КЊИЖЕВНА НАГРАДА „СРБОЉУБ МИТИЋ“ У РУКАМА ВЕСЕЛИНА МИШНИЋА

 

У наставку свечане седнице, Данијела Божичковић Радуловић, саопштила је резултате конкурса за Књижевну награду „Србољуб Митић“:

Комисија за доделу књижевне награде „Србољуб Митић“ Мало Црниће, именована решењем Општинског већа, број 06-45/2023-4 од 18.08.2023. године, у саставу: Данијела Божичковић Радуловић из Петровца на Млави,  председник Комисије; Зорка Стојановић из Малог Црнића, члан  и Радица Павловић из Црљенца члан;   на  седници дана 05.10.2023. године,  једногласно је  донела  следећу

 

О Д  Л  У  К  У

Књижевна награда „Србољуб Митић“, за најбољу збирку поезије, издату у периоду 01.10.2022. – 01.10.2023. године, припала је ВЕСЕЛИНУ МИШНИЋУ из Београда,  аутору збирке песама „МЕРАЧ ПЛИМЕ И ОСЕКЕ“  у издању „Нове Артије“: Књижевно-уметничке асоцијације „Артија“ из Параћина.

 

Образложење

 

За књижевну награду „Србољуб Митић“, ове године конкурисало је 25 аутора. Жири је једногласно донео одлуку да књижевну награду „Србољуб Митић“ добије збирка поезије „Мерач плиме и осеке“, аутора Веселина Мишнића. Ова година је јубиларана. Престижна награда „Србољуб Митић“, коју је установила СО-е Мало Црниће, додељује се тридесети пут.

Веселин Мишнић је савремени српски писац. Рођен је у Колашину. Живи и ствара у Београду. До сада је објавио више од 50 књига. Романописац, приповедач, есејиста, критичар, сатиричар, песник. Превођен је на двадесет страних језика. Заступљен је у свим значајним књижевним зборницима, алманасима, енциклопедијама и антологијама.

Добитник је бројних награда, поменућемо неке: „Радоје Домановић“, „Драгиша Кашиковић“ „Екселенција сатире“, „Милан Ракић“, „Ристо Ратковић“, „Печат кнеза Лазара“, „Симо Матавуљ“,  „Војислав Брковић“,  „Орфејева лира“, повеља „Слово словенско“, Нова Артија и друге. Члан је УКС, БАК-а и Удружења писаца Црне Горе.   Има статус уметника.

Збирка поезије „Мерач плиме и осеке“ садржи око 60 песама, распоређених у лирске опусе.  „У овим песмама не може се пронаћи ништа свакодневно, просечно, већ чувено и виђено“, каже рецензент књиге, др Раде Вучичевић. Поезија песника Мишнића је пуна тајанственог и обилује језичком чистотом, дубоким промишљањем и умношћу тренутка, који на један савремени и несвакидашњи начин,  претвара у стих. То чини мудро,  философски софистицирано. Поезија Веселина Мишнића је узвишена и дозвољава да је читалац осети као лични интимни тренутак. Песничке слике су јаке и животне.

Награђени аутор у овој збирци остварује циљ коме теже сви песници – осетити, доживети, проживети и забележити стих у коме ће се читалац пронаћи. „Мерач плиме и осеке“ је успео у томе“.

Књижевну награду  „Србољуб Митић“,  песнику Веселину Мишнићу, уручила је председница Скупштине општине, Горанка Беба Стевић.

 

 

„…Желим на почетку да поздравим поштоване домаћине ове тридесете јубиларне доделе књижевне награде, која носи име вашег почившег песника Србољуба Митића. Поздрављам уваженог председника општине Мало Црниће, господина Малишу Антонијевића, председницу Скупштине општине, која ми је управо уручила награду, госпођу Горанку Стевић, председницу Данијелу Божичковић Радуловић и чланове Комисије за доделу награде, поштоваоце лика и дела Србољуба Митића и све присутне. Обзиром да је ово тридесета – јубилирана година, како се додељује ова награда, мени је посебно драго, што сам баш ја добитник. Као млад писац имао сам прилике да упознам Србољуба Митића 1988. године на некој књижевној вечери. Тада сам се први пут срео са његовим стиховима. Нажалост Србољуб Митић није дуго живео, али је леп гест Општине, да му се на овај начин, односно  доделом награде са његовим ликом одуже. Како године и године пролазе, значај ове награде све више расте и у песничком свету Србије,  она заузима значајно место. Ову награду већ су добили значајни афирмисани српски писци, као што је Ђоко Стојчић, Братислав Милановић, Срба Игњатовић, Предраг Богдановић Ци, Гордана Боранијашевић, Ана Дудаш и други. Ја нисам становник ове општине, али гледајући овај филм, фасциниран сам колико је у једној календарској години урађено у једној општини, што значи да је руководство општине веома добро, талентовано, надарено. Руководиоци поседују висперност  и визију  како да препознају потребе грађана. Надам се искрено да ће општина ускоро прерасти своју неразвијеност, како сам малочас чуо. Душа ми је пуна позитивних утисака и топлине добродошлице челних људи, који су ме дочекали…“, рекао  је у свом обраћању, Веселин Мишнић.