Окрени нови лист

ОКРЕНИ НОВИ ЛИСТ

Зашто је читање важно?

Од раног детињства, све нас, независно од година, прати реченица: -Важно је да читате књиге! То није случајно.  Зашто је читање важно? Најчешћи одговор је ,,због богаћења речника,, али… прави разлози су много дубљи. Па, да кренемо од народних мудрости. Чувена народна изрека каже . ,,С ким си, такав си,, Има много истине у томе. Ако ваши пријатељи излазе ноћу и напијају се, велика је вероватноћа да ће и ваше понашање бити такво- ноћно и алкохолисано. Ако имате добре пријатеље који играју игрице до раних јутарњих сати, па дан преспавају, велика је вероватноћа да ће ваше понашање бити слично. Исто је и са гледањем разних риалитија. Али, ако се ваши пријатељи баве спортом и пазе на исхрану, велика је вероватноћа да ћете бити физички здравији од просечног човека. Зашто уопште правим оваква поређења? Зато што  често заборављамо једну суштински битну ствар- ми, људска бића, учимо из нашег окружења. Ми смо софистициране животиње које (свесно и несвесно) копирају једна другу. Тако настаје култура, традиција, акценат, сленг. Ако проведемо много времена са неким људима који имају одређене особине и начин понашања- почињемо да прихватамо њихова уверења и њихове навике. То је, једноставно, тако. Због тога није изненађујуће да велики број успешних људи тврди да велику захвалност због свог успеха дугује својим ,,менторима,, . Бил Гејбс је имао Ворена Бафета. Фифти Цент- Еминема. Раде Шербеџија- Фабијана Шоваговића, нпр. Знам да ће многи сад рећи . Али ја не познајем никога ко је толико успешан. Људи у мом окружењу су просечни. Да ли је то баш тако? Е, ту на сцену ступа читање и бенефити читања:

  1. Речи
  2. Мисли
  3. Убеђења
  4. Идеје
  5. Савети
  6. Искуства

При том је све то лепо упаковано, сложено и преносиво. Скоро да је исто као и да имате ту особу пред собом и разговарате са њом. Када читамо, добијамо прилику да завиримо у ум аутора. То је једноставан поступак којим додајемо у наш круг пријатеља још једног.

Библиотекари- Мисионари културе

Драстично је пао  број читалаца- кажу. Од кад су се појавили уређаји код којих  све почиње и завршава се једним додиром прста- мало је оних који ће посегнути за књигом. Да ли је то баш тако? И јесте и није. Зависи, из ког се угла гледа. Мада, ситуација свакако није ни блистава ни сјајна када је књига у питању. Најбоље је – и најпозитивније- ову тему гледати као изазов. А шта су људи који се баве културом него витезови и мисионари који се храбро упуштају у изазове борбе за праве вредности.  Изазов је заправо борба, јер је све што не ваља  управо својеврсно  ,,ратно,, стање и почетак борбе. У тој борби, против  непријатеља који се зове- летаргија, малодушност, конформитет, необразовање- било какав нерад и неактивност су  предаја и подизање беле заставе. Ми, људи из просвете и културе морамо да се боримо против незнања, малодушности и летаргије. Кад кажем- Изазов мислим управо на то – на прилагођавање и делотворан, ефикасан рад  и сагласје са  модерним временима. Било би лицемерно да кажем да смо успели у тој ,,мисији,, и да све беспрекорно функционише. То не би била валидна тврдња. Да би постигли резултате и стигли до зацртаног циљља, морамо бити искрени и сагледати истину. Истина је да смо уложили много времена, труда, знања и воље, да пређемо на дигиталну комуникацију и сачувамо контакт са корисницима(наравно, и да стичемо нове). Истина је да  успевамо и истрајавамо у томе. Истина је и то да то није ни мало лако ни једноставно. Стално треба тражити и проналазити нове начине, путеве,  могућности. Упловити, неосетно, а сигурно, у психологију и потребе корисника и постати саставни и нераскидиви део њихових живота. Наћи праву меру између дигиталних технологија и класичне књиге- са  корицама и странама које шушкају под пстима. Никако не заобићи оно људско, природно, потребно- састајање, дружење, размењивање речи, мисли, дела, енергије. Ми смо мала Општина, и веома нам је важан сваки читалац и корисник библиотечких услуга. Трудимо се да направимо мозаик дигитализованих дела са дружењима песника, сусретима писаца, организовањем трибина, уметничких перформанси. Важно је да Библиотека успева  да буде, остане и опстане у видокругу мештана наше Општине- путем званичног сајта, Фб странице, инстаграма, као и сталном комуникацијом са школама и вртићима – конкретним посетама, обиласцима и дружењима али и путем разних платформи. Сви трпимо- књига, највише. Зашто књига? Кажу да је књига најбољи човеков пријатељ. Пријатељи се увек потврђују у животу, када је тешко. У ово време које сада живимо, време у коме је присутна отуђеност и правагу ндобија жеља за стицањем материјалних добара, ово је управо време  када су нам пријатељи најпотребнији.  Време је нешто највредније, и не може ни да се врати ни да се надокнади. Време проведено уз књигу, пружа нам нове могућности и занимљиве моменте са новим доживљајима и сазнањима. Са богаћењем духа и ума. Са задовољством бивствовања.

Млади увек боље знају

,,На младима свет остаје,, ,,Млади су будућност,, ,,Млади увек боље знају,, реченице су које не само да добро и подстицајно звуче, већ у себи садрже велику, суштинску истину. Често их користим, како код куће- дајући својој деци подстицај и импулс поверења, тако и у раду Библиотеке- улажући знање, стручност и енергију управо у рад са најмлађима. Некака није могло да се замисли да у Библиотеку уђе дете које није кренуло у школу. Сада је слика много другачија. Деца имају право да се још у пренаталном периоду учлане у Библиотеку. Одговарајући кутак за најмлађе, богатство литетратуре и садржаја – верфбалних и визуелних показује жељу за благовременим упливом и повезивањем са васпитно образовним процесом, који креће из породице и дома, а наставља се кроз активности у вртићима и предшколским установама, па кроз све нивое школског система. Библиотека треба и морфа да буде стални део овог процеса- врло жива, флексибилна и прилагодљива жељама и потребама најмлађих.

А ми, смо свакако , увек ту да их подржимо и усмеримо ка правим, истинским вредностима.

Да, књига је увек била и остаје најбољи пријатељ. Нека ово буде прилика за стицањем нових знања и упознавања пријатеља, за које сам потпуно сигурна да су прави и да нам никада неће окренути леђа. Зато- окрените нови лист. Библиотека ,,Србољуб Митић,, вас, уз класике и нова издања, очекује. Са срдачним осмесима и добрим жељама- јер, све је важно, а енергија и култура остају и опстају.

,, Са овога света човек не м оже понети ништа

сем образовања и културе.,,

,, Сократ

 

Данијела Божичковић-Радуловић, дир. Библиотеке ,,Србољуб Митић,, Мало Црниће