48. ФЕДРАС – МАЛО ЦРНИЋЕ : ЛЕПЕЗА ПОЗОРИШТА, КЊИЖЕВНОСТИ И СЛИКАРСТВА

У Малом Црнићу 22. октобра 2019. године, завршен је 48. Фестивал драмских аматера села Србије.

Само отварање ФЕДРАС-а, уприличено је у Спомен парку крај испред зграде општине.
Најпре се грађанима и љубитељима позоришне уметности обратио председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић:
„Уважени гости, драги пријатељи ФЕДРАС-а, поштоваоци драмског аматеризма.
Част ми је да Вас поздравим и пожелим добродошлицу на 48. ФЕДРАС, фестивал драмског аматеризма који одолева времену и ери модерног, и траје готово пола века.
Поново смо на старом месту,као и претходних година, у месецу октобру када се у нашу општину сјате глумачке трупе из свих крајева земље, осликавајући драмску уметност својим изведбама на позорници ФЕДРАС-а, подједнако разнолику као шароликост боја које нам доноси јесен. Наша општина постаје средиште културног дешавања нашег округа, јер поред представа, претеће манифестације фестивала нас подсећају на друге врсте уметности и дивимо се делима бројних стваралаца, како ликовних тако и књижевних.
Фестивал ФЕДРАС нас чини посебним домаћинима и доприноси томе да наша општина буде препозната на културолошкој мапи Србије. Зато се ми увек трудимо да гостима приредимо најтоплију добродошлицу, како би понели најлепше утиске из овог краја и радо нам се враћали наредних година. Предстоји нам осам позоришних вечери на којима се надамо да ће публика уживати и да неће штедети дланове за аплаузе. Бодрићемо све глумачке ансамбле, јер заслужују да њихов труд и рад буде примећен, уз захвалност што негују драмски аматеризам, што чине фестивал живим све ове године, што нам помажу да млађима дамо праве примере уметности и здравог интересовања, јер деца су наша будућност и она треба да наставе традицију фестивала. Са нама је вечерас хор Основне школе „Моша Пијаде“ из Мало Црнића, наша деца од којих су многи и сами м млади глумци аматери, као и остали ученици са наше општине који негују фестивалски дух нашега краја и љубав према аматеризму, и остварују бројне успехе на које смо посебно поносни сви. Сам фестивал је такмичарског карактера и користим прилику да пожелим пуно успеха свим такмичарским глумачким трупама, са жељом да шире дух ФЕДРАС-а и негују пријатељства. Велику захвалност дугујемо покровитељу фестивала Министарству културе и информисања и свим пријатељима фестивала без чије несебичне помоћи не би било могуће остварити добру организацију фестивала. Фестивал је доказ да једно место негује културу. На нама, као руководству општине је да помажемо унапређење фестивала, обезбедимо што боље услове нашим глумцима и заједно са свима вама бодримо све наше учеснике пуни ентузијазма и аплауза у наредним данима“…“истакао је председник Општине, Малиша Антонијевић.Срдачне поздраве из кабинета министра Владана Вукосављевића, пренео је драмски уметник Тихомир Арсић и специјални саветник за културу у Влади Републике Србије.
48. Фестивал драмских аматера села Србије отворила је драмска уметница из Београда Милица Милша:
„Добро вече драги пријатељи. Врло сам срећна и узбуђена што сам вечерас са вама. Ви данас као што знате имате двоструко славље. Јер 14. октобар је и Дан ослобођења Малог Црнића, а вечерас заједнички отварамо 48 ФЕДРАС. Кад нешто траје скоро пола века, то само значи да ви овде волите и негујете културу и традицију. Ја вам се заиста искрено дивим. Мало је таквих места у нашој земљи. Искрено мислим да би наша планета била јако лепо место, када би сви људи били аматери. Зашто то кажем? Зато што реч аматер значи љубитељ. Радити посао искључиво из љубави је нешто прелепо, али и трајно. Мало је нас који посао радимо из љубави, иако знамо да је љубав највећа сила на свету. Тако да ја отварам овај позоришни фестивал заправо као Фестивал љубави. Желим да сви у нашим срцима будемо бар мало аматери, јер ћемо само тако ширити љубав, срећу и радост. Проглашавам 48 ФРДРАС отвореним. А љубав и аматеризам нека се преливају и изван Малог Црнића. Желим вам успешан Фестивал и свако добро!“У културно-уметничком делу програма приликом отварања 48. ФЕРАС-а, учествовали су: Хор ОШ „Моша Пијаде“ из Малог Црнића и старија група Општинског Фолклорног ансамбла, док се спортско удружење „Борилачки центар Кнез Милош“ Мало Црниће, представило вештинама самоодбране.естивалску заставу је подигао млади глумац ОАП „Бранислав Нушић“ Мало Црниће – Милош Ивић.

 

 

У ревијалном делу, прве Федрасовске вечери, наступило је ОАП „Бранислав Нушић“ из Малог Црнића, које је извело представу „Сабирни центар“, по тексту Душана Ковачевића, а у режији Слободана Ћустића.

