Помоћница министра за бригу о породицу и демографију, Александра Чамагић у Малом Црнићу

Помоћница министра за бригу о породици и демографији Александра Чамагић, са својим сарадницима посетила је општину Мало Црниће. Тим поводом у кабинету председника Општине, Малише Антонијевића, на радном састанку разговарало се мерама које Општина предузима кад је брига о породици и демографији, ове стишке општине у питању и шта се планира у наредном периоду.
„Желим најпре да се захвалим Министарству за бригу о породици и демографији, која је показала велику одговорност и хвала Влади РС што уопште постоји једно овакво министарство, чији су представници данас у једној малој општини Мало Црниће, што говори да нема изузетака, већ да је то проблем свих општина Браничевског округа, па и шире. Миграција је у великој мери присутна, како према градовима, тако и према иностранству. Данас смо усагласили ставове са представницима Министарства и констатовали да су проблеми специфични за сваку општину посебно, али у већини случајева су исти Наш заједнички циљ а и сагласност је такође заједничка, да нам је приоритет рад на решавању проблема како задржати људе у овако малим местима, јер сва инфраструктура и све оно што ћемо тек урадити је беспотребно, уколико нема становника. Предочили смо све оно што смо урадили везано за бригу не само тек рођене деце, него бригу уопште за породицу. Породица је основна ћелија друштва, так да ћемо и у наредном периоду уз помоћ Министарства и Владе РС, јер то јесте основна потреба, да развијамо нашу општину и створимо бар приближне услове, за наше породице и становнике у селу, а који већ постоје у градовима. Наравно жеља нам је да људи, који су већ у иностранству и који имају уштеђевину – капитал, вратимо на наша огњишта, зато што су они себе овде изградили. Наш задатак је да им омогућимо да наредна покољења, пошто су нам већ и по три генерација једне породице рођена у иностранству, буду становници ове општине. Они већ то јесу, али потребно је да буду овде на сталном раду. То нам је циљ, и приоритет у овом делу посла. Надам се да ћемо у томе и успети, наравно уз помоћ Министарства за бригу о породици и демографији и Владе Републике Србије…“, рекао је председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић.
„Нема разлике и не сме их бити између великих и малих општина, како је рекао председник Антонијевић. Свака породица и сваки становник ове земље мора да има исте услове за живот. Задатак свих нас је да створимо један такав амбијент, да грађани наше земље не осете разлику, где ће засновати породицу – у великом или малом месту. Јесте изазов за сваку општину да задрже своје становнике ту где јесу, посебно ако су повезани добром путном инфраструктуром, када око себе имају центре који су близу и нуде веће могућности од оних, које имају мање општине, али јако је важно да и у малим локалним срединама постоји брига о деци и породицама. Чула сам од председника, колика су издвајања која се тичу овог проблема. Значајна су у односу на буџет овако једне мале општине, а то су: помоћ за тек рођено дете, поклон-седишта за бебе, превоз за ученике средњих и основних школа, ужина за треће дете у породици, чланство у програму картице 3+, које дају бенефиције о вишечланим породицама. За сваку похвалу, јер то је знак да локална самоуправа брине о породици. Наш заједнички задатак је да овај амбијент и ову лепу општину учинимо још бољом и лепшом за нови живот младих брачних парова и породица. Морамо да уочимо и видимо шта је то – што је потребно младим људима да схвате, ако су покушали на неком другом месту да се остваре и нису успели, да то могу да учине овде уз помоћ локалне самоуправе која је доста учинила и много тога планира да уради у овој области. На нама је да ту као Министарство помогнемо…“, рекла је помоћница министра за бригу о породицу и демографију, Александра Чамагић.