ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ – ЦРВЕНИ КРСТ У МАЛОМ ЦРНИЋУ


Организација Црвеног крста у општини Мало Црниће увек је на висини постављених задатака. Велика посвећеност раду, хуманости, одговорности и овог пута у ванредној ситуацији, поводом појаве вируса Корона на нашим територијама, показује своју спремност да делује у свим правцима пружања помоћи и бриге о угроженим грађанима Општине.
„…Црвени крст – Мало Црниће на координисан начин у комуникацији и сарадњи са Органима локалне самоуправе, уз посебну примену свих неопходних санитарно хигијенских мера заштите, улаже напоре на сузбијању последица изазваних пандемијом covid 19. Заједно смо сведоци све озбиљније ситуације изазване заразом корона вирусом. То намеће обавезу припреме црвеног крста да буде одговоран у обављању хуманитарних активностии поверених задатака у најтежим уусловима деловања.
У складу с тим црвени крст мало црниће је формирао мобилни тим састављен од волонтера старијих од 18 година за пружање помоћи и психосоцијалне подршке старијим лицима. У мобилни тим су ангажовани волонтери који су и раније били укључени у акције и програмске активности црвеног крста и који су упознати са мисијом и основним принципима црвеног крста, као и са мерама заштите и ризиком који произилазе из актуелне здравствене ситуације. Током пружања помоћи и психосоцијалне подршке најугроженијим особама наши волонтери на њихов захтев одлазе у набавку основних животних намирница , набавку лекова, плаћају им разне рачуне у пошти а такође им уз њихово овлашћење подижу и пензије на шалтерима банака.
У периоду од 17. До 31.марта 2020.године помогнуто је више од 50 домаћинстава са преко 60 сати волонтерског ангажовања на реализацији задатака црвеног крста…“ рекао је Раде Лазић, секретар Црвеног крста општине Мало Црниће, у телефонском разговоруа за локалне вести Библиотеке „Србољуб Митић“, Мало Црниће.

З. Стојановић