ОРФЕЈ И НА МЛАВИ…(Међународно песничко вече у Малом Црнићу)

 

Општина Мало Црниће и библиотека „Србољуб Митић“, били су домаћини песницима из Туниса, Грчке и са Кипра, учесницима песничке међународне манифестације „Орфеј на Дунаву“ у организацији Клуба љубитеља књиге „Мајдан“ из Костолца. Због лепоте поезије и њене снаге да отвара све границе и чине их невидљивим, допутовали су: Абдалах Гасми Хасна Вафа Џеласи из Туниса;  Параскева Вула Мему;  Воула Мемоу,  Фотини Георгандаки Психоју из Грчке и  са Кипра песникиња Алики Талеску Михаилидис. Представници општине Мало Црниће на челу са председником Малишом Антонијевићем и председницом СО-е Горанком Бебом Стевић, као и Библиотеке „Србољуб Митић“ на челу са директорком Данијелом Божичковић Радуловић, провели су дан у обиласку Заовачке горе,  и спомен обележја на Врањевцу.

У вечерњим сатима одржано је књижевно вече, којој су поред Туниских и Кипарских песника, присуствовали и песници из Пожаревца, Малог Црнића, Костолца, Смољинца, Петровца на Млави и других места. У првим редовима нашли су се: председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић; заменик председника Даниел Сурдуловић; председница СО-е, Горанка Беба Стевић; помоћник председника Општине, Топлица Ђорђевић; начелник Општинске управе  Небојша Судимац, директор Дома здравља, Емад Еслем, радници Општинске управе и љубитељи поезије и  писане речи.

Присутнима се најпре обратила директорка Библиотеке, Данијела Божичковић Радуловић, а потом председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић:

„Данас смо имали веома леп али и напоран дан. Осећам потребу да вам се обратим, јер од данас имамо заиста велике и искрене пријатеље у Тунису, на Кипру и Грчкој. Песници из Грчке су нажалост због обавеза већ на путу ка својој домовини, али су данас били са нама, упознали наше обичаје, духовне светиње и културну традицију којом се поносимо. Трудили смо се да будемо добри домаћини, и да им покажемо оно што имамо и што је несвакидашње и карактеристично за наш крај. Мислим да смо успели у томе, и да ће наши гости понети са собом лепе успомене. Ово је наш први сусрет, али свакако ће их бити више у будућности. Наставићемо да улажемо доста у нашу културу. Доказ за то је присуство мојих сарадника, који ће заједно са мном учинити напор и дати све од себе, да се развијају културне манифестације, где спада и ово књижевно вече. Захваљујем председници Клубу љубитеља књиге „Мајдан“, госпођи Славици Пејовић и нашем пријатељу Љубисаву Грујићу – Груји, без чије помоћи не би упознали нове и предивне пријатеље. Велико је задовољство бити са вама – песнцима. Бог вам је дао таленат и дар, да све што видите и осећате ставите на папир, односно запишете, а ми који немамо тај дар уживамо у вашим делима. Поштовани писци, мала је општина Костолац, мала је и општина Мало Црниће, да би самостално деловале. Заједно и уједињени можемо више и боље. Управо се за то залажем, и апелујем да  увек будемо јединствени и овако сложни. Видим позната лица међу вама и увек ми је драго да време, кад год ми то обавезе дозволе, проводим са вама уз стихове и поетске речи. Непоновљиве су књижевне вечери у стишкој равници, крај језера Заова па и на Врањевцу, спомен обележју које смо такође данас посетили, јер волимо своју земљу, да друге поштујемо. Сигуран сам да ћете својом љубавном поезијом улепшати крај овог већ лепог  дана. Све ово говорим из душе. Оно што осећам и мислим, желим да вам на најбољи начин и покажем. Желим још једном да се захвалим Славици Пејовић, којој се дивим што је изабрала име „Орфеј на Дунаву“ дивној манифестцији. Не бхжих да мењам име, немам право на то а и не желим, али нека се ово наше вечерашње дружење зове „Орфеј са Млаве“, јер и Млава ужурбано хита према Дунаву, а ми смо једна заједница, једна велика породица и мислим да ће тако и остати. Љубавна поезија, односно љубав је синоним за Орфеја, човека који је све што је могао учинио за своју Еуридику. На крају ипак остаје без ње. Све велике љубави су трагичне. Сетимо се само Париза и краљице Хелене, Клеопатре, Мариа Орелија, Наполеона и Жозефине, Ромеа и Јулије, Александра Обреновића и Драге Машин. Ту су Бони и Клајд, али и наш познати песник , Лаза Костић са својом љубавном поемом „Санта Мариа де ла Салуте“.

Због жена су се водили ратови. Додао бих да су се ратови водили због љубави…“ рекао је председник малоцрнићке општине, Малиша Антонијевић.

 

 

Присутнима се обратила и Славица Пејовић, председница КЉК „Мајдан“, која је говорила о сарадњи часописа „Стиг“ и „Мајдана“ и значају међународних сусрета писаца.

Љубавном поезијом представили су се најпре песници из Туниса,  Абдалах Гасми,  Хасна Вафа Џеласи,  и Алики Талеску Михаилидис са Кипра, а потом песници Браничевског округа: Љубисав Грујић Груја, Славица Пејовић, Данијела Божичковић Радуловић, Јован Д. Петровић, Иван Ј. Петровић, Светлана Перишић, Драган Радосављевић, Радмила Зорић, Ана Дудаш, Драгана Ранђић, Дафина Милутиновић и Михајло Антић.

Прелеп глас и нежни тонови гитаре Марка Миливојевића, оплеменили су читав програм.

З.С.