ЈУБИЛАРНА ДЕСЕТА КЊИЖЕВНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ЋИРИЛИЦА СЛОВО СРСПКОГ ЛИЦА“

У организацији библиотеке „Србољуб Митић“, а под покровитељством општине Мало Црниће, организована је завршна јубиларна Х манифестација „Ћирилица – слово српског лица“, по истоименом конкурсу на коме је учествовало 102 песника. Циљ конкурса и ове манифестације је очување српског писма ћирилице, у којој је сакупљена и сачувана сва српска народна и уметничка мудрост, историја, трајање и памћење.

Песмом Светог Владике Николаја „Моје писмо“, програм је отворила Зорка Стојановић. Резултате књижевног конкурса „Ћирилица –слово српског лица“, саопштио је Данило Радојковић, председник жирија, који је радио у саставу: Данило Радојковић, професор књижевности, песник и сликар, председник; Јован Д. Петровић, песник; Иван Ј. Петровић, песник и Зорка Стојановић, песникиња.

Прва награда „Златно слово ћирилице“припала је СЛАВКУ ВУКОВИЋУ, из Берансела, (Беране, Црна Гора) , за песму „Мјесечева соната” ; Другу награду „Сребрно слово ћирилице“ освојио је ДУШАН КАРАНОВИЋ, из Рашке, за песму „Који јесте и биће“; док је трећа награда „Бронзано слово ћирилице“ припала “БОРИСУ ЂОРЕМУ из Војковића (Источно Сарајево, РС) , за песму „Дулсинеја – Псеудоисторија”.
Добитници Похвала „Слово ћирилице“ су: Радослав Премовић из Краљева, за песму „Ћути“; Саша М. Угринић, из Велике Плане, за песму „Суза“; Мића Аксентијевић из Добрња, за песму „Представа легенде о Рамондама и ружичастом песку месечевог смакнућа“; Тамара Рончевић Хрин, из Руменке, за песму „Кратка писма за Ану, V писмо”
Мирослав Павловић, из Крњева, за песму Зајездило, у недоглед”; Бранислав М. Вуковић, из Берансела, (Беране, Црна Гора) , за песму „Вријеме“.
Награде је уручила директорка библиотеке „Србољуб Митић“ Мало Црниће, Данијела Божичковић Радуловић, док је Јован Д. Петровић, песник, члан жирија и један од оснивача манифестације, уручио захвалнице појединцима и установама за заслуге у организацији и немерљив допринос трајању и ширењу манифестације очувања српског ћириличног писма, и популаризације српског песништва посвећеног очувању српске културне баштине и традиције.
У културно-уметничком делу програма наступила је музичка група Tihe Vlassoni из Петровца на Млави.
Медијатор програма: Добривоје Петровић, глумац из Петровца на Млави.