ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ „ПРОСЈАЧКА ОПЕРА“ У ИЗВЕДБИ ОАП „БРАНИСЛАВ НУШИЋ“ У МАЛОМ ЦРНИЋУ

 

У Малом Црнићу, премијерно је изведена представа „Просјачка опера“, у извођењу Општинског аматерског позоришта „Бранислав Нушић“, по тексту Вацлава Хавела,  у режији Невене Ракочевић из Смедерева.

У бројној публици нашао се као и увек председник Општине, Малиша Антонијевић са сарадницима, драги гости позоришних ансамбала из суседних Општина, бројни други гости и љубитељи позоришта.

Радња у „Просјачкој опери“ дешава се у 18. веку, али то не утиче на њену актуелност. Као сваки добар текст, стално је жив и актуелан. Представа „Просјачка опера“, изведена је премијерно и у „Атељеу 212“ у Београду,  у режији Љубомира Драшковића, далеке 1983. године. После веома дуге паузе, играна је у зајечарском позоришту на „Данима Зорана Радмиловића“, коју је режирао редитељ Народног позоришта у Београду, Божидар Ђуровић.

У сусрет обележавању педесетогодишњице трајања Фестивала драмских аматера села Србије, ОАП „Бранислав Нушић“ из Малог Црнића је изабрало ову представу, јер је представља добру причу, која тежи да расветли  проблеме које има свако друштво , због чега се тумачи да се  бави целим човечанством и да је „општељудска“.

„…Пресудно у одабиру текста је била тежина његовог извођења, јер захтева много труда, знања и талента. То све имају глумци нашег позоришта. Хтели смо да учествују сви глумци, који су наступали на ФЕДРАС-у, свих ових година и учествовали у његовој организацији. Самим присуством на овој нашој стишкој, позоришној сцени, глумци уз помоћ локалне заједнице, градили у и изградили манифестацију,  која има републички карактер. Мишљења сам да је премијера успела, а коначни суд свакако ће дати публика и време. Желео бих да се захвалим редитељки Невени Ракочевић, на посвећености и пожтртвованом раду, свим глумцима и представницима локалне самоуправе на подршци…..“, рекао је директор Центра за културу, Никола Томић.

Улоге у представи су тумачили: Мирослав Митровић, Бојана Митровић, Драгана Алексић, Мирослав Милутиновић, Тамара Јовановић, Валентино Ољача, Немања Павловски, Милош Ивић, Драгана Костић Милутиновић, Никола Павловски, Зоран Живковић, Анђела Ћирковић, Љиљана Милановић и Миле Маринковић.

Идејно решење сценографије музике и костима дала је редитељка Невена Ракочевић, док је о светлима бринуо Ненад Ђорђевић.

 

З.С.