КАРАВАН УМЕТНОСТИ У МАЛОМ ЦРНИЋУ

 

 

 

У Малом Црнићу, отворена изложба афирмисаних ликовних стваралаца под називом „Караван уметности“, јединственог у Републици Србији, у заједничкој организацији библиотеке „Србољуб Митић“ и уметничке галерије „Ахиос“ уз подршку Културно-просветне заједнице Србије. Поред љубитеља ликовне уметности, отварању изложбе су присуствовали: Живорад Ајдачић, генерални секретар КПЗ Србије, Мирољуб Филиповић Филимир, Драган Радивојевић и Раде Димитријевић – сликари.

Присутне је поздравила директорка библиотеке „Србољуб Митић“, Данијела Божичковић Радуловић.

Сликар Драган Радивојевић говорио о рађању пројекта „Караван уметности“ и о његовом значају, за све сликаре и повратак ове врсте уметности у галерије.

 

Изложбу је отворио Жика Ајдачић, секретар Културно-просветне заједнице Србије:
„…О сликарима и ствараоцима ликовне уметности може се говорити сатима, као и њиховом делу, стваралаштву и свеукупном доприносу националној култури Србије и света. Већ је Достојевски истакао да је уметност бојно поље, где се Бог и ђаво међусобно боре за људско срце. Речено је да Бог ствара свет први пут, а уметник други пут, Бог рибари по људском мору и одабира једног, који ће пренети његову реч и подносити патње због истине о њој. О сликарству и сликарима говорили су и Иво Андрић, Вилијам Блејк, Едгар Дега, Ежен Делакроа, Момчило Настасијевић, Пабло Пикасо, Леонардо да Винчи, Џон Конард, Оскар Вајлд, Ван Гог и други. Пред вама су дела: Александра Цветковића, Драгана Милосављевића, Драгана Мишковића, Јована Ракиџића, Милана Блануше, Милана Живковића, Миленка Михајловића, Милице Трнавац, Миодрага Д. Јелића, Мирољуба Филиповића Филимира, Мирослава Арсића, Мирослава Јовановића, Ненада Станковића, Радета Димитријевића, Радована Миће Трнавца, Срећка Здравковића и Сузане Стојадиновић. Ликовни ствараоци чије су слике вечерас изложене су добитници најзначајнијих признања у области ликовне уметности, а неки од њих добитници су и највећег признања у области културе Србије – Вукове награде, Златне значке и Златног Беочуга, који додељују Културно просветна заједница Србије и Културно просветна заједница Београда. Многи аутори ове изложбе су добитници награде у области сликарства у Србији, бившој Југославији, а већи део ликовних уметника поседује међународне награде и признања. Нека овај „Караван уметности“ послужи другим галеријама и градовима као пример. Старогрчки песник Симонид говори: „Сликарство је нема поезија, а поезија је сликарство које говори“. Нека сада говоре слике „Каравана уметности“. Изложба је отворена.“, рекао је Живорад Ајдачић.


У културно-уметничком делу програма учествовали песници Драган Радосављевић и Данијела Божичковић Радуловић, који говорили песму „Пегаво детенце“, аутора Србољуба Митића, песника из Црљенца, по коме библиотека у Малом Црнићу носи име.