа из органа и ткива….“, рекла је директорка Библиотеке, Данијела Божичковић Радуловић.
Грујић Љубисав – Груја, преузео је водитељску палицу, као познати афористичар и писац хумористичких прича. Учесницима програма нису сметала изненађења у виду питања које је припремио. Имали смо прилике да чујемо анегдоте из живота свих присутних. Било је занимљиво чути анегдоте из угла учитеља, психолога, професора, музичара, фризера, пекара, земљорадника, педагога….