У ОПШТИНИ МАЛО ЦРНИЋЕ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА

Србија никад не заборавља. Добро памти важне датуме своје историје.  11. новембар 1918. године, ДАН када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат, не заборавља Србија, не заборавља свет. Не заборавља ни општина Мало Црниће.
Потписивање примирја, обвљено је у шуми код француског града Компјења, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, и остало је на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године. У до тада најстрашнијем сукобу који је свет видео, према подацима Конференције мира у Паризу 1919, Србија је изгубила 1.247.435 људи, односно 28 одсто целокупног становништва које је имала по попису из 1914. године. Од тог броја погинуло је или умрло од рана и епидемије 402.435 војника.
У знак сећања на овај велики дан за историју човечанства, комлекс Врањевац и спомен облежје страдалим жртвама у Првом светском рату, посетила је делегација општине Мало Црниће:  Горанка Беба Стевић, председница Скупштине општине; Данијел Сурдуловић, заменик председника Општине; Топлица Ђорђевић, помоћник председника Општине и Драган Митић, заменик начелника Општинске управе,  предвођена председником општине, Малишом Антонијевићем.
Венац су на спомен обележје положили: Малиша Антонијевић, председник општине Мало Црниће и Горанка Стевић, председница Скупштине општине.
На лицима званичника општине Мало Црниће, туга и понос. На реверима значка у облику цвета Наталијине рамонде са мотивом траке Албанске споменице. Овај цвет са именом краљице Наталије има вишеструку симболику за српски народ. Познат је и као цвет феникса, јер и када се потпуно осуши, ако се мало залије, може да оживи, баш као што је из пепела васкрсла и српска војска у Првом светском рату.
Дан примирја у Првом светском рату се као државни празник у Србији прославља званично од 2012. године. У исто време обележава се у свим државама победницама.