„СТАЗАМА ЂУРЕ ЈАКШИЋА 2017.“

У организацији библиотеке „Србољуб Митић“ у оквиру традиционалне манифестације „Стазама Ђуре Јакшића“, општина Мало Црниће била је домаћин писцима са 54. Међународних сусрета писаца.
У преподневним часовима, гости су посетили манастир Заову, спомене обележје на Врањевцу, провели дивне тренутке дружећи се са библиотекарима малоцрнићке библиотеке. У поподневним часовима, присуствовали су свечаном пријему уприличеном у њихову част, код председника општине, Малише Антонијевића и председнице СО-е, Горанке Стевић.

 

Књижевном сусрету чланова Браничевско-стишке књижевне заједнице са Кети Бозуковом из Бугарске, Јеленом Бујевич из Украјине и Петром Жебељаном из Београда, присуствовали су челни људи малоцрнићке општине: председник Малиша Антонијевић; председница Скупштине општине, Горанка Стевић; помоћник председника Александар Марковић; директори матичних школа, јавних предузећа и установа, одборници, чланови Општинског већа, представница Удружења Рома општине Мало Црниће- Катарина Мутатовић, љубитељи писане речи и поштоваоци познатог пица Ђуре Јакшића.
Директорка библиотеке „Србољуб Митић“ поздравила је све присутне госте, захваливши се представницима локалне самоуправе на безрезервну подршку када је о култури реч.
Манифестацију је отворио председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић:
„….Желим да поздравим гошће, песникиње , које нису са нашег говорног подручја. Ова манифестација, свакако је прерасла у традиционалну, а прилика да угостимо песнике из иностранства је заиста велика част. Сам назив манифестације има много симболике, и обавезује нас, јер је Ђура Јакшић оставио дубок траг у српској уметности. Саме Ђурине стазе су биле разнолике. Иако се школовао у иностранству: Темишвару, Бечу, Минхену он , покаје био један истински родољуб, који се вратио својој земљи и наставио у њој да ствара и примењује стечена знања. Ово је манифестација међународног карактера, што доказује да уметност и књижевност не познају границе и језичке баријере, већ увек проналазе пут до љубитеља писане речи и својих поштовалаца. Са друге стране, на овај начин упознајемо друге културе, књижевне ствараоце и њихова дела, али и остајемо верни нашим књижевницима, поштујући њихова дела, која чувамо од заборава. Поштујемо и ценимо туђе, али не заборављамо оно што је наше, баш као што је то чинио и Ђура Јакшић. Од бројних Ђуриних стаза једна је и у нашем крају. Ми смо једна територијално мала општина, али смо свакако општина културе, књижевности, позоришта….Нашим бројним манифестацијама то и доказујемо, а општински руководство свакако чини много да манифестације трају. У сусрет Фестивалу драмских аматера села Србије, користим прилику да вас све позовем да будете са нама од 14. до 21. октобра. Вечерас се надам, да ће наши гости из наше општине понети само лепе успомене и да ће испричати лепу причу у својим домовинама, о људима који живе у општини Мало Црниће, у срцу Стишке равнице, а у којој свакако има места за песнике и поезију….“ Рекао је председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић.
О значају манифестације „Стазама Ђуре Јакшића“ говорила је директорка библиотеке „Србољуб Митић“, Данијела Б. Радуловић:„…Споменули смо данас и Јована Крститеља, цара , обилазећи манастир Заову, наше ратнике настрадале у борби на Врањевцу, и породицу Бајлони која је свила гнездо у Малом Црнићу, изградила млин који је хранио пола Европе, али смо исто тако уживали у сваком тренутку и радовали се будућности у којој ће наша деца ићи путевима које су створили и којима ми идемо. Ја верујем у људе у добру сарадњу. Верујем у историју и верујем у будућност…..“ рекла је Данијела Б. Радуловић.
Беседу о Ђури Јакшићу, надахнуто је говорио књижевник Милисав Миленковић. Потом су се својим стиховим представиле гошће из Украјине и Бугарске: Кети Бозукова и Јелена Буевич, као и Петар Жебељан, књижевник Београда. Преводе стихова са бугарског и украјинског језика читале су: Антилета Живковић и Драгана Костић Милутиновић.
У име домаћина, поезијом су се представили: Љубисав Грујић-Груја, Јован Д. Петровић, Зорка Стојановић, Иван Ј. Петровић, Верослава Малешевић, Златија Радовановић, Раде М. Обрадовић, Живојка Милић, Драган Журжевић, Биљана Мешић Јанковић, Сребранка Томић, Жељко Светомировић, Данијела Божичковић Радуловић. На Ромском језику своје стихове говорила је Катарина Мутатовић. Стихове Ђуре Јакшића говорила је Радмила Зорић. А да ово вече буде топлије, племенитије и свечаније побринула се Александра Гајић, професорица у Музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу свирајући на клавиру, и вокални солиста Сања Станковић из Петровца на Млави.