Родио се на Ивандан – Стазом неповрата отишао на Дан младости

На Ивандан 1953. године. У селу Мирјеву, општина Жабари, рођен је Раде М. Обрадовић, књижевни стваралац, хроничар, есејиста, песник, романописац, велики заљубљеник у колекционарство.

Преселио се у Небеско царство 25. маја 2021. године. Оставио је трагове у свим библиотекама Браничевског округа, али и у многим другим у Србији. Објавио је више књига поезије: Жубори Млаве, Стигом ходи Хомоље га чува, Земљом беспућа, Сенке у кругу, У освит зоре, Незнани предели, Укоп идола, Стазом неповрата и др. ; роман Змијарник расточеног живота, као и књиге: Цркве и манастири Хомоља, Млаве и Стига, монографију села Велики Поповац, Витовница село у Млави, Мелница Село у Млави, Споменица Млавски витез Миљко, и друге.

Сакупљао је и чувао културно и историјско благо свога завичаја. Поседовао се своју библиотеку „Млава“, збирку експоната обрађену од стране Народног музеја из Пожаревца.

Оснивач је књижевне манифестације „Ћирилица – огледало српрске душе“. Добитник је бројних награда и признања. Члан УКС и других књижевних клубова.

Волео је људе, дружења, путовања. Радовао се признањима, тешко подносио поразе, али увек настављао даље…

Једино није успео да савлада болест. Отишао је „Стазом неповрата“, али је остао у нашим мислима, срцима, са свим својим врлинама и манама које је имао, као свако од нас.

Вечна му слава.