Жири 48. Фестивала драмских аматера села Србије који је радио у саставу Цисана Мурусиџе, редитељ из Београда, Лидија Вукићевић, драмска уметница из Београда и Александар Дунић, драмски уметник из Београда, донео је следећу:

 

ОДЛУКУ

На овогодишњем ФЕДРАС-у, жири је погледао 8. представа у званичној конкуренцији:

1. Јован Стерија Поповић „ПОКОНДИРЕНА ТИКВА“, из Старог Села
2. Јован Стерија Поповић „ЛАЖА И ПАРАЛАЖА“, из Мишара
3. Бранислав Нушић „ ВЛАСТ“, Сивац
4. Небојша Ромчевић „КАРОЛИНА НОЈБЕР“, Костолац
5. Михаило Лаптошевић „ Ничија деца“, Грачаница
6. Душан Ковачевић „ ЗВЕЗДАНА ПРАШИНА“, Аексинац
7. Мирослав Момчиловић „ЖИВОТ ИЗ ПОЧЕТКА“, Бантско Карађорђево
8. Драгослав Михаиловић „ ПРОТУВЕ ПИЈУ ЧАЈ “, Деспотовац

А сада ћемо, као што је ред, прогласити победнике Фестивала и то: најбоље три представе у целини, главна мушка и женска улога, епизодне мушке и женске улога. Доделићемо и награде за режију, сценографију, музику, костим и колективну игру.

НАГРАДА ЗА КОСТИМ додељује се „ Душану Симићу“, у представи „ЛАЖА И ПАРАЛАЖА“.
НАГРАДА ЗА МУЗИКУ додељује се Марко Бошковић за представу „ КАРОЛИНА НОЈБЕР“.

НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈУ додељује се Филип Рајковић за представу „ЛАЖА И ПАРАЛАЖА“.

НАГРАДА ЗА МУШКУ ЕПИЗОДНУ УЛОГУ додељује се Срђану Стојадиновићу, за улогу Ивана у представи „ЗВЕЗДАНА ПРАШИНА“, по тексту, Душана Ковачевића, Градског позоришта Театар 91. Алексинац, Немањи Радивојевићу за улогу Раке, у представи „ПРОТУВЕ ПИЈУ ЧАЈ“ Драгослава Михајловића, Театар РЕСАВА, Центар за културу Деспотовац и Небојши Милосављевићу , за улогу Ружичића у представи „ПОКОНДИРЕНА ТИКВА“, Јована Стерије Поповића, Дом културе „Влада Марјановић“, Старо село.

НАГРАДА ЗА ЖЕНСКУ ЕПИЗОДНУ УЛОГУ додељује се Анастазији Глумац, улогу царице у представи „ЖИВОТ ИЗ ПОЧЕТКА“ , аутора Мирослава Момчиловића АП „Јовица Јелић“ – Банатско Карађорђево.

НАГРАДА ЗА ГЛАВНУ МУШКУ УЛОГУ додељује се Валентину Ољачи за улогу свештеника у представи „КАРОЛИНА НОЈБЕР“
А.П. „КАСТЕЛУМ“ –Стари Костолац.

НАГРАДА ЗА ГЛАВНУ ЖЕНСКУ УЛОГУ додељује се Теодора Томић, за улогу Јелице, у представи „ ЛАЖА И ПАРАЛАЖА“ – А.П. Вожд

Ове године је установљена изузетна награда за глумачко достигнуће, позивамо драмског уметника господина Лепомира Ивковића, да образложи новоутановљену изузетну награду.
Једногласном одлуком жирија, овогодишњи лауреат је НАТАШИ РОКВИЋ, за улогу Каролине Нојбер у истоимено драми.

НАГРАДА ЗА НАЈБОЉУ РЕЖИЈУ Душану Симићу за режију „ЛАЖА И ПАРАЛАЖА“ Јована Стерије Поповића, за маштовито осмишљену представу и сугестиван рад саглумцима.

Специјалну награду жири 48. ФЕДРАСА додељује, АП „Јанићије Поповић из Грачанице за потресносведочење косовске стварности и колективну игру за текст „НИЧИЈА ДЕЦА“ Михајла Лаптошевића.

ТРЕЋА НАГРАДА ЗА ПРЕДСТАВУ У ЦЕЛИНИ додељује се театру „Ресава“- Центра за културу Деспотовац за представу „ПРОТУВЕ ПИЈУ ЧАЈ“, Драгослава Михајловића.

ДРУГА НАГРАДА ЗА ПРЕДСТАВУ У ЦЕЛИНИ додељује се Аматерском позоришту из Старог Костолца „КАРОЛИНА НОЈБЕР“, по тексту Небојше Ромчевића.

ПРВА НАГРАДА ЗА ПРЕДСТАВУ У ЦЕЛИНИ додељује се „ЛАЖА И ПАРАЛАЖА“ , аматерском позоришту, „Вожд“ – Мишар, општина Шабац.

 

После доделе награда, 48. Фестивал драмских аматера села Србије, затворио је председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић.