ОБЛИЦИ И МЕТОДИ ДИГИТАЛНИХ КОМУНИКАЦИЈА У РАДУ СА МЛАДИМ КОРИСНИЦИМА БИБЛИОТЕЧКИХ УСЛУГА

Централни годишњи семинар за библиотекаре на тему ОБЛИЦИ И МЕТОДИ ДИГИТАЛНИХ КОМУНИКАЦИЈА У РАДУ СА МЛАДИМ КОРИСНИЦИМА БИБЛИОТЕЧКИХ УСЛУГА одржан је у тренинг центру Интернет клуба – Љиг, у хотелу „Врујци“ –  Бања Врујци, 8. 9. и 10. септембра 2020. године,  поштујући безбедносне мере, прописане од Општинског штаба за ванредне ситуације, Дионица. Поред библиотекара из углавном свих јавних библиотека са подручја града Београда, семинару су присуствовали и активно учествовали и библиотекари из: Инђије, Ваљева, Малог Црнића, Смедерева, Љига, Мионице, Осечине, Лазаревца и др.

Циљ семинара је био да демистифкује и популарише дигиталне методе и технике у комуникацији са корисницима за унапређење библиотечког пословања у новим условима. У раду су учествовали проф. Др Жељко Вучковић, декан Педагошког факултета у Сомбору, Универзитета у Новом Саду; Др Адам Софронијевић, заменик управника Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“; Мирко С. Марковић, самостални библиотекар саветник и аутор семинара; и дипл. инж. Вукосав Средојевић, ИК стручњак. Семинар је отворио др Дејан Масликовић, помоћник министра за дигитализацију културног наслеђа и савременог стваралаштва. Беседу Ласла Бошковића, управника Народне библиотеке и Иве Пезер Грковић, ГК Винковци (Република Хрватска). Обрађене су теме: ДИГИТАЛНИ И АНАЛОГНИ БИБЛИОТЕКАР; ДИГИТАЛНА КОМУНИКАЦИЈА – НОВОГОВОР ЗА ОПСТАНАК; ЕЛЕКТРОНСКО ИЗДАВАШТВО И БИБЛИОТЕКА; ТВИТЕР РОМАН; ПРАКСА ДИГИТАЛНЕ КОМУНИКАЦИЈЕ, ЗНАЧАЈ АНАЛИТИКЕ ОСТВАРЕНЕ КОМУНАКЦИЈЕ ЗА БИБЛИОТЕЧКУ ДЕЛАТНОСТ. Радионицу под називом „Едукативни стрип“ (за библиотеке) водила је Ирена Палечек Радмановић, академски сликар и дизајнер.

Библиотекари су по смерницама радили у дискусионим on line заједницама: црвеној, плавој и зеленој. Најбољи предлог како повећати број младих корисника, који је у сталном опадању,  имала је on line заједница  плаве боје: КУК СТРИП. Образложење израде стрипа дала је Данијела Божичковић Радуловић, директорка библиотеке „Србољуб Митић“ из Малог Црнића. Облик: СТРИП. Техника: по избору: апликација Пикстон или нека друга, а може и слободна уметност. Метод: Формирање групе – ствараоца колективног духа и посебности. Стрипом исказати утисак читања…анегдоте…успех…проблем…Циљна група: ученици од петог до осмог разреда под крилатицом: „Направи слику, „STORI“ отвори и једним кликом прича се створи“, и ученици од првог до петог разреда под крилатицом „Облачићу реци шта би хтео и постани приче део“.

Организатори су за учеснике семинара организовали посету родне куће војводе Живојина Мишића у Стругарнику, и Ткачког двора Загорке Стојановић у Ракарима.