НА ВРАЊЕВЦУ ОБЕЛЕЖЕНО 104 ГОДИНЕ ОСЛОБОДИЛАЧКИХ РАТОВА СРБИЈЕ 1912-1920

Крај спомен обележја „Врањевац“, Удружење потомака ратника ослободилачких ратова од 1912 – до 1920 године – Мало Црниће, на челу са председником Удружења, Гораном Дачићем, и Општина Мало Црниће, на чијем се челу налази председник, Малиша Антонијевић, организовали су обележавање 104 година од битке на Врањевцу – брду изнад манастира Брадача у атару села Куле, општина Мало Црниће.
Парастос страдалим жртвама у ослободаличким ратовима Србије од 1912 до 1920 године. Парастос је обавили: Игуман Рукумијски, отац Симеон; Намесник Млавски, протојереј Стафрофо, Његослав Јовић; свештеник Каменовачки, Миодраг Вукосављевић; свештеник Кулским Мирко Михајловић; свештеник Кобиљски, Далибор Петровић; свештеник Рановачки Младен Стојановић; свештеник Трњански, Бобан Радић.
После химне Републике Србије „Боже правде“ у извођењу хора Манастира Рукумија, венце на Спомен обележје на Врањевцу, у знак захвалности страдалим жртвама у ослободилачким ратовима Србије, положили су: делегација Министарства одбране Републике Србије на челу са пуковником Милованом Васићем, командантом гарнизона; председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић, председница Скуппштине општине Мало Црниће, Горанка Стевић; председник удружења потомака ратника 1912-1920 и заменик председника Општине, Горан Дачић; Представници општине Кучево, представници СУБНОР-а општине Мало Црниће и Кучева; представници МЗ Кула, предфставници ОШ „Милисав Николић“ из Божевца, и др.
Присутнима се обратио председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић:

 

 

 

 

„….Брдо Врањевац је сведок једне крваве битке, једне велике жртве српског народа, или исто тако и велике храбрости и одлучности……Велики рат је однео трећину српског становништва, опустошио Европу и прекројио многе границе. Епитет Велики није добио због моћи и величанствености, већ нажалост, због броја жртава које је однео.
Никада не смемо престати да бранимо нашу земљу, јер бисмо тиме омаловажили све наше јунаке и борце за слободу. Звук граната и звекет оружја нико не жели у овом модерном и напредном времену, али Србија мора остати слободна земља, ањени грађани безбедни и заштићени. Појам безбедности се не односи само на одсуство претњи, него и на унапређење и сигурност сваког појединца, као и државе у целини. Велико хвала, председнику Републике Србије, господину Александру Вучићу, за сву тешку дипломатску борбу, коју води за очување суверенитета и територијалног интегритета наше земље. Дипломатија је наше оружје данас, али снага је у свима нама са Председником, за слободу српског народа.Живела Србија!“, рекао је председник Антонијевић.
У свом обраћању, председник Удружења потомака ратника 1912-1920 и заменик председника Општине, Горан Дачић је истакао:
„….Ради јаснијег сагледавања саме битке на Врањевцу, уочавамо да су Немци оставили два повелика војничка гробља и то у Обршини код Божевца и код Рашанца. Што се наших снага тиче, поменућу да је само из Деветог пука, на просторима Браничева и овде на овом светом месту, погинуло 311 војника и официра, а 650 их је нестало. Овде су се борили и гинули и остали пукови Дунавски дивизије, па су губици били знатно већи. Ове године откривене су две масовне гробнице Српске војске, на само 500 метара од споменика……иако данас нисмо у ратним условима, судбина српског народа и целовитости српске земље је на великом искушењу. Наслеђени вишедеценијски проблеми на Косову и Метохији и отворена подршка одређених великих сила у отцепљењу Покрајине од своје матице, доводе нашу земљу у изнуђен положај. Без обзира на овако тешку ситуацију, дубоко сам уверен, да ће наше државно руководство активностима које чини, исправним одлукама које доноси, успети да сачува мир и територијални интегритет земље, као и бољи живот свих грађана Србије…“
У културно-уметничком делу програма, учествовао је хор манастира Рукумија, здравичар Милија Радовановић Баја, и глумац Валентино Ољача.