СВЕЧАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ МАЛО ЦРНИЋЕ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА ОПШТИНЕ

Свечана седница Скупштине општине, поводом обележавања Дана општине Мало Црниће и педесетогодишњице трајања Фестивала драмских аматера села Србије ФЕДРАС почела је интонирањем химне „Боже правде“ у извођењу хора „Одјек“ Музичке школе „Стеван Мокрањац“ – Пожаревац. Седницу је отворила председница Скупштине општине, Горанка Стевић.
„Поштоване колеге одборници Скупштине општине Мало Црниће, даме и господо, добар дан и добро дошли на свечану седницу Скупштине општине Мало Црниће организовану у част Дана општине, и у част обележавања Дана ослобођења. Данас обележавамо 66 година од када је установљена Општина, и 77 година од ослобођења наше Општине у Другом светском рату. Овог дана, као и сваке године одговорности, јединству и солидарности у овом веома тешком периоду за све нас и нашу земљу. Ми смо изабрали пут ка бољем животу и проспернтетнијем друштву, а то ћемо успети само одговорним и напорним радом. Данашњи дан обавезује нас да одамо почаст свима који су положили своје животе за лепшу, бољу данашњицу и будућност.

Наравно, времена никада нису била лака, као и данас, али понети славом и ентузијазмом наших предака идемо у сусрет отвореним питањима будућности за лепши и бољи живот генерација које долазе. Жеља и циљ овог руководства Општине да свакодневним напорима и победама, како великим, тако и малим настоји да општина Мало Црниће и свих 19 насеља, постану боље место за живот. Са великим задовољством отварам Свечану седницу Скупштину општине Мало Црниће и поздрављам све вас, одборнике СО, председника општине, заменика председника, помоћника председника, чланове Општинског већа, начелника и заменика начелника ОУ, све запослене у локалној самоуправи, директоре јавних предузећа и установа наше онштине, као и све запослене у њима. Такође, поздрављам начелника Полицијске станице Мало Црниће и његове сараднике, директоре Основних школа, директора Предшколске установе, представнике културе и присутне медијске куће.Захваљујем се, такође, и свима онима који су упутили лепе речи и честитке. На адресу наше Општине су стигли бројни телеграми и честитке поводом Дана општине, од којих издвајамо само неке као што су : .Из владе РС – Кабинета министра задуженсм за унапређење развоја недовољно развијених ошптина на територији Републике Србије, у коме се између осталог каже.
„Поштовани господине Антонијевићу, у своје лично име и име кабинета задуженог за унапређење развоја недовољно развијених општина користим прилику да вам честитам Дан опшшне Мало Црниће који обележавате 14. октобра, и пожелим Вама, вашим сарадницима и свим грађанима пуно здравља и успеха. Кабинет и ја стојимо вам на располагању да вам пружимо сваки вид помоћи у циљу унапређења услова живота у вашој општини. До скорог виђења, министар Новица Тончев.“
У име Скупштине општине, свих одборника, и у своје лично име, свим грађанима честитам данашњи дан, Дан општине Мало Црниће – 14. октобар“, рекла је председница СО-е, Горанка Беба Стевић
У име општине Мало Црниће, поздравним речима обратио се председник Општине, Малиша Антонијевић:
Поштована председнице Скупштине општине Мало Црниће, поштовани одборници чланови Општинског већа, директори јавних предузећа и установа, директорке школа, радници Општинске управе, уважени гости . Сваке године на овакав свечан начин обележавамо Дан ослобођења и Дан наше општине.То је и дан када се сећамо свих оних који су дали своје животе за своју отаџбину, за слободу у којој данас сви живимо. Данас, 66 година од установљења општине и ми као и сви они пре нас, дајемо свој допринос зарад унапређења живота и рада у нашој општини и својим трудом и залагањем дајемо пример, како само мукотрпним радом и одрицањем, можемо створити боље место за живот, и постављамо високе стандарде у даљем раду и залагању. Свакако да су очи грађана упрте у руководство Општине, које треба да оправда њихово поверење и свакако да је то наша жеља и обавеза, али морам да признам да нам ништа није тешко, јер имамо изузетно добру сарадњу како са вама поштовани одборници, исто тако и са свим запосленима у Општинској управи. На томе сам вам веома захвалан. Нема заслуге појединца, а да иза тога не постоји јак тимски рад, међусобно поштовање и разумевање. Упркос пошасти која нас је снашла и која је још увек присутна, руководство Општине уз помоћ Владе Републике Србије, сваким даном се труди да обезбеди боље услове живота за све своје грађане, и да у сваком смислу унапреди своју општину. Не могу а да не похвалим изузетну сарадњу и са свим директорима образовних, куллтурних, спортских, привредних и свих осталих институција јер без заједничког домаћинског односа нема никаквог бољитка, а још мање напретка. На данашњи дан када сумирамо резултате свега урађеног између два Дана општине, морам да напоменем да је један од ограничавајућег фактора и проблем недостатка људских ресурса јер је вирус и пандемија Короне натерала и многе запослене да одсуствују са посла а то се доста одразило и на реализацију зацртаних планова. Ипак је најважније сачувати људске животе, а све остало је надокнадиво.
У времену у којем живимо мој апел свакако јесте да свако од нас покаже само оно добро у нама, да свако од нас према сваком другом поступа као према својим најмилијима, као према својој породици, јер само таквим односом бивамо јачи,спремнији да се изборимо са свим проблемима, који нам предстоје и да сви заједно будемо сложни као породица, јер ми то заправо и јесмо. Тако ћемо створити јако друштво, спремно да одговори на све изазове.
Ово је свакако и година великог јубилеја,50 година Фестивала драмских аматера села Србије, Фестивала који нас чини препознатљивим и поносним, јер је то обележје
општине Мало Црниће и представља јединствени Фестивал такве врсте у нашој земљи.
Пред нам је још веома дуг пут даљег развоја наше општине, првенствено да
унапредимо и сачувамо своје ресурсе, у првом плану пољопривреде и кроз различита давања трудимо се да помогнемо нашим пољопривредним произвођачима, али и кроз помоћ нашим приватним предузетницима. Желимо да уз нашу помоћ прошире и унапреде своју производњу и да на тај начин дамо свој допринос останку младих на селу и да то буде један од начина заустављања миграција људи ка већим градовима и и ностранству. Уз државну подршку сагледавамо прави начин да унапредимо живот и рад у нашој Општини, а колико смо у томе успели у години за нама видећемо на слајдовима уз пригодан текст који следи. Вољни смо да саслушамо и све оне који својим идејама или на било који други начин желе да допринесу напретку наше општине, и сматрамо да заједничким, односно тимским радом, можемо да унапредимо квалитет живота, и да само мукотрпним радом и одрицањем идемо ка загарантованом циљу и да уз све то немамо разлога да сумњамо у напредак и развој наше Општине.
Желим на самом крају да честитам свим добитницима признања, да се захвалим на несебичном доприносу за развој целокупног друштва, на њиховом залагању и преданом раду и да им пожелим још више успеха у будућности. У славу слободарског духа, свим грађанима наше Општине честитам 14. Октобар, Дан ослобођења у Другом светском рату и Дан општине Мало Црниће. Желим свима много успеха, здравља, радости и напретка у будућем периоду, уз жељу да будемо јединствени и градимо бољи живот, за нас и све будуће генерације које долазе“, рекао је председник Малиша Антонијевић.

Скупштина општине Мало Црниће донела је одлуку о додели Октобарских награда за 2021. годину, број 020-133/2021, дана 11. 10. 2021. године. Поред Повеље физичким лицима, добитницима награда обезбеђен је и новчани део, у износу од по 15.000,00 динара. Овогодишњи добитници највишег општинског признања – ОКТОБАРСКИХ НАГРАДА су:
– МЕЂУОПШТИНСКО УДРУЖЕЊЕ ЗА ПОМОЋ ОСОБАМА СА Л ДАУНОВИМ СИНДРОМОМ „8. ДАН“. У име Удружења, награду је примила председница Невенка Гајић.

– ПРЕДУЗЕТНИЧКА РАДЊА „FERRO BATTUTO“ – ШАПИНЕ за развој предузетништва, власника Радише Илића.
– РАДЕ ПРВУЛОВИЋ, ВАЈАР И СЛИКАР ИЗ БАТУШЕ за професионално остварење и допринос у области вајарства и сликарства
– МАЛИША СТОКИЋ из Кобиља за остварене резултате у пољопривредној производњи
– Мср СЛАВИЦА ЈОВАНОВИЋ, професор књижевности и писац, за научно- страживачки рад и допринос у култури општине Мало Црниће
– Проф. др ГОЛУБ ЈАШОВИЋ, универзитетски професор за српски језик, за српски језик и књижевност.
У име награђених, присутнима се обратио Голуб Јашовић.

У наставку седнице уручена је КЊИЖЕВНА НАГРАДА „СРБОЉУБ МИТИЋ“.