Полагањем венаца на Спомен обележје страдалим жртвама у Другом светском рату – почело обележавање Дана општине Мало Црниће

 

Обележавање Дана општине у Малом Црнићу, започето је полагањем венаца на Спомен обележје страдалим жртвама у Другом светском рату, у присуству потомака палих хероја, грађана Малог Црнића, представника локалне самоуправе,  СУБНОР-а општине Мало Црниће јавних предузећа и установа, и припадника Војске Србије.

Присутнима се обратио председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић:

„Чини ми се понекад, да војници са крвавих поља који се не вратише у земљу нашу,  нису пали већ се претворише у беле ждралове“. Препознали сте стихове песме Ждралови, Расула Гамзатова, једну од  најпознатијих  руских балада о Другом светском рату, а ми се данас сећамо оних који су своје животе уткали у нашу слободу.

Сваке се године окупљамо на овом месту,  да одамо почаст онима који су заслужни за слободу у којој данас живимо, да се сетимо свих оних чија су имена записана на овом споменику, и још много других, али и на оне безимене, који су пали за слободу а да им и имена не знамо.

Скупо је српски народ платио своју слободу. Увек на правој страни и увек у борби за правду није жалио своје животе и увек је стремио ка томе да оствари основна права, право на слободу, право на једнакост и право да у својој земљи сам одлучује и сам доноси одлуке. Знали су да својом жртвом крче пут новим нараштајима да живе у миру, знали су да фашизам не сме победити. Зато њихова жртва наша је обавеза да наставимо управо тим путем, који су они утабали. Кажу да је лако ићи већ утабаном стазом, али није увек тако. Често се на њој испрече проблеми и изазови али их морамо решавати у миру дипломатијом а не ратом.

Морамо се борити против сваког звецкања оружјем и ратнохучкашке  политике јер нас је сваки рат уназадио и створио нове ране.

Сетимо  се свих оних бораца и њихове храбрости који су вођени жељом да слободно живе оставили своје породице, своју нејач и међусобно гајили врлине као што су другарство, солидарност, поштење, љубав према правди, љубав према домовини.

Хвала вам даме и господо, хвала вам браћо и сестре, хвали другарице и другови, хвала свима вама како год да сте се међусобно ословљавали без обзира који сте знак на капи носили док сте јуришали на непријатељске положаје да би ми данас живели у миру.  Поносни смо на 14. октобар, на борбу за ослобођење од фашизма и зато слава и хвала погинулим борцима,  у ослобођењу Мало Црнића. Живела Србија!“

Минутом ћутања, одата је пошта страдалим жртвама и нашим херојима.

Догађај је оплеменила Данијела Божичковић Радуловић, која је говорила књижевне родољубиве текстове.