МЕМОРИЈАНИ ФУДБАЛСКИ ТУРНИР „ГЕНЕРАЛ ЉУБИША ВЕЛИЧКОВИЋ“ У ЦРЉЕНЦУ- ОПШТИНА МАЛО ЦРНИЋЕ

Поводом двадесет година од погибије бившег команданта Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Југославије, генерала Љубише Величковића, у његовом родном селу Црљенац, општина Мало Црниће, Месна заједница Црљенац, ОФС Мало Црниће и ФК „Стиг“ из Црљенца, организовали су 1. јуна, традиционални Меморијални фудбалски турнир „Генерал Љубиша Величковић“ и тако обележиле дан, када је приликом обиласка једне ратне једнице, на ватреном положају изгубио живот од експлозије непријатељеве ракете ваздух-земља, једини командант Ратног ваздухопловства и генерал који је погинуо у рату, на ватреном положају, генерал-пуковник Љубиша Величковић.
Осим Меморијалног турнира у коме су поред екипе ПВО из Батајнице, учешеће узеле екипе МУП-а из Пожаревца, екипа Скупштине општине – Мало Црниће и ФК „Стиг“ из Црљенца.
Погинулом генералу, одата је пошта полагањем венаца на његов гроб, у старом црљеначком гробљу. Венце су положиле делегације ПВО из Земуна, представници Восјке Србије из Пожаревца, делегације јавних установа и предузећа са територије општине Мало Црниће, представници локалне самоуправе на челу са председником општине Малишом Антонијевићем и Горанком Стевић, председницом СО – Мало Црниће.
Присутнима се обратио председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић:
“…Прошло је 20 година туге, бола и сећања, проћи ће још година, али ће за све нас генерал Љубиша Величковић бити међу нама. Прекинули су му војничку каријеру, али су тиме створили мит, који ће вечно подсећати на храброст генерала Величковића. Великани не умиру, они су вечни, јер живе у нашем сећању. Уротише се светски моћници против Србије, не беше им довољна тужна српска историја пуна страдања. Дирнуше нам у слободу, тамо где највише боли и поново стадоше наши јунаци испред велике војне силе, показујући своје јунаштво, баш као што су то и наши преци чинили.
Хтедоше да загосподаре српским небом, да отргну део територије, да униште колевку српства и то по ко зна који пут. Заборављају да су то покушавали много пута, али храбри српски народ то не дозвољава. Рађају српске мајке јунаке, рађају хероје, рађају синове и кћери, какве би пожелеле многе мајке у свету. Храбре родољубе, који за слободу своје земље не жале своје животе. Родила га је храбра српска мајка и успео је генерал то да пренесе и на своје кћери, али и на све нас. Не могу се српски гени уништити, не може нам и власт и воља наметнути. Ту смо најосетљивији. На земљи нам смета туђа чизма, а за небо су задужени храбри српски пилоти. Полетеше у вечност, полетеше у легенду, али не дадоше агресорима да зацрне плаво и слободно српско небо.
Хвала генерале, хвала за непроцењиво храбро дело, које сте учинили, да ми и данас живимо у земљи, у којој се слави слобода. Док постојимо, док постоји српство, нећете бити заборављени, ни Ви, ни они слични вама, јер животна дела чине људе бесмртним. Ви сте се својим делом урезали у историју, али и у наша срца и наше памћење. Сваке године ћемо се овде окупљати, и одавати почаст у знак највеће захвалности коју носимо у срцу према Вама генерале, који сте стали на браник отаџбине онда када је то било најпотребније. Војничка униформа и војничка част биле су део вашег карактера. Показали сте поштовање и пожртвованост према својој земљи, али и према свим будућим нараштајима. Уписали сте се у реч СЛОБОДА. Таквог ћемо вас памтити, такве приче ћемо о вама приповедати, јер онај ко свој живот положи на бранику отаџбине – постаје вечан и бесмртан. Жртвовали сте се за нас, одлетели у небо, тамо где сте и живели, јер остварени сан и војнички позив, увек вас је водио под облаке…“, рекао је Малиша Антонијевић, председник општине Мало Црниће.
Успомене на пок. генерала Љубишу Величковића, евоцирао је и његов саборац, генерал у пензији, Љубомир Бајић из Београда.