У САЗВЕЖЂУ ПРОСВЕТА И КУЛТУРЕ: Сећање на Драгослава Вучковића

„Зборник „У сазвежђу просвете и културе, који је посвећен животу и раду Драгослава Вучковића представља дирљиво и искрено сведочанство о животном путу и стваралаштву неуморног, храброј и нас све племенитог професора. Сећање колега и њихова сарадња са професором Вучковићем на различитим пословима у области образовања и културе у чијем је средишту био њего ангажман, потврђују духовну снагу и хуманистичке вредности, које су уграђене у његов рад. То је историјско осветљавање деловања минуле генерације која је себе посветила просветној и културној мисији и уздизању заједнице којој припада. Њихов труд није био само посвећен овим циљевима, него је био испуњен блиским међуљудским односима, уважавањем и културом опхођења које је својствена великим људима.

Окупљањем књижевних стваралаца у оквиру манифестације, коју организује Центар за културу „Војислав Илић Млађи“ – Жабари, под називом Завичајно звоно професора Вучковића, наставља и обогаћује духовно наслеђе које је оставио Драгослав Вучковић. То прераста у традицију, која оплемењује његову завичајну средину. Тако његов лик и дело остају да трају, а идеје настављају нове генерације.“ (Проф.др Станоје Цане Ивановић записује у тексту „Хвала за живот достојан човеку“.

Зборник је приредио Првослав Вучковић, брат Драгослава Вучковића, а у њему се налазе бројни прилози оних који су ценили и поштовали рад професора Д. Вучковића. О њему пишу: Данијела Жуковски, Зоран Марић, Славица Јовановић, др Мирољуб Манојловић, Мирослав Јовановић, Драгослав Миловановић, Љиљана  Гвозденовић, Злата Ђукић, мр Тихомир Јовановић, Татјана Живковић, Драги Ивић, мр Велиша Јоксимовић, Злата Вучковић, Зоран Вучковић, Дамјан Вучковић, Првослав Вучковић и др.

Издавачи Зборника су Културно просветна заједница Србије и Центар за културу „Војислав Илић Млађи“ Жабари.

Зборник је представљен у Жабарима, на књижевној манифестацији „Завичајно звоно проф Вучковића, када су додељене награде за најуспешнију песму и причу поводом расписаног истоименог конкурса од стране Центра за културу општине Жабари.

Јелена Стојадиновић и Првослав Вучковић

 

 

О књизи су говорили Првослав Вучковић, Јелена Стојадиновић, др Мирољуб Манојловић и мр Тихомир Јовановић

 

 

Фотографије: „Реч народа“, Пожаревац