СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ВУКОВАЦА И УЧЕНИКА ГЕНЕРАЦИЈЕ ШКОЛСКЕ 2020/2021.

 

Видовдан – један од најважнијих датума у историји српског народа, као симбол слободе, отпора, неговања патриотизма, херојства, носи у срцу свако од нас, и поносно се преноси са колена на колено, као завет.

Као и претходних година, на овај свети дан, кабинет председника општине Мало Црниће, Малише Антонијевића  и Библиотека „Србољуб Митић“, организовали су свечани пријем најуспешнијих ученика школске 2020/2021. године.

Присутне је међу којим су поред најуспешнијих ученика били директори основних школа, наставници, професори, родитељи,  поздравила и ученицима честитала директорка Библиотеке „Србољуб Митић“ Мало Црниће:

„… На крају смо још  једне школске године и председник Општине поново организује пријем. Поново се радујемо нечијем успеху. Али вама овде ништа није ,,поново,, вама је ово ,,први и јединствени пут,, – завршавате Основну школу, прелазите један степеник у свом животу. И то, на најлепши могући начин- као успешни млади људи. Да, успешни сте јер ваше књижице и сведочанства не препознају ни једну другу оцену осим петице. Срећни,  јер сте постигли један од својих циљева. Није било ни једноставно ни лако. Иза сваке записане петице стоји оправдање- сваке пропуштене игре, одмора, изласка или гледања телевизије  Иза сваке године која се завршавала одличним успехом стоји много одрицања, труда, рада, залагања… љубави. Много посвећености вама- ваших родитеља, васпитача, наставника.  Да, ви то најбоље знате да није било ни мало лако- али, сада, данас, из овог угла, када сте се подигли на ниво најбољих из своје генерације, схватате да је, да би постигли успех, неопходно да се пуно трудите. Колико се труда уложи- толики је и успех. Сада, и увек. У име Библиотеке, честитам вам, и поносим се вама. И срећна сам због вас… желим вам пуно успеха у сваком наредном кораку… пуно изазова, труда и рада, и задовољства код сваког постигнутог циља. Сваке године библиотека каже генерацији која одлази на даље школовање да су наша врата увек за вас отворена, али се ретко ко врати. Желим да верујем да са вама то неће бити случај- превише сте времена провели међу књигама да не пожелите да их понекад обиђете. А председник општине  има једну дивну реченицу која ме увек кад је чујем дотакне дубоко и емотивно дирне- ,,најважније је да будете добри људи,, јер ако јесте, све је лако- свака надоградња. Без тога, ништа не вреди…“, рекла је директорка библиотеке Данијела Божичковић Радуловић.

Потом се  присутнима обратио председник Општине, Малиша Антонијевић:

„…Овде се не завршава ваше школовање. Само сте прескочили један степеник, који представља једну одскочну даску у даљем……што вас чека……Сви смо ми ишли у школу и мислили да је то највећи проблем када  се тога решимо, биће нам много лакше,    а онда када се све то заврши, сви се вратимо на ону познату реченицу да нам је ипак најлепше било то школско , односно ђачко доба.    Ви сте очигледно имали и одскочну даску од вртића, предшколске установе, а онда сте наишли на разумевање ваших наставника и професора,тако да је ваш успех свакако успех, вас самих и најлепше је када кажете ја сам то постигао, али ипак у свему томе постоје људи, који су уложили доста  њих труда, разумевања, знања и ангажовања у вашем осмогодишњем образовању. Малочас сам поменуо вртић, али испред вртића је породица, ваши родитељи, пријатељи… Породица је стуб на који ћете се наслањати цео живот. И када вам се школовање у средњим школама заврши, а ја се искрено надам да ће  већина , ако не и сви ви,  да бити и стипендисти наше Општине, што би ја јако желео. Желео бих да се поново сретнемо после средње школе,  када будете на факултету, и будите сигурни да ће  Општина зналачки  показати да води бригу о вама.

Имамо за вас поклоне, који су симболични. У животу материјалне ствари су најмање битне. Битно је да будете добри људи, слушате своје родитеље, поштујете професоре и друге људе, како би и сами били поштовани и цењени у друштву.                 Будите добри према свима. Према сваком људском животу, тако ћете показати своју племенитост, …..Ваше образовање ће се огледати у вашим дипломама. Надам се да ће свако од вас да упише и заврши школу, коју највише воли, јер само тако ће бити и најуспешнији. И сваке године се догађа да препознајем лица, виђена на активностима ван школе, нпр. у фолклору, позоришту, на такмичењу рецитатора, на спортским теренима. У томе је ваша вредност. Способни сте за све. Такви сте какви сте и зато сте најбољи. Негујте даље таленте, које имате и усавршавајте их.  Волео бих када одете из ове Општине не заборавите одакле сте кренули.  Причајте о њој и својој школи, о својим активности овде. На тај начин ћете промовисати место одакле сте кренули, а верујте ми, сигуран сам да ћете се вратити.

Ако се случајно деси да одете у неку другу државу,   опет се сетите једне мале и неразвијене Општине у Браничевском округу, одакле сте смело и храбро кренули,   тражећи нову будућност. Верујте, мени су овакви говори заиста тешки, и данас не испраћамо ми вас нигде далеко,  него у Пожаревац, Петровац или неко друго место где уписујете средње школе, али ето пуни смо емоција и то оних лепих и позитивних.  Ове године сте радили са наставницима и од куће, јер је ситуација то захтевала. Успели сте и у томе. Желим  да будете добри људи. Општина је ту, стоји иза вас у сваком тренутку, а када будете завршили средњу школу и уписивали факултете, бићемо и даље ту, спремни  да вам стипендијама помогнемо да будете прави стручњаци, у ономе што највише волите.

Срећно даље школовање, желим вам пуно лепих тренутака у животу. Живели,  рекао је председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић.

Добитници Вукове дипломе: Мила Марјановић, Ђина Јовановић, Теодора Мишић, Невена Срејић,  Даница Стевић (ученици ОШ“Милисав Николић“ – Божевац); Софија Стојимировић, Теодора Живковић, Марија Милошевић, Барбара Врећић (ОШ“Моша Пијаде“ – Мало Црниће)  Иван Тричковић (ОШ“Дража Марковић –Рођа“ – Смољинац) и Софија Арсић (ОШ“Ђура Јакшић“-  Топоница), на овом свечаном пријему добили су вредне књиге на поклон.

Титуле Ђака генерације понели су: Даница Стевић, Барбара Врећић, Иван Тричковић и Софија Арсић. Председник Малиша Антонијевић, даривао их је таблет рачунарима и књигама.

Спротиста генерације ОШ „Дража Марковић Рођа“ из Смољинца је Михајло Милошевић,   је на Републичком такмичењу у скоку у вис  освојио  треће место, и такође  је добитник награде, које је за најуспешније ученике у школској 2020/2021. припремио председник општине, Малиша Антонијевић.