У МАЛОМ ЦРНИЋУ: ЈАВНИ ЧАС ПРУЖАЊЕ ПРВЕ ПОМОЋИ НА ТЕМУ „КАРДИОВАСКУЛАРНА РЕАНИМАЦИЈА

 

Црвени крст Мало Црниће, организовао је јавни час прве помоћи коме су присуствовали радници Општинске управе, представници јавних предузећа и установа општине Мало Црниће, заинтересовани грађани, али и представници локалне самоуправе, на челу са председникомМалишом Антонијевићем и председницом СО-е, Горанком Стевић.
Присутне је поздравила Данијела Цвејић, председница Црвеног крста Мало Црниће:
„…Хвала свима који су се одазвали нашем позиву и данас присуствују овом јавном часу о коме ћемо разговарати и научити како се пружа прва помоћ у одређеним ситуацијама. Ово је још само једна акција Црвеног крста, у низу акција које смо планирали, а које ће показати колико волимо људе око себе, колико смо хумани, спретни и спремни да учимо, како бисмо помогли некоме у невољи…“, рекла је Данијела Цвејић.


Тема је била „Кардиоваскуларна реанимација- КПР“ , а предавање су одржали др. Емад Еслем, и др Имран Олиан. Веома интересантно и корисно предавање, за све грађане, када је пружање прве помоћи у питању, од стране лица које нису здравствени радници.

 

 

 

 


„…Да би помогли другима, морамо помоћи прво себи. Треба реаговати брзо, смирено, зналачки, док не стигне Служба хитне помоћи. Дакле, не смемо дозволити да нас ухвати паника, реаговати непромишљено и повредити себе…у том случају помоћ лицу која је неопходна ће изостати. Ако особа има срчани застој, најкритичнија су прва три минута. Најпре треба проверити свест и да ли особа дише, позвати некога у помоћ, покушати са грудном компресијом…..“, рекао је Емад Еслем и заједно са др Имраном Олианом демонстрирао пружање прве помоћи при покретању рада срца људског бића, али и у неким другим ситуацијама.

 

У пружању прве помоћи методом „пумпања грудног коша“, опробали су се заменик председника Општине, Даниел Сурдуловић и Велимир Јовић.

 

З.С.