ДАН БИБЛИОТЕКЕ „СРБОЉУБ МИТИЋ“ МАЛО ЦРНИЋЕ – 138 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

Блиотека „Србољуб Митић“ Мало Црниће, прославила је свој 51. рођендан, односно 138 година постојања љубави према књизи, књижевном стварању , чувању и заштити културних добара, процветалих на дубоким траговима чешке породице Бајлони, који су основали 1879. године прво Читалиште у Малом Црнићу. На темељима овог Читалишта, изграђена је садашња библиотека „Србољуб Митић“, која је по својим резултатима има значајно место у мрежи јавних библиотека Србије. У част Дана Библиотека уприличена је изложба портрета, познатог уметника Славољуба Милошевића Цакија.
У летњиковцу крај манастира Заова, свечаности су присуствовали: председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић, председница Скупштине општине, Горанка Стевић; помоћник председника Општине, Александар Марковић; Драган Митић, заменик Начелника општинске управе; председник клуба писаца „Чукарица“ Неђо Ћићо Стојановић; Сабах Ал Зубеиди, песник из Ирака;  директори јавних предузећа и установа, директори основних школа, чланови Општинског већа, одборници, чланови Браничевско-књижевне заједнице, сарадници библиотеке, поштоваоци књиге, писане речи и бројни други гости.
Присутнима се најпре обратио старешина манастира Заова, Марко Пекић, а потом и председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић:
„…Част ми је и задовољство да поздравим све присутне и да малом али вредном колективу библиотеке, честитам јубилеј 138  година постојања и пожелим пуно успеха у раду. Оно што је веома важно за установу културе, као што је библиотека, јесте да се препозна њен значај и улога коју као васпитно-образовна установа и стожер културних дешевања има у формирању личности младих људи који представљају нашу будућност. Локална установа је препознала вредност и улогу која библиотека има, и ми ћемо учинити све да напредује у свом раду. Ове године издвојили смо средства за проширење простора билиотеке, обнову књижног фонда, одржавање и набавку нове опреме за још ефикаснији рад, као и за по Закону обавезно стручно усавршавање запослених….“ рекао је председник Малиша Антонијевић.
Данијела Божичковић Радуловић, директорка малоцрнићке библиотеке, такође се обратила гостима:
„..Ако је породица основна ћелија једног друштва, што неоспорно јесте, Мало Црниће и све институције у овој Општини треба да буду основна ћелија ове наше, лепе Србије. Оно што ја видим, као неко ко је недавно дошао, је да сви чиниоци ове ,мале али велике Општине функционишу баш тако. Као директор Библиотеке желим да Вам се захвалим за квалитетну и успешну сарадњу, јер само заједно, у спрези и с блискошћу, можемо да стварамо квалитетна дела, а као Данијела не могу а да Вам се не захвалим на подршци, разумевању и на прихватању мене од првог тренутка. Ја на овај дан, када обележавамо рођендан, , кажем ХВАЛА, а у свим осталим данима, захвалност ћу показивати радом и сарадњом. Нећу да вам причам о плановима, о томе сте већ обавештени, томе ћемо се радовати када буду реализовани. Желим само још да се захвалим на досадашњем раду, на трасираном путу, на годинама прикупљања, сакупљања, проналажења метода и начина да очувамо онај најбољи део наше баштине и наше националне свести и културе. Ми поштујемо све, уважавамо свакога, свесни смо себе и наших квалитета, али, оно што је приоритет јесу НАЈМЛАЂИ- наша ДЕЦА! Наш задатак је да налазимо нове и нове начине да их усмеравамо на прави пут, негујући и поштујући традицију, храбрећи индивидуалност и ослањајући се на колективни дух. И ту нема одмора ни одустајања. Наша професија то не дозвољава. Ми нисмо стара и учмала Библиотека, део смо 21 века….“, рекла је директорка библиотеке, Данијела Божичковић Радуловић.
Јована Дишић, професорка књижевности о стицању навика код деце кад је читање и љубав према књизи у питању. „Деца су искрена и раде оно, што виде да одрасли раде. Зато драги родитељи читајте са уживањем док вас деца гледају, тако ће и сами узети књигу…“, поручила је Јована Дишић.
Културно-уметнички програм започет је топлом честитком, освртом на значај књиге, развој књижевности и стиховима песника Србољуба Митића, које је говорио Неђо Ћићо Стојановић, председник клуба писаца „Чукарица“. Стихове Србољуба Митића говорили су: Стефан Павловски, Жељко Светомировић и Зорка Стојановић.
Председник општине Малиша Антонијевић, председница Скупштине Горанка Стевић, помоћник председника Општине, Александар Марковић, председница УО Библиотеке , Антилета Живковић и директорка Данијела Божичковић Радуловић уручили су награде најуспешнијим ученицима на литерарном и ликовном конкурсу „Див Стигу“, признања најактивнијим читаоцима у 2016. години и захвалнице за успешну сарадњу појединцима и установама. Добитници награда и признања су ученици: Јелена Манојловић, Здравко Атанацковић, Маја Арсић, Александра Станковић, Анђела Мишић, Војислав Обрадовић, Данило Ракић, Кристина Мићић, Татјана Миладиновић, Милена Живановић, Невена Ђурђевић, Јована Ђорђевић, Сања Пауновић, Милица Јовановић, Марта Арсић, као и васпитне групе: „Мики“ – Црљенац, „Зека“- Мало Црниће и „Цветић“ Велико Црниће. Најактивнији читаоци у 2016. години били су: Софија Арсић, ученица 4 разреда из Топонице, Милутин Николић, ученик 4 разреда из Малог Црнића Јадранка Каран, из Малог Црнића и Жељко Светомировић, из Калишта. Добитници награда за успешну сарадњу су: Малиша Антонијевић, председник Општине; Горанка Беба Стевић, председница СО Мало Црниће; Туристичка организација, Центар за културу, Центар за социјални рад, ОШ „Милисав Николић“ – Божевац; ОШ „Дража Марковић – Рођа“ – Смољинац, ОШ „Моша Пијаде“ – Мало Црниће, „Ђура Јакшић“ – Топоница; ПУ „14 октобар“ Мало Црниће; Антилета Живковић, председница Управног одбора и Слободанка Милић, председница Надзорног одбора Библиотеке.