ДОБИТНИК КЊИЖЕВНА НАГРАДЕ „СРБОЉУБ МИТИЋ“ 2021. – СТЕВАН МИЛОШЕВИЋ ИЗ ВРАЊА


Књижевна награда „Србољуб Митић“ установљена је одлуком Скупштине општине Мало Црниће 14. 10. 1993. године у част нашег песника Србољуба Митића. По расписаном конкурсу од стране Скупштине општине и Часописа за књижевност, уметност и културу „Стиг“, за најбољу збирку поезије издате у периоду октобар 2021 – октобар 2922. године, на свечаној седници Скупштине општине уручена је Књижевна награда „Србољуб Митић“, аутору збирке поезије „Поетска микрофонија“, Стевану Милошевићу из Врања.

Одлуку Комисије за доделу награде, прочитала је председница Комисије, Данијела Божичковић Радуловић, директорка Библиотеке „Србољуб Митић“ у Малом Црнићу и писац.

 

 

 

Комисија за доделу књижевне награде „Србољуб Митић“ Мало Црниће, именована решењем Општинског већа, број 06-45/2021-8 од 28.08.2021. године, у саставу: Данијела Божичковић Радуловић из Петровца на Млави,  председник Комисије; Зорка Стојановић из Малог Црнића, члан  и Радица Павловић из Црљенца члан;   на  седници дана 05.10.2020. године,  једногласно је  донела  следећу

О Д  Л  У  К  У

Књижевна награда „Србољуб Митић“, за најбољу збирку поезије, издату у периоду 01.10.2020. – 01.10.2021. године, припала је СТЕВАНУ МИЛОШЕВИЋУ из Врања,  аутору збирке песама „ПОЕТСКА МИКРОФОНИЈА“  у издању „Прометеја из Новог Сада.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

За књижевну награду „Србољуб Митић“, ове године конкурисало је 35 аутора. Сви они су већ потврђени и афирмисани песници. Пажљиво читајући стихове, вешто упаковане у песму, а песме у збирку, Комисија није имало нимало лак задатак. Јер, требало је изабрати најбољу не само песму,  него ЗБИРКУ ПЕСАМА.

Стеван Милошевић, рођен је 1987. године у Врању. Дипломирао је на Педагошком факултету. Ради као професор верске наставе. Углавном је објављивао песме за децу (Легенда о лептировом срцу, Аждаја напушта бајку). Године 2018. освојио је друго место  песмом „Када ме једном нема“, на првом песничком конкурсу портала Horse rider.  Почетком 2019. освојио је такође друго место на међународном конкурсу у Црној Гори.

„Поетска микрофонија“ је тематски разноврсна збирка песама. Писац је у својој поетици остварио својеврсну посебност, која га чини препознатљивим. Он експлицитно реагује на негативне појаве у култури, негујући идентитет свог народа, језика и писама. Ово је зрело остварење, без трага почетништва. И као што један од рецензената ове књиге Матија Бећковић рече: „У његовим стиховима је одиста речима тесно, а мислима (и осећањима) пространо“.

Књижевну награду је Стевану Милошевићу уручила  председница Скупштине општине Мало Црниће, Горанка Стевић.

„Поштовани председниче општине, представници општинских тела, представници културе, часни оци, даме и господо – помаже Бог! Пре свега, срећан празник свима. Нека читав српски народ у отаџбини и расејању буде део данашњих Богородичиних молитви у ова тешка и мрачна времена за нашу земљу.

Морам рећи да ми је веома драго што сам овде данас са вама, први пут долазим у ове крајеве, а повод је и више него драгоцен. Лепо је видети да се ипак негује култура,  и уметност уопште, а нарочито стваралаштво посебних људи какав је Србољуб Митић. Оно што заправо уметност може понудити човечанству јесте склониште за душу. Човек током живота и сам у неком тренутку схвати да само молитва и уметност са најнижих грана могу додирнути небо. И ништа више.

Управо овде смо се окупили због такве уметности, која нас уједно подсећа и на великана Србољуба Митића. Грех је, као што је то наводио и сам Владета Јеротић, што се Србољуб Митић не налази у врху српског песништва, јер то својим радом и животом итекако заслужује. Ова награда, ова културна и уметничка тековина, исправљају ту неправду, а мени, као једном од њених носиоца, припала је велика  част, али и дужност, да у времену које је испред мене будем бољи и као човек и као уметник. Јер једно без другог не може.

Захваљујем се жирију који је одабрао моју књигу за овогодишњег лауреата ове престижне  награде, на основу ужег избора видим да није имао нимало лак посао. Изузетно ми је задовољство што радници културе имају подршку и саме општине у свом раду, јер, верујте ми, уопште им није лако, зато је и било који вид подршке култури више него добродошао. Још једном, захваљујем се и свима вама на топлој и свечаној добродошлици, са жељом да истрајете у очувању ове уметничке традиције ради добробити свих наших потомака. Хвала и живели!“, рекао је песник Милошевић.