Народне мудрости које то баш и нису?! …

Често се ,,позивамо,, на Српске народне мудрости. Оне реченице које је наш народ ,,изнедрио,, у циљу бољег, квалитетнијег и ,,мудријег,, живота. И међу стотинама оних које то свакако јесу, пронађосмо и неке за које не бисмо то могли да кажемо. Нису мудре  и лоше су по оне који се по њима ,,воде,,. Неке су чудне, неке необичне, неке нелогичне, а неке и штетне ако се примењују.  Наравно, ако имате против-аргумент, јавите се, па да размотримо ваше мишљење и супротставимо аргументе.

Па да видимо, по нашем мишљењу,  које су то:

 1. Боље врабац у руци него голуб на грани (Уколико би се човечанство увек ,,водило,, овим, човечанство никад не би дошло ни до чега бољег и новог. Она подржава ,,зону конфора,,. Зато постоје људи који се називају ,,пионири,, (не мислимо на ,,Титове,, пионире, већ о људима који су кадри да искораче из познатог простора- (,Не, нећу да се задовољим врапцем. Хоћу голуба, хоћу орла, хоћу змаја… на знам шта хоћу, али хоћу да се померим из своје пећине.)
 2. Заклела се земља рају да се тајне све сазнају(Ништа се само неће сазнати. Не постоји то у природи-док човек не направи неки искорак. Ни једна тајна неће изаћи на видело док не учествујемо у откривању истих.
 3. Срећа прати храбре (Не, не прати срећа храбре- шта више, храбри први гину. Немој да јуришаш по сваку цену, јер, неће те срећа пратити- пратиће те метак. И погодити, највероватније.)
 4. Крв није вода (То, на жалост, није увек тачно. има пуно примера за то- братоубица, оцеубица, отуђености крвних сродника. И то је увек било тако- од Каина и Авеља па све до данашњих дана. Наравно, не треба бити параноичан, само треба бити на опрезу и не давати поверење увек, безусловно, по ,,кључу,, И сами знамо да су нам чешће ,,браћа,, они који нам нису крвна браћа. ,,Крв није вода,,- пада у воду.)
 5. Ко другом јаму копа сам у њу упада (Препун свет је јама који људи једник другима копајуј и препун је свет јада од оних који су недужни упали у јаму.
 6. Ко чека, дочека (Љубав се тражи, посао се тражи, ништа се не чека- све се тражи и узима. Они који само чекају ништа не дочекају- само пропадају. Нема ништа од чекања. Ко чека тај дочекао није. Нити ће.
 7. Боље икад него никад ( Ал шта значи то, ако више није битно… и ако је живот прошао. Оно што је важно у једном тренутку касније више неће бити.)
 8. Правда је спора али достижна (Правда није ни спора ни брза. Мораш да се избориш за њу. )
 9. Ако их не можеш победити, придружи им се ( нпр. Хитлера 1933 није било могуће победити. Да ли је требало послушати ову народну?…До год им се придружујете, биће их више и више, а теби горе и горе. У свим сегментима живота. Никада се немојте придружавати онима које не можете да победите)
 10. Ћути, добро је, може и горе (Потпуно мазохистичка изрека. Без коментара.)
 11. О покојнима све најбоље (А зашто? То је гурање главе у песак. О покојнику треба причати онако какав је он био. Ни боље ни горе од тога).
 12. Супротности се привлаче (Сличан се сличном радује- одлична, добра изрека која управо на прави начин објашњава ову тему привлачења)
 13. Паметнији попушта ( Како било ко себе може назвати паметним ако попусти пред глупим?Треба ли ишта додати?)

 

Размислите о овоме и дружите се са добрим и истинитим народним пословицама. И, размишљајте…увек, о свему, јер УМ ЦАРУЈЕ, ПАМЕТ КЛАДЕ ВАЉА.

Ваша Библиотека