ОВОГОДИШЊА КЊИЖЕВНА НАГРАДА „СРБОЉУБ МИТИЋ“ У РУКАМА ПЕСНИКА ИВАНА НОВЧИЋА ИЗ КРАЉЕВА

На свечаној седници Скупштине општине поводом обележавања Дана општине Мало Црниће, додељена је традиционална књижевна награда „Србољуб Митић“ песнику Ивану Новчићу из Краљева, за збирку поезије ГАЛИЦИЈА И ДРУГЕ ШУМЕ издату у периоду 01.10. 2018. – 01.10.2019. године.

 

 

Одлуку Комисије за доделу награде, саопштила је председница Комисије, Данијела Божичковић Радуловић:

Комисија за доделу књижевне награде Србољуб Митић Мало Црниће, именована решењем Општинског већа, број 06-053/2019-12 од 23.09.2019. године, у саставу: Данијела Божичковић Радуловић, председник Комисије; Зорка Стојановић, члан; и Жељко Светомировић, члан; на седници дана 09.10.2019. године, већином гласова, донела је следећу

   О Д Л У К У

Књижевна награда „Србољуб Митић“, за најбољу збирку поезије, издату у периоду 01.10.2018. – 01.10.2019. године, припала је ИВАНУ НОВЧИЋУ из Краљева, аутору збирке песама ГАЛИЦИЈА И ДРУГЕ ШУМЕ.

    ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

За књижевну награду „Србољуб Митић“, ове године конкурисало је 23 аутора. Сви они су већ потврђени и афирмисани песници. Пажљиво читајући стихове, вешто упаковане у песму, а песме у збирку, Комисија није имало нимало лак задатак. Јер требало је изабрати најбољу не само песму, него ЗБИРКУ ПЕСАМА.
Иван Новчић, рођен је 27.07.1972 године у Краљеву. По струци је инжењер пољопривреде за сточарство и професор српског језика и књижевности. Своје радове објављивао је у часописима Кворум, Липар Сизиф, Бдењем и у Новом филмографу. Добитник је бројних награда, а објавио је књиге: „Ампутација душе“, „Шифарник страдања“, „Емир Кустурица: поетика порицања смрти“, „Срем и Суматра“ и „После потопа“.
Стихови у збирци поезије „Галиција и друге шуме“ су под плаштом мисли Милоша Црњанског „Био сам блед, као крпа“ која као мото стоји на почетку књиге и наговштава доста симболчног певања о животу. Новичић врло смело и храбро повезује свакодневне ситуације у којима се налази човек модерног доба са симболиком постојања и битисања. Он сликовито описује менталитет и карактер нашег поднебља,
мудро и спретно наизглед играјући се стиховима, јасно и луцидно износи свој став. Као писац Новчић је отворен и директан, као песник он је дубок, слојевит и проницљив. Често прави паралеле између онога што је било и што јесте, а понекад одлази и у алегорију. Карактерише га дубоко поштовање човека и његових људских и моралних квалитета.
Оно што је најважније јесу видљиве метафоре које су веома блиске поезији Србољуба Митића, што је и био један од важних елемената конкурса. Симболика, борба за моралним кодексом, отуђеност човека модерног доба и тежња ка људскости су темељи ове збирке, коју својом имагинацијом, енергијом и пером потписује аутор Иван Новчић.

Књижевну награду „Србољуб Митић“ овогодишњем лауреату Ивану Новчићу, уручила је председница Скупштине општине Мало Црниће, Горанка Беба Стевић.