У сазвежђе небеских звезда преселио се Раде М. Обрадовић из Великог Поповца

 

Још један књижевни стваралац, хроничар, есејиста, песник, романописац, велики заљубљеник у колекционарство, преселио се у Небеско царство, Раде М. Обрадовић из Великог Поповца, упокојио се 25. маја 2021. године.

Рођен је на Ивандан 1953. године. У селу Мирјеву, општина Жабари. Живео је у Великом Поповцу. Његова књижевна дела су различитих жанрова, и налазе се скоро у свим библиотекама Браничевског округа, али и у многим другим у Србији. Објавио је више књига поезије: Жубори Млаве, Стигом ходи Хомоље га чува, Земљом беспућа, Сенке у кругу, У освит зоре, Незнани предели, Укоп идела, Стазом неповрата и др. ; роман Змијарник расточеног живота, као и књиге: Цркве и манастири Хомоља, Млаве и Стига, монографију села Велики Поповац, Витовница село у Млави, Мелница Село у Млави, Споменица Млавски витез Миљко,и друге.

Сакупљао је и чувао културно и историјско благо свога завичаја. Поседовао се своју библиотеку „Млава“, збирку експоната обрађену од стране Народног музеја из Пожаревца. Оснивач је књижевне манифестације „Ћирилица – огледало српрске душе“. Добитник је бројних награда и признања. Члан УКС и других књижевних клубова.

 

Његов рад био је запажен не само у Браничевском округу, него и у целој Србији. Био је гост у емисији „Огњиште“, „ Жикина шареница“ и сличним емисијама које се баве промовисањем културе и књижевности, очувањем културне баштине, истраживањем..

Волео је да посећује библиотеке. У њима се осећао, како је често говорио као да је у Храму. Радо виђен гост у Малом Црнићу на књижевним манифестацијама. Као пријатељ, причао је нам о свом животу и раду. Наравно, ту је и низ анегдота и прича, везаних за дружење са њим…

Библиотеци „Србољуб Митић“, често је поклањао старе и ретке књиге. Препознао је у нама жељу да формирамо и обогатимо фонд старе и ретке књиге, као и завичајни фонд, на чему смо му веома захвални.

Памтићемо га по озбиљном присупу материји коју је истраживао, савесном присутупу рада на свом књижевном стваралачком путу, али и по карактеру, боемству, дугогодишњем дружењу.

Нека му је вечна слава